Šetnjom kroz pametne gradove i šume do građanske znanosti

Radiona sudjeluje u programu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti programom pod nazivom ‘Šetnjom kroz pametne gradove i šume do građanske znanosti’ koji će voditi Deborah Hustić (Znanost građana) i Goran Mahovlić (Pametni gradovi) u utorak, 17. rujna od 19:30 do 21:00 te u četvrtak, 19. rujna 2019. od 17:00 do 18:30 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (kino dvorana) u Zagrebu.

Što su pametni gradovi i zašto urbane tehnologije koristiti u gradu i u šumi? Na koji način možete spojiti pristupačnu tehnologiju i kretanje kroz prirodu? Kako potaknuti razvoj znanosti građana (citizen science) i „uradi-sam“ pristupe u svakodnevici?

Pametni gradovi, Goran Mahovlić
Zamislite mrežu umreženih i neovisnih senzora koji kontinuirano mjere kvalitetu zraka, zvučno zagađenje, kretanje životinja i insekata ili jednostavno prate floru i faunu šume, a rezultate tih mjerenja u stvarnom vremenu objavljuju se u formi otvorenih podataka (Open data). Na osnovu njih mogu se realizirati vizualizacije podataka, analize, planovi te sustavi neovisne kontrole i alarmiranja. Ista stvar može se napraviti i s bilo kojom drugom mjerljivom vrijednosti, npr. kvaliteta vode ili vodostaj, neovisno o prostornoj dislociranosti i nedostupnosti klasične infrastrukture.

Građanska znanost (Citizen science), Deborah Hustić
Građanska znanost (Citizen science) još se naziva i znanost zajednice, znanost grupe ili mnoštva, civilna znanost, volonterski monitoring ili online građanska znanost te se temelji u cjelosti ili djelomično na znanstvenim istraživanjima ili eksperimentima koje vode entuzijasti različitih profesija. Obično se opisuje kao participacija javnosti, participativni monitoring ili akcija participativnog istraživanja koje rezultira unaprijeđenim znanstvenim istraživanjem te povećava jasnoću razumijevanja znanosti. Na koji način su povezani građanska znanost i „uradi-sam“ (DIY) scena možete čuti kroz primjere prakse povezivanja tehnologije i građanske participacije u znanstvenim istraživanjima.

Detaljan program Europskog tjedna mobilnosti: http://tmnt.hr/edukacija/data?id=125722