Radionica Teensy 3.1 + mcHck mikrokontroleri

Radionica Teensy 3.1 + mcHck mikrokontroleri voditelja Davora Jadrijevića održat će se 21. veljače od 16  do 20 sati u prostorima Radione, Kruge 48/2.

teensy 3

Teensy 3.1 je minijaturni kontroler koji se može direktno staviti u protoboard a programira se preko micro usb kabla. Na nivou izvornog koda je kompatibilan s arduinom, a ima suvremeniji i brži mikrokotroler iz porodice ARM procesora.

Za nekoga tko eksperimentira sa svojm uređajima, veoma je praktičan oblik uređaja koji direktno paše u protoboard a može se programirati preko micro USB kabla. Običan arduino se na USB-u pojavljuje kao serijski port, dok Teensy može osim serijskog postati i neki drugi USB uređaj, npr. tastatura, miš, joystick…

Prelazak na teensy 3.x ujedno znači i prelazak sa 5V na 3.3V. Suvremeni makerspace se vrti oko
Raspberry, Beglebone, ESP-8266, FPGA. Svi oni podržavaju samo 3.3V.

Arduino se u svom početku vrtio oko Atmel AVR 8-bitnih mikrokontrolera, koji su povoljnom cijenom, niskom potrošnjom struje i čistoćom arhitekture omogućili rad gcc kompajlera jednako kao i na “velikim” kompjuterima.

Arduino se danas koristi za svašta, od blinkanja LED do upravljanja robotima. S proširenjem područja primjene pojavila se potreba za većim računalnim mogućnostima koje nadilaze
mogućnosti za koje je ikad bio predviđen AVR.

Porodica 32-bitnih procesora ARM poznata je iz svijeta mobitela, a dolazi kao logičan korak prema procesorima više klase iznad 8-bitnog AVR.

Na radionici nećemo sastavljati teensy SMD lemljenjem, ali ćemo donijeti i pokazati mcHck.
mcHck je ručno zalemljen kontroler od SMD dijelova na pločici sličnoj teensy 3.0 koji isto može biti Arduino kompatibilan kao i teensy.

Priprema za radionicu:
Donijeti micro usb kabel i svoj laptop s Linux-om ili Windowsima. Instalirati arduino 1.0.6 i teensydino 1.20 (ili novije) prema uputama: https://www.pjrc.com/teensy/td_download.html

Za one koji žele probati mcHck treba dodatno instalirati i arduino 1.0.5 i teensy 1.18 prema uputama https://github.com/mali1741/mchckduino mchck, koliko je autoru ove radione poznato nema gotov download za novi teensyduino 1.20 ali ne znači da neki nadareni polaznik
to uskoro ne bi mogao sam napraviti.

O voditelju:
Davor Jadrijević Emard, dipl. ing. elektrotehnike i mr. sci. fizike, bavi se egzotičnom tehnologijom i prati DIY (uradi-sam) projekte kojima se prenamjenjuju uređaji iz svijeta standardne tehnologije zato da bi domišljatošću mogli poslužiti u neke druge, nove svrhe. Unatrag nekoliko godina bavi se Teslinim bežičnim prijenosom energije, koji je više puta izveo ili predstavio u javnosti pred inozemnom i domaćom publikom na događanjima poput: 26th Chaos Communication Congress (26C3), Berlin (http://vimeo.com/8469353);  PechaKucha Night Zagreb vol. 6; Eurocon / Sferakon, Zagreb; Istrakon, Pazin; Liburnicon, Opatija, Device_art, itd. Voditelj niza radionica, izlaže i djeluje u okviru Radioninog umjetničkog i edukativnog programa.

Vrijeme radionice: 16-20h, po potrebi duže.

Prijaviti se možete na e mail radiona.org@gmail.com. do 17. veljače točno u ponoć. Svakako napišite nekoliko rečenica o sebi te navedite razloge prijave. Maksimalan broj polaznika je 14.

Ciljana publika su ljudi svih dobi i profesija. Kotizacija je za članove Radione i nezaposlene besplatna uz mogućnost dobrovoljne donacije; učenike, srednjoškolce, studente te umirovljenike 30, a za zaposlene 50 kuna.

Nakon potvrde od voditelja o osiguranom mjestu na radionici, plaćanje iste obavljate na sljedeći način:
– općom uplatnicom ili e-bankarstvom
– pod platitelj upišite svoje podatke (ime, prezime i adresu)
– pod primatelj upišite Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture – Radiona, Kozjačka 41, 10 090 Zagreb, na račun: IBAN: HR2123600001102369684
opis plaćanja: uvijek navedite naziv radionice (Radionica ‘Teensy 3.1’)
– kopiju uplatnice donosite prvi dan radionice i predajete voditelju radionice