Radionica: O zvuku. O mikrofonu. O akustičkom tretmanu.

Radionica osnova zvuka pod nazivom „O zvuku. O mikrofonu. O akustičkom tretmanu.” Ivana Porupskog održava se u srijedu, 15. ožujka 2023. od 18:00 sati u Radioni.

Foto: Ivan Porupski (cc)

Radionica je odgovor na tri pitanja: Što su zvuk, mikrofon i akustički tretman?

O zvuku.
Što je zvuk? Što su apsorpcija, refleksija i difuzija? Što su čisti ton, složeni ton i šum? Što je dB i kako se dB razlikuje od dBu ili dBFS? Zašto je u digitalnoj audio opremi -dB?

O mikrofonu.
Koje vrste mikrofona postoje i kada se koristi koja? Što su frekvencijska i usmjerna karakteristika? Što je, a što nije mikrofonija? Kako najbolje primjeniti mikrofon za neku/svaku situaciju? 

O akustičkom tretmanu.
Što je akustički tretman? Koja je razlika između akustičkog tretmana i akustičke izolacije? Demonstracija akustičke analize prostorije u opensource programu REW (Room EQ Wizard). Malo o tepisima.

Prijaviti se možete do utorka, 14. ožujka 2023. točno u podne ovdje: https://forms.gle/1WY2PjG6Cyq3ze2m7
Radionica je besplatna i ne traži nikakvo predznanje ili opremu.
Trajanje: 18:00 – 21:00h

Foto: Ivan Porupski (cc)

O voditelju:
Ivan Porupski (Slavonski Brod, 1995.), cijeli život provodi u Zagrebu. Nakon srednje škole i jedne godine studiranja kemije u Nizozemskoj, Ivan doživljava neuspjelu ljubav s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom (PMF) – smjer kemija. Utjehu nalaziti u filmskim vodama, počevši s članstvom u KinoKlub Zagreb (KKZ) i amaterskom kratkom filmom. Akademsko obrazovanje nastavlja upisivanjem preddiplomskog studija Fonetike i Komparativne književnosti na FFZG, dok je trenutno na diplomskom studiju Znanstveno usmjerenje fonetike i Računalna lingvistika. Amaterski film polako prelazi u profesionalno videografiranje. Prolazi razne poslove kao što su snimatelj podcasta, montažer, videograf, tonac/asistent kamere za HRT Puls, a radio je i kao tonac na preko deset setova. Nakon četiri godine tonstva i malo introspekcije, akustika dolazi kao sljedeće polje interesa. Za dizajn i izgradnju akustičkog tretmana jedne sobe u studio, Ivan dobiva prvu zvučnu karticu i monitore čineći to velikom preokretnicom: počeo se baviti izgradnjom i dizajnom mikrofona, a zatim i analognom elektrotehnikom u širem kontekstu, čime se i dalje bavi. Od nedavno postaje član Radione – Zagreb Makerspacea i ovo je samo početak jedne nove priče.
Web: https://www.linkedin.com/in/ivan-porupski/

Podržali:
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Zaklada Kultura nova