Animatronika

Radionica animatronike pod vodstvom Vedrana Relje održava se u subotu, 3. srpnja od 10 do 14h i nedjelju, 4. srpnja 2021. od 17 do 21 sat u Radioninom labu na adresi Nova cesta 186 (Knežija).

Ilustracija: The Flapping Wing Model – Erich von Holst & Karl Herzog (c)

Animatronika je kompleksno multidisciplinarno područje koje uključuje robotiku, mehatroniku, anatomiju, programiranje, elektroniku, lutkarstvo i animaciju u različitim kombinacijama. Sam izraz animatronika izvedenica/stopljenica je dvaju izraza animirati i elektronika. Smatra se da je prvi animatronički robot nastao 1939. – Sparko, robot pas. Heinrich Ernst 1961. razvija MH-1 – računalno pogonjenu robotičku ruku, dok iste godine Walt Disney stvara kovanicu audio-animatronics te se smatra da time udara temelj razvoju moderne animatronike.

Naravno, animatronika svoje korijenje ima u dalekoj prošlosti u području koje se zove mehanička automata, čije primjere prakse nalazimo u starim spisima grčke mitologije i kineskoj inovatorskoj tradiciji.

I u današnje doba, osim robotike i filmske industrije, animatroniku se povezuje i s cosplay kulturom kreiranja fantazmagoričnih i herojskih kostima mahom inspiriranih stripovima, filmovima i modernom robotikom. Animatronika može biti disciplina visokih troškova produkcije, no isto tako može biti razvijana i na rubnim područjima DIY maker/hacker kulture kao i hibridnih umjetnosti.

Za ovu priliku polaznici će savladavati osnove konstrukcije, mehanike i elektronike za kreiranje animatronike u formi krila.

Foto: Vedran Relja, Craftmoto (c)

O voditelju:
Vedran Relja bavi se robotičkim inovacijama te izrađuje tehnička rješenja i umjetničke instalacije za mnoge dizajnere i umjetnike, dijelove kazališne scenografije i rekvizite, dijelove za potrebe tuninga i stylinga automobila, custom elemenata namještaja i pomagala za osobe s posebnim potrebama. Do sada nagrađen s bezbrojnim priznanjima u području tehnološkog razvitka i inovacija u inozemstvu i Hrvatskoj. Prije tri godine pridružuje se kolektivu Radione – Zagreb Makerspacea u sklopu čijeg programa redovito razvija edukativne projekte, a kad stigne i izlaže.
Web: https://craftomoto.com/

Prijavite se do četvrtka, 2. srpnja 2021. do ponoći, preko prijavnice koje se nalazi na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/qKGhKJsCNQa5ze7v8

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a broj sudionika je ograničen na maksimalno 8.

Sva dodatna pitanja o radionici možete postaviti preko e-maila: edu.radiona.org@gmail.com

U ovisnosti o interesu polaznika iz područja filma postoji mogućnost organiziranja nastavne radionice tijekom koje bi polaznici ”animirali” idejno rješenje prve radionice, odnosno snimali vlastiti film sa krilima koja izrade u suradnji s Kinoklubom Zagreb. Na polaznicima je realizacija i finalizacija samostalnog rada u obliku filma koji između ostaloga, koristi tehniku animatronike, a Kinoklub svojim članovima osigurat će uz radionicu scenarija i svjetla, i opremu za snimanje.