Zašto modular? – Modularna sinteza zvuka

Radionica pod nazivom Zašto modular? – Modularna sinteza zvuka koju će voditi Davor Gazde održava se u petak i subotu, 28. i 29. svibnja od 17 do 20 sati u Radioninom labu (Nova cesta 186, Knežija).

Foto: Hordijk sintisajzer, preuzeto s thehordijkmodular (c)

O radionici:

Radionica započinje uvodnim koncertom voditelja radionice u trajanju od 30 minuta, pod nazivom Vjerojatnosti. Nakon toga polaznici će biti upoznati sa sistemom modularnih sintisajzera (hardverom, mogućnostima i pristupima) te dobiti pregled povijesti elektronskih instrumenata kroz pregled kompozicija i modularnih sistema. 

Za ovu priliku voditelj će predstaviti Hordijk modularni sintisajzer, jedan od najzanimljivijih modularnih sistema, i svoj „putni modular“ koji se sastoji od Verbos, C.M.S. Discrete Synthesizers, L-1, i drugih modula.

Polaznici će nakon toga spajati audio uređaje koji imaju CV i Gate, audio efekte i pedale te će pod vodstvom voditelja kreirati Frankenštajnovski patch zajedno s njegovim sistemom. Rad s modularom je zapravo kao učenje jezika, stoga će polaznici na taj način ući u analognu sintezu zvuka. 

Neki od Davorovih patcheva: 

O voditelju: 
Davor Gazde diplomirao je Restauraciju i konzervaciju 2005. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a od 2001. godine radi u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Splitu. Danas se nalazi na doktorskom studiju na Filozofskom fakultetu u Splitu, modul Povijest umjetnosti. S grafičkim dizajnerima Rafaelom Dražić i Jonathanom Barnbrookom 2007. godine osniva bend “Startas” s kojim nastupa u Berlinu, Londonu, Manchesteru, Varšavi… 2010.g. pridružuju se ROOM 100 i kreira glazbu za nagrađivane predstave i performanse “C8H11NO2”, “split”, “BLINK” i „Krug“. Također izvodi glazbu uživo na izvedbama predstave “BLINK” u Zagrebu (Festival novog cirkusa, 2016.) i predstave “C8H11NO2” u New Yorku (Queer Festival, 2013.), Zagrebu (Festival novog cirkusa, 2011., Perforacije, 2011. i selekcija Jeunes Talents Cirque Europe projekta, 2010.) i Splitu (Splitsko ljeto, 2012.).

Foto: Davor Gazde (c)

Davor Gazde samostalno nastupa na 5. Izlogu suvremenog zvuka u Francuskom paviljonu 2017. godine s izvedbom “Vjerojatnosti” te na festivalu Breakthrough!@MSU u Muzeju suvremene umjetnosti 2013. godine s izvedbom “Kako zvuči bijeli kvadrat – zvučna razmišljanja o Hansu Richteru”. U glazbenom radu Davora inspiriraju Laurie Spiegel, Else Marie Pade, La Monte Young, Luc Ferrari, Morton Feldman, Vladan Radovanović i mnogi drugi. Tijekom 2019. godine bio je na trotjednoj rezidenciji u Armeniji, gdje se bavio istraživanjem dijaloga između suvremene eksperimentalne glazbe i tradicionalne armenske glazbe. Tom prilikom surađivao je s Arsenom Petrosyanom i Suzy Adamyan, s kojima snima “Dun en Gikhen”, prema pjesmi Sayat Nove.

Prijavite se do četvrtka, 27. svibnja 2021. točno u ponoć preko prijavnice koje se nalazi na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/9soNGXrSU8Gd6kM48
Radionica je besplatna.
Sva dodatna pitanja o radionici možete postaviti preko e-maila: edu.radiona.org@gmail.com