This Town Needs Posters: Prototisak

Radionica pod nazivom ‘Prototisak’ dvojca This Town Needs Posters posljednja je radionica koju održavamo u 2015. godini u Radioni. Priznat ćete dostojan završetak poprilično uzbudljive godine u kojoj smo ugostili doista kvalitetne ljude, pozabavili se prilično inovativnim konceptima i gostovali na sjajnim mjestima, a ujedno to je bila i naša prva godina u unamljenom prostoru.  TTNP bili su prvi umjetnici na rezidenciji u našem labu, stoga je logično da zajedno s njima i zaokružimo sezonu. Radionica ‘Prototisak’ održava se 21. i 22. prosinca od 18 do 20 sati (max do 22) u Radioninom labu na adresi Kruge 48/2, Zagreb.

Radionica je besplatna, no potrebne su nam prijave zbog kapaciteta prostora. Također, radionica je prilika za one koji nikada nisu posjetili naš lab da jednostavno vide gdje, kako i s kime / čime se kuhaju ideje za naše projekte i kakve smo sve tech ‘igračke’ skupili u posljednjih 4, 5 godina za prototipiranje.

matrice-4Foto: TTNP (c)

Radionica je popunjena.

Ciljana publika su ljudi svih dobi i profesija.

tisak m. u užem smislu: faza grafičke proizvodnje, u kojoj se tiskovna forma dovodi u kontakt s papirom ili drugim nosiocem tiska i djelovanjem sile prenosi boja s tiskovne forme na papir.

visoki tisak tiskovni postupak koji se sastoji u izradi i otiskivanju tiskovne forme s povišenom (reljefnom, izbočenom) tiskovnom površinom.

F. Mesaroš, Grafička enciklopedija, Tehnička knjiga, Zagreb, 1971.

Na području alternativne kulture nedostatak financijskih resursa kompenzira se alternativnim oblicima produkcije i participacije. This Town Needs Posters iz želje i potrebe za pragmatičnošću i jednostavnosti ujedinjuju proces oblikovanja i tiska pretežno koristeći pismo rezano iz jednostavnoobradivih materijala, te teksture materijala od kojih se pismo reže.

Najčešće korištena tehnika je visoki tisak pomoću tiskovnih formi. Na formu se gumenim valjkom nanosi boja, potom se na njega postavlja papir i valja gumenim ili metalnim valjkom kako bi se otisnuo. Proces se ponavlja zasebno za svaku boju. Nepreciznost, greške i slučajnosti čine svaki otisak jedinstvenim. Broj otiska ovisi o trajnosti materijala klišeja.

Smatrajući se nedizajnerima, grafičko oblikovanje svodimo na same osnove, a naglasak stavljamo na proces fizičke izrade plakata. Materijali, vrsta boje i tip papira postaju glavni alati u procesu nedizajna. Svaka nepreciznost, nesavršenost i zanatska nevještina prihvaćene su kao dodatne vrijednosti.

pocetnica_reciklotisak_ttnpFoto: TTNP (c)

This Town Needs Posters je platforma za dizajn i ručni, analogni tisak. U svom radu naglasak stavljaju na materijale proces i tehniku rada, te sve njihove nedostatke, kao i zanatske nesavršenoti proizašle iz procesa prihvaćaju kao elemente oblikovanja. Djeluju na područuju nezavisne glazbene i kulturne scene unutar koje surađuju s domaćim i inozemnim akterima.

Na zagrebačkom Danu D 2014. godine nagrađeni su prvom nagradom žirija, te im je na beogradskom Mikseru 2015. dodjeljen Mikser Award. Prvi su art rezidenti zagrebačke Radione, drže predavanja na SOS Dizajn Festivalu u Sarajevu, DA festivalu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, izlažu u Zagrebu, Rijeci i Sisku, te na posljednjem Danu D drže dizajnersku početnicu Arhiviranje grada.