Radionica “Pazi, LED!”

Radionica Tomislava Tukše pod nazivom “Pazi, LED!” održava se u subotu i nedjelju, 23. i 24. siječnja, 2021. od 16 do 20 sati na Zoom platformi.

Foto: T.Tukša (cc)

Radionica je primarno namijenjena osobama koje se bave fotografijom i videografijom, ali i svima koji žele naučiti kako vlastitim rukama izraditi svijetleći LED panel koji kvalitetom svjetla može konkurirati profesionalnim rješenjima. Kroz dvodnevnu radionicu sudionici će se upoznati sa dijelovima potrebnima za izradu LED panela, osnovnom shemom spajanja i zajedno će uz pomoć voditelja izrađivati svoje LED panele. Bit će nešto malo i lemljenja, pa je potrebno neko osnovno predznanje lemljenja elektroničkih komponenti.

Dvije verzije panela:
1) Panel s fiksnom toplinom boje.
Potrebno:

2) Panel s regulacijom topline boje
Potrebno:

(Razlog zašto koristimo 24V, a ne 12V je taj što nam veći napon omogućuje manju struju, trake se manje griju i možemo koristiti tanje kablove za spajanje što nam olakšava lemljenje. Napajanje može imati više ampera, neće spaliti traku jer traka ima otpornike kojima regulira struju, bitno je da se napon napajanja i napon trake podudaraju).

Za obje verzije potrebno je: utikač, strujni kabel (licnasti, ne tvrdi) 2-3 metra, 3 metra žice (licnaste) presjeka vodiča 0,25-0,5mm2 (oko 1mm debljine s izolacijom) (npr. https://www.chipoteka.hr/artikl/10875/kabel-05mm-flex-crni-1-metar-3570050051) poželjno u dvije boje (1,5 m od svake),komad pleha veličine oko 40×30 cm (npr. za pečenje kolača ili metalna tacna ili stranica od PC kućišta),
opcionalno: plexi staklo 2-3mm debljine koje paše preko pleha (ako je veće, može se lako zarezati i odlomiti),
– nosač za stalak (https://www.aliexpress.com/item/4000571858537.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.39fb64dbNdv0UK),
stalak za rasvjetu na trn (spigot)
Alat: kliješta za uklanjanje izolacije (blankirke), kliješta za sječenje (cvikcange), kombinirke, odvijač križni, odvijač ravni, lemilica, tinol, vodootporni marker, metar ili ravnalo, bušilica, svrdla za drvo/metal 7mm (ili 8mm)
Potrošni materijal: brusni papir (fini, granulacija 800), dvostrana ljepljiva traka (idealno ona spužvasta, za ogledala), izolir traka, alkohol za čišćenje, plastične vezice (cca.10 cm, 2 komada), super ljepilo (za fiksiranje matice)

Trajanje: 2 dana po 4 sata.

Radionica se odvija preko Zoom platfrome, a polaznici trebaju pripremiti materijal za praktični dio radionice unaprijed.

O voditelju:
Tomislav Tukša (1988.) diplomirani je logoped sa završenim trogodišnjim studijem pjevanja i modulom za ton majstora. Od vrtičke dobi bavi se rastavljanjem uređaja, a u osnovnoj školi počinje programirati i proučavati elektroniku kako bi mogao izrađivati svoje uređaje, osnivati web projekte, izrađivati zineove te interaktivne multimedijalne sadržaje. Paraelno s tech karijerom djeluje i kao pjevač te nastupa u zahtjevnim solističkim ulogama u operama, operetama i mjuziklima, od kojih vrijedi izdvojiti “Cosi fan tutte” W.A.Mozarta u HNK Zagreb te “Amelija ide na ples” u Maloj Sceni. Nije mu strano ni kopanje po AV hardverskim i softverskim alatima te 3D modeliranju. Kroz godine se sve ozbiljnije počeo baviti audio-video snimanjem, pa je tako snimao koncerte klasične glazbe (Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste i brojne druge), kazališne predstave i druge događaje, samostalno i u suradnji s drugim videografima/kinjama, u formi multi-cam TV produkcije, a nedavno se bacio i u live streaming te edukaciju. Svira ukulele za svoju dušu, živi s 4 biljke, ponekad nešto 3D printa i izrađuje za svoje potrebe.

Prijaviti se možete na e-mail edu.radiona.org@gmail.com do četvrtka, 21. studenoga točno u ponoć. Svakako napišite nekoliko rečenica o sebi te navedite razloge prijave. Radionica je besplatna.