Drawing Machines, no. 2: Kako mi vidimo što mašine vide

Radionina druga izložba u sklopu projekta Drawing Machines, no. 2 pod nazivom „Kako mi vidimo što mašine vide” otvara se u Galeriji Događanja u četvrtak, 1. listopada u periodu od 17 do 20 sati te se bavi različitim čitanjima i gledanjima na podatkovni svijet crtačih mašina. 

Dizajn: Leo Kirinčić (cc)

Crtače mašine nisu novina novog doba, u kulturi Europe one postoje dokumentirane od 1600-tih godina dvadesetog stoljeća u različitim i za to doba vrlo izazovnim varijantama. Mehanički stroj koji crta uz pomoć čovjeka i njegova pokreta sve do današnjeg doba intrigira mnoge inženjere, umjetnike i dizajnere. Razvojem robotike i mehatronike crtače mašine dobivaju poseban zamah unatrag osam godina na međunarodnoj sceni hibridnih i novomedijskih umjetnosti. Nerijetko ne bave se samo konceptom crtanja, već i ostavljanjem tragova u prostoru i ispitivanjem suradničkih praksi u galerijskim prostorima sve do izvedbenih komponenti tijela izvođača ili objekta kao olovke. 

Mario Pavlić (cc)

Stroj koji crta i piše prema uputstvima svojih kreatora intrigira u svojoj geometrijskoj spretnosti, jednako kao i u pogrešci. Upravo ta orkestracija između autora, računalnog programa i mehanike – električnog motora, čini nepredvidivu su-igru stroja i čovjeka, matematike i umjetnosti, pokreta i zastoja te namjere i mehaničke radnje. 

Do koje mjere repetitivna radnja može biti ponavljajuća i kada ona postaje svjesni akt pojedinačnog pokreta, tema je koju problematizira izložba pod nazivom „Kako mi vidimo što mašine vide” u sklopu Radionina projekta Drawing machines

Pokretanje robotičkog objekta prema zadanim koordinatama može predstavljati iznimno složen proces zajedničkog integriranja digitalnog sučelja i hardverskih komponenti. Kako izvesti da mašina prepoznaje, radi diferencijacije i suptilne nijanse mehaniziranog pokreta za vještog inženjera i umjetnika predstavlja podjednak izazov kao i za svakog dobronamjernog putnika u svijet elektronike pri prvom susretu s rastavljenim uređajem pred sobom. 

Strojevi mogu biti i tvrdoglavi, struja može paliti sve pred sobom, a mikrokontroleri i programski jezici mogu se svađati među sobom čak i uz facilitaciju vještog programera. Stoga smo izložbama iz ciklusa Drawing machines htjeli istaknuti sve vrste internih dijaloga koji nastaju pri stvaranju kompleksnih strojeva, načina na koji ljudsko oko vidi mehanički proces crtanja i linija, kao i pronalaženje te vizualizaciju informacija iz podatkovnog spektra računalnog procesa.

Izložba Drawing Machines, no. 2: „Kako mi vidimo što mašine vide” otvara se 1. listopada 2020. u periodu od 17:00 do 20:00 sati u Galeriji Događanja kao preventivna mjera zbog SARS CoV-2 virusa.

Izlažu: Laura Abramović, Mark Bilandžić, Paula Bučar, Igor Brkić, Matej Domladovac, Ana Horvat, Goran Mahovlić, Tomislav Mikić, Mario Pavlić, Damir Prizmić, Jurica Zrna, Boris Vidošević
Kustosica: Deborah Hustić
Dizajn: Leo Kirinčić

Radno vrijeme i trajanje izložbe:
Četvrtak, 1. listopada – Petak, 9. listopada od 17:00 do 20:00 sati
U subotu i nedjelju galerija je zatvorena.

Organizator:
Radiona.org
Partner:
Galerija Događanja – Centar Knap
Podržali:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb