Radiona @ Vallis imaginarium, Bale

Radionicom Elektro-diorama Paule Bučar, Radiona.org sudjeluje u programu festivala Vallis imaginarium koji se održava u subotu, 31. srpnja 2021. od 18 sati na dalje u Ulici Mate Balote u općinama Bale (Istra).

Vallis Imaginarium predstavlja suradnju između Općine Bale i Mi+ – otvorene platforme za razvoj suvremene medijske umjetnosti u Istri. Ovim programom želi se približiti vizualna umjetnost najmlađima, kroz obogaćen program manifestacije Castrum vallis, a sve kroz zabavu, igru i učenje.

Namjera platforme je popularizirati i približiti suvremenu medijsku umjetnost široj publici, stoga će se u programu Vallis Imaginarium predstaviti produkcija članica platforme Mi plus i suradnika, a na temu imaginarnih svjetova inspiriranim povijesti i arhitekturom Bala.

U tom smislu sam koncept povezan je i s temom Castruma Vallis „Horizonti“ jer otvara nove horizonte za novu publiku.

Program se održava na otvorenom, uključuje radionice za djecu, park svjetlosnih instalacija, video mapping, izložbu Gaije Radić i animaciju za djecu i najmlađe.

Radionica Elektro – diorama
Voditeljica: Paula Bučar
Inspirirani povijesnim tragovima, fragmentima antičkog urbanističkog i arhitektonskog nasljeđa stvaramo imaginarni prostor Bala. Transformacijom naselja nastat će nove i maštovite strukture, odnosno kazališni ambijenti. Diorama je kazališna kutija čiji se prizor sastoji od niza planova / slojeva izrezanih silueta koje stvaraju iluziju dubine. Čarolija će nastati bojanjem imaginarnog prostora LED diodama uz mogućnost dodatnih programiranih svjetlosnih efekata na arduino mikrokontroleru.

Diorame će polaznici izrađivati od papira koristeći set nacrta osnovne kutije i okvira koji se postavljaju unutar nje. Nakon izrezane osnovne sheme idejno rješenje se dijeli na planove, svaki okvir unutar kutije čini jedan prostorni plan i odnos je punog i praznog prostora. Preklapanjem niza planova i odnosa punih i praznih ploha nastaje privid dubine.

NAPOMENA: Polaznici nose kući radove.

Detaljnije o programu ovdje