Radionica Šumovi šume – LoraWan tehnologija

Radionica ‘Šumovi šume – LoraWan tehnologija’ pod vodstvom Gorana Mahovlića održat će se u subotu, 13. srpnja u Radioni i nedjelju, 21. srpnja u Maksimirskoj šumi u Zagrebu.
Foto: Tektonika (c)

O radionici:
Radionica Šumovi šume bavi se LoraWan smart city tehnologijama koje će za ovu priliku biti privremeno postavljene na određenim punktovima ne zagađujući okoliš i maknute nakon određenog vremena. Što je smart city tehnologija i zašto ju koristiti u šumama? Zamislimo mrežu jeftinih, umreženih i neovisnih točaka-senzora koji konturirano mjere kvalitetu zraka, zvučnog zagađenja, kretanje životinja i insekata, jednostavno rečeno prate floru i faunu šumu, a rezultate tih mjerenja u stvarnom vremenu objavljuju u formi otvorenih podataka (Open data). Na osnovu njih mogu se realizirati vizualizacije podataka, analize, planovi te sustavi neovisne kontrole i alarmiranja. Ista stvar može se napraviti i s bilo kojom drugom mjerljivom vrijednosti, npr. kvaliteta vode ili vodostaj, neovisno o prostornoj dislociranosti i nedostupnosti klasične infrastrukture. Radionica će se sastojati od tri dijela, u prvom dijelu polaznici će savladati teoretski i praktičan rad LoraWan smart city tehnologije, nakon toga će otiči u šumu i postaviti senzore i antene te se u trećem dijelu vratiti u zatvoreni prostor i početi očitavati zvukakove udaljene šume, analizirati podatke i stvarati vizualizacije i audio zapise temeljem dobivenih podataka.

Foto: (c)

O voditelju:
Goran Mahovlić (Zagreb, Hrvatska)
Goran Mahovlić (elektroničar po struci) radi godinama kao serviser informatičke i bankarske opreme. Teško se suzdržava da ne rastavi skoro svaki uređaj koji mu dođe u ruke. Bavi se podjednako uspješno hardverom i softverom, od hakiranja kineskih proizvoda, prenamjene raznih odbačenih uređaja do ozbiljnog igranja tehnologijom i programiranja mikrokontrolera. Goran je tehnički koordinator udruge Radiona. Do sada je vodio niz uspješnih radionica i prezentacija, redovito sudjeluje na Radioninim projektima i izložbama te je voditelj i osnivač Radionine SmartZG pametne mreže. Član je projekta Otvorena Mreža koji se zalaže za dostupan i otvoren internet. Goran je i jedan od osnivača portala Lemilica.com za koji i piše.

Prijaviti se možete na e-mail radiona.org@gmail.com. do 10. srpnja točno u ponoć. Svakako napišite nekoliko rečenica o sebi te navedite razloge prijave. Maksimalan broj polaznika je 7.

Prvi dio radionice 13. srpnja održat će se od 15 do 20 sati u Radioninom labu (Nova cesta 186), a drugi dio radionice prema dogovoru voditelja i polaznika u nedjelju, 21. srpnja u šumi Maksimir.

Ciljana publika su zainteresirane osobe svih dobi i profesija.
Kotizacija: 150,00 kuna

Nakon potvrde od voditelja o osiguranom mjestu na radionici, plaćanje iste obavljate na sljedeći način:
– općom uplatnicom ili e-bankarstvom
– pod platitelj upišite svoje podatke (ime, prezime i adresu)
– pod primatelj upišite Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture – Radiona, Kozjačka 41, 10 090 Zagreb, na račun: IBAN: HR2123600001102369684
opis plaćanja: uvijek navedite naziv radionice (Radionica ‘Šumovi šume’)
– kopiju uplatnice donosite prvi dan radionice i predajete voditelju radionice
– NAPOMENA: gotovinu NE primamo