Hacktory Lab Station 3 u Zagrebu

Clubture projekt Hacktory – putujući lab hibridnih kurioziteta zaustavlja se na poslednjoj stanici u Zagrebu. Hacktory Lab station 3 održava se od petka, 18. do srijede, 23. rujna u Radioninom lab na zagrebačkoj Knežiji (Nova cesta 186).
Radionice su besplatne. ‘Hacktory – putujući lab hibridnih kurioziteta’ realizira se kao dio Clubture programa 2020.

Zagrebačka šihta predstavlja zadnju točku projekta ‘Hacktory – putujući lab hibridnih kurioziteta’ kojim zaokružujemo cjelinu vezanu uz znanost građana. U Zagrebu ćemo se tako baviti svjetlom u kreativnom i tehnološkom smislu. Obratit ćemo pažnju na svjetlosno onečišćenje i pokušati uz pomoć IoT tehnologije i senzora tijekom večernje šetnje otkriti koliko zapravo svjetlosnog otpada gradovi proizvode. S temom svjetla želimo i simbolički zaokružiti projekt koji se bavi znanošću građana i hibridnim novim praksama. S druge strane program radionica bavit će se i gamifikacijom te igraćim objektima sa svrhom upoznavanja zainteresirane javnosti s mogućnostima kreiranja narativa kroz jednostavne pojave i objekte iz svakodnevice.

Detaljnije o projektu Hacktory:
https://radiona.org/hacktory-hibridni-lab-putujucih-kurioziteta/
https://radiona.org/hacktory-lab-station-2-u-karlovcu/

RADIONICE:
Goran Mahovlić: Mapiranje svjetlosnog onečišćenja

Vrijeme održavanja: nedjelja, 20.09., 17:00-21:00
Radionica će se baviti tehnologijom pametnih gradova LoRAWan koja se koristi za mapiranje svjetlosnog onečišćenja. Svjetlosno zagađenje je suvišno rasipanje umjetne svjetlosti izvan područja, koje je potrebno osvijetliti (uključivši nepotrebna i prekomjerna rasvjeta), tj. promjene razine prirodne svjetlosti u noćnim uvjetima uzrokovanih unošenjem svjetlosti koja je proizvedena ljudskim djelovanjem. POno uzrokuje mnoge štetne pojave poput zdravstvenih problema, narušavanja ekosustava te remećenja astronomskih promatranja.

Tihomir Zovko: LED Matrix
Vrijeme održavanja: subota, 19.09., 15:00-19:00h
Kako programirati svoju LED matrix ploču i ispisivati fora poruke na njima sa svrhom kreiranja neobičnih naslova. Polaznici će na nekoliko primjera LED matrixa savladavati osnove programiranja i hardvera.

Deborah Hustić: Zašilji svoju ideju – design thinking i gamifikacija za razvijanje ideja i projekata
Vrijeme održavanja: srijeda, 23.09., 17:00-20:00h
Napomena: radionica je prebačena s petka, 18. rujna na srijedu, 23. rujna zbog ozljede voditeljice radionice.
Na radionici ćemo se baviti gamifikacijom za otvaranje procesa stvaranja, rješavanje nekih timskih problema, načina pronalaženja novih ideja kada zaglavite na mjestu. Borba s bijelim papirom ili praznim ekranima danas je vrlo česta. No, s druge strane, ponekad imamo puno ideja, ali se borimo s početkom u sebi. Pogledajmo kako se možemo više otvoriti kroz postupke gamifikacije i dizajniranja procesa rada te češće koristiti olovku i papir.

Damir Prizmić: DIY mini fliper
Vrijeme održavanja: nedjelja, 20.09., 11:00-16:00h
Kako napraviti svoj lo-fi DIY fliper koristeći drvo, metal i otkriti konstruktora u sebi. Cilj radionice je potaknuti motoričke sposobnosti i dizajnerske pristupe pri stvaranju jednostavnih i igrivih objekata.

Ciljna publika: osobe svih dobi i profesija bez prethodnih iskustava u elektronici, srednji nivo i napredni.

Prijave na radionice preko Google forme ovdje

VAŽNO!
Molimo polaznike da sa sobom obavezno ponesu zaštitne maske, dok su dezinfekcijska sredstva osigurana od strane organizatora.

Organizatori: 
Radiona – Zagreb Makerspace – Udruga za razvoj ‘uradi-sam’ kulture
KA-MATRIX – Udruga za društveni razvoj
ARLA – udruga za promicanje urbane

Realizirano kroz mrežu Clubture u sklopu programa “Clubture-HR 2020.”
Financijski podržali Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja