ŽIVA: Samostalno stvaranje glazbe i live performans kroz nove tehnologije

Radionica Samostalno stvaranje glazbe i live performans kroz nove tehnologije voditeljice Lucije Ivšić, široj publici poznatoj kao ŽIVA, održava se u četvrtak, 23. lipnja od 17 do 20 sati u Radioni.

Foto: ŽIVA (c)

O radionici:
Na radionici će Lucija Ivšić, široj publici poznata kao ŽIVA, predstaviti svoj eksperimentalni glazbeni performans na kojem radi posljednjih godinu dana u Australiji. Naoružana posljednjim izdanjem revolucionarnog glazbenog instrumenta Airsticks 2.0 dizajniranog u SensiLabu u Melbournu, i Ableton Live software-om, Lucija će raspakirati svoj performans i ugrubo približiti sudionicima radionice svaku stavku istoga. Uz to, Lucija će objasniti kako moderni glazbeni instrumenti transformiraju performans i utječu na kreativne procese za sve one koji i sami kreiraju glazbu od nule.

Prijave do utorka, 22. lipnja točno u podne zaprimamo na poveznici: https://forms.gle/9YwRyJMHcr4KV2z47

Foto: ŽIVA (c)

O voditeljici:
Lucija Ivšić aka ŽIVA je hrvatska multimedijska umjetnica i interdisciplinarna znanstvenica porijeklom iz Vinkovaca, koja trenutno živi u Melbournu, Australiji gdje radi na svom praktičnom doktoratu u SensiLabu, laboratoriju Monash Universitya. Već sa 14 godina, zajedno sa svojom najboljom prijateljicom Ruby, Lucija je osnovala Punčke, jedan od prvih all-girl bendova na ovom području Europe. U periodu od 13 godina, Punčke su postale jedan od najperspektivnijih i uspješnijih bendova na Balkanu, sa 5, kritički hvaljenih službenih izdanja, nominacijom za  MTV EMA Award u 2014. godini, i sa više od 400 koncerata globalno, uključujući turneju po Aziji i Maleziji, nekoliko koncerata sa Queens of The Stone Age, i nastupe po svjetski poznatim festivalima poput EXIT-a, InMusic-a i Sziget-a. Inspirirana svojim slavonskim nasljeđem, Lucijin novi solo glazbeni projekt ŽIVA, spaja moderni zvuk i elektronsku glazbu sa zvukovima njezinog rodnog kraja, Vinkovaca i kulture unutar koje je odrasla.

Foto: ŽIVA (c)

Naoružana samo jednostavnim audio sučeljem, mikrofonom i laptopom, Lucija izlazi iz svoje komfor zone i nastavlja gurati granice kombinirajući elemente trip-hopa, alternativnog R&B-a,  i elektronske glazbe. Uz glazbu, Lucija razvija svoje ideje i kroz druge umjetničke medije, kao što su virtualna stvarnost (VR) i audio-vizualne instalacije. Kroz umjetničku praksu i znanstveni rad ona istražuje utjecaj naslijeđa i sjećanja na formiranje naših identiteta.

Boraveći na intersekcijama umjetnosti, znanosti i tehnologije, njezine instalacije i live audio performansi zamagljuju granice izmedju fizičke i virtualne stvarnosti, nudeći publici nova iskustva koja preispituju kapacitet i ulogu prostora u formiranju percepcije. 2019. godine, s dolaskom u Melbourne, Lucija je osnovala Cereal Booking, nezavisnu glazbenu agenciju kojoj je cilj promoviranje, povezivanje, edukacija i potpora mladih i nezavisnih glazbenika.

Web: https://xziva.org/
https://www.instagram.com/_xziva/