Radionica Pd – Pure Data za početnike

Radionica pod nazivom ‘Pd – Pure Data za početnike’ pod vodstvom Hrvoja Radnića održat će se u subotu i nedjelju, 24. i 25. listopada od 16 do 20 sati preko Zoom platforme.

O radionici:
Pure Data (Pd) je iznimno fleksibilno ”open source” grafičko programsko sučelje namijenjeno sintezi i manipulaciji zvuka i slike u realnom vremenu. Namijenjena je umjetnicima i glazbenicima koji u svojim radovima ili eksperimentima žele otići korak dalje u istraživanju. Može se koristiti na gotovo svim operativnim sustavima (pa čak i na mobilnim uređajima). Prvu Pure Data verziju programa razvio je Miller Puckette 1990 godine za kreiranje interaktivne glazbe i multimedijalnih radova. Iako je Puckette glavni autor bazičnog programa, razvoj platforme Pd danas je djelo velikog broja aktivnih korisnika.

Pd je besplatan software i svako može sudjelovati u njegovom razvoju i nadogradnji.  Što će ga više ljudi koristiti, to će platforma biti bogatija. Danas se Pd u sve većem broju slučajeva koristi za razvoj zvuka u video igrama i sličnim projektima.

Polaznici će na radionici napraviti sempler ili sličnu simulaciju hardverskog uređaja.

Hrvoje Radnić
Hrvoje Radnić samouki je glazbenik i ton majstor koji se u glazbu zaljubio još u djetinjstvu, gledajući tv dokumentarce Jacquesa Cousteau-a. Utjecaj koji su na njega ostavili podmorski kadrovi Calypsove ronilačke ekipe, popraćeni izvrsnom ambijentalnom glazbom i zvučnim efektima, izlazi na površinu tek u kasnijoj adolescenciji, kada dolazi u posjed svog prvog pravog glazbenog instrumenta, a zatim i prvoj uređaja za višekratno snimanje glazbe. Od tada, tak hobi postupno pretvara u svakodnevni posao koji se i danas kreće na relaciji glazba – zvuk. Član je etablirane glazbene skupine Šumovi protiv valova. Kontinuira istražuje uređaje i nerijetko izrađuje sam svoje glazbene instrumente, semplere i različite zvučne kutije. Do sada je nastupao na brojnim glazbenim festivalima i u kulturnim institucijama u Hrvatskoj, regiji i inozemstvu, poput 25FPS, Terraneo Festivala, Hartera, MSU Zagreb, Tvornica,  itd.
Web: http://soundcloud.com/sumovi-protiv-valova

Prijaviti se možete preko e-maila radiona.org@gmail.com do četvrtka, 22. listopada točno u ponoć. Svakako napišite nekoliko rečenica o sebi te navedite razloge prijave. Radionica je besplatna.

Maksimalan broj polaznika je 10 uz mogućnost podjele na dvije radionice u ovisnosti o situaciji s korona virusom Covid-19 u Republici Hrvatskoj.

Polaznike molimo da sa sobom obavezno ponesu zaštitne maske, dok su dezinfekcijska sredstva osigurana u Radioni.