Streaming oprema i kako napraviti portabilni studio

Radionica Streaming oprema i kako napraviti portabilni studio (napredna radionica) pod vodstvom Tomislava Tukše održat će se u subotu, 28. studenoga od 16 do 20 sati preko Zoom platforme.

Treća radionica u nizu vezana uz streaming tehnike i tehnologije bavi se mogućnostima kreiranja portabilnog studija te ulazi u detalje harverskih mogućnosti i opreme poput miksera i kamera.

Teme radionice:

– Streamlabs OBS
Po čemu se razlikuje od OBS Studija i kako koristiti module za integraciju sa streaming platformama.
– Instant Replay
Green screen efekti – virtualni setovi s više kamera
Streaming na više platformi istovremeno – reencoding i restreaming, optimizacija i kontrola kvalitete streama
– Korištenje IP kamera u OBS-u
IP kamere mogu se spojiti na wifi ili dugačkim ethernet kablom, što otvara veće mogućnosti od web kamera (npr. streaming iz druge prostorije, s krova zgrade ili slično). OBS ih ne podržava interno, ali ih se može ubaciti kroz jedan efikasni “work-around”.
– Streaming kamere s ugrađenim streaming encoderom (Mevo, GoPro i dr.)
– Hardverski video mikseri/switcheri – koje su prednosti korištenja hardverskog video miksera, demonstracija mogućnosti na Atem Mini Pro switcheru (tranzicije, picture-in-picture, media player, audio postavke, upstream i downstream key, DVE flying key, stvaranje macro sekvence).
– Streaming sa Atem Mini Pro switchera direktno (kako editirati XML fajl)
– Uređaji o kojima ćemo pričati: Blackmagic design Atem Mini Pro, Slingstudio, YoloBox

Kome je namijenjena radionica?
Radionici mogu prisustvovati svi zainteresirani za online streaming, a posebno polaznici koji imaju već neko iskustvo te će eventualno nadopuniti svoje znanje, saznati nešto novo. Radionica je nastavak prethodne pod nazivom Streaming produkcija – kućni studio.

O voditelju:
Tomislav Tukša (1988.) diplomirani je logoped sa završenim trogodišnjim studijem pjevanja i modulom za ton majstora. Od vrtičke dobi bavi se rastavljanjem uređaja, a u osnovnoj školi počinje programirati i proučavati elektroniku kako bi mogao izrađivati svoje uređaje, osnivati web projekte, izrađivati zineove te interaktivne multimedijalne sadržaje. Paraelno s tech karijerom djeluje i kao pjevač te nastupa u zahtjevnim solističkim ulogama u operama, operetama i mjuziklima, od kojih vrijedi izdvojiti “Cosi fan tutte” W.A.Mozarta u HNK Zagreb te “Amelija ide na ples” u Maloj Sceni. Nije mu strano ni kopanje po AV hardverskim i softverskim alatima te 3D modeliranju. Kroz godine se sve ozbiljnije počeo baviti audio-video snimanjem, pa je tako snimao koncerte klasične glazbe (Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste i brojne druge), kazališne predstave i druge događaje, samostalno i u suradnji s drugim videografima/kinjama, u formi multi-cam TV produkcije, a nedavno se bacio i u live streaming te edukaciju. Svira ukulele za svoju dušu, živi s 4 biljke, ponekad nešto 3D printa i izrađuje za svoje potrebe.

Prijaviti se možete na e-mail edu.radiona.org@gmail.com do četvrtka, 26. studenoga točno u ponoć. Svakako napišite nekoliko rečenica o sebi te navedite razloge prijave. Radionica je besplatna.