Vector Hack – Međunarodni festival analogne vektorske grafike

Vector Hack je prvi ikad Međunarodni festival analogne vektorske grafike koji će se održati od 1. do 4. listopada u Zagrebu (Tehnički muzej), te od 5. do 7. listopada u Ljubljani (kulturni centar osmo/za).

 Festival po prvi put na jednom mjestu okuplja međunarodne i domaće umjetnike, programere i inženjere koji se bave audiovizualnom umjetnošću za koju koriste analogne osciloskope i lasere, a pokrenuli su ga dugogodišnji suradnici – nagrađivani multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif iz Hrvatske i Derek Holzer, američki umjetnik koji se podjednako bavi zvukom, slikom, izradom glazbenih instrumenata i istraživanjem. Festival nastaje u organizaciji Radiona.org/Zagreb Makerspacea i Ljudmile iz Ljubljane, a ulaz na sve za javnost otvorene programe Vector Hack Festivala je slobodan.

Gosti: Philip Baljeu, Jonas Bers, Stefanie Bräuer, Hrvoslava Brkušić, Ted Davis, Andrew Duff, Jerobeam Fenderson, Darko Fritz, Robert Henke, Ida Hiršenfelder, Derek Holzer, Kikimore, Chris King, Vanda Kreutz, Roland Lioni, Ivan Marušić Klif, Alberto Novell, Douglas Nunn, Hansi Raber, Bernhard Rasinger i Joost Rekveld.


Foto: Jerobeam Fenderson (c)

Vektorska grafika je grafička tehnika u kojoj se slika ostvaruje elektronskom linijom – vektorom na katodnoj cijevi osciloskopa. Koristila se u znanosti i industriji od 1940-tih godina, a šira upotreba u umjetnosti i zabavi uslijedila je nekoliko godina kasnije. U posljednje vrijeme ponovno raste interes za analognom vektorskom grafikom, prvenstveno zbog specifične teksture slike, neposrednosti proizvodnog procesa, prirodne povezanosti slike i zvuka te neovisnosti od bilo kakvih čvrstih tehničkih standarda. Današnji trenutak u razvoju alata vektorske grafike izuzetno je uzbudljiv i važan jer se u kratkom razdoblju javnosti predstavilo niz softverskih i hardverskih rješenja koja su rezultat dugogodišnjih individualnih istraživanja i umjetničkih praksi te daju novi uzlet mogućnostima upotrebe vektorske grafike u suvremenim umjetničkim praksama i kreativnim zanimanjima. Upravo ti zaslužni individualci, istraživači, developeri, umjetnici i zaljubljenici u vektorski grafiku po prvi put će se susresti na jednom mjestu radi neposredne razmjene znanja i iskustava. Među dvadesetak sudionika festivala Vector Hack nalaze se svjetski etablirani umjetnici poput Roberta Henkea – jednog od autora glazbenog softverskog programa Ableton Live koji je redefinirao način na koji se danas stvara i izvodi elektronska glazba; Joosta Rekvelda – nagrađivanog nizozemskog umjetnika koji se bavi svjetlosnim instalacijama i eksperimentalnim filmom; Jerobeama Fendersona – autora izuzetnog audiovizualnog projekta Oscilloscope Music i vinilnog izdanja koje istovremeno svira glazbu i prikazuje animacije na osciloskopu; predstavnica mlađeg naraštaja domaćih umjetnica koje se na inventivan način bave slikom i zvukom – Hrvoslave Brkušić i Vande Kreutz, te sveučilišni profesori, profesionalni programeri, entuzijasti i mlađi umjetnici.

Program Vector Hack Festivala sastoji se od dnevnog konferencijskog programa (predavanja, razgovori, okrugli stolovi, prezentacije softverskih alata) i večernjih audiovizualnih nastupa.

Photo: Robert Henke

Programi i događanja Vector Hack Festivala suorganiziraju se s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i Goethe-Institutom, a podržavaju ih Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Turistička zajednica grada Zagreba i Austrijski kulturni forum. Medijski partneri Vector Hack Festivala: Radio Student i Transmeet TV

VAŽNI LINKOVI: Trailer: www.vimeo.com/283424677
Službene stranice: www.vectorhackfestival.com
Facebook: www.facebook.com/vectorhackfestival
Instagram: www.instagram.com/vectorhackfestival
Radiona: www.radiona.org
Ljudmila: www.wiki.ljudmila.org