Poziv građanima za sudjelovanje u projektu Osobni kôd odjeće

Naši ormari zagušili su se tijekom zime, vrijeme je da ih provjetrimo i napravimo mjesta za novu odjeću. Slovenska suvremena umjetnica Marija Mojca Pungerčar i Radiona.org pozivaju građane svih dobi na sudjelovanje u projektu Osobni kôd odjeće kojim doniraju jedan odjevni predmet iz svog ormara uz priču o njemu koju su spremni javno podijeliti (imenom ili anonimno).

Marija Mojca Pungerčar: Osebna koda obleke (c)

U projektu Osobni kôd odjeće slovenske suvremene umjetnice Marije Mojce Pungerčar riječ je o vidu besplatne zamjene tijekom kojeg će rabljena odjeća dobiti nove vlasnike uz priču koja nosivi objekt prati od prijašnje vlasnice ili vlasnika. Možete donirati komad odjeće koji više ne nosite, ali niste odustali od njega jer vas za taj komad veže neko lijepo sjećanje ili zanimljiva priča. Na taj način možete ispratiti vašu odjeću u novi život gdje će se i dalje cijeniti te nastaviti nadograđivati priču novim nastavcima.

Nakon sakupljanja odjevnih predmeta i dokumentiranja priča, odjeća će s etiketom Osobni kôd odjeće i označena QR kodom voditi na mrežnu stranicu projekta te će biti izložena u javnosti gdje će svatko moći rezervirati svoj komad uz priču koja im se sviđa te ih tijekom izložbe uzeti za sebe kako bi isti komad krenuo u drugu životnu avanturu. Izložba će se tijekom rezervacija prazniti, a odjeća odlaziti novim vlasnicima.

Donirane komade iz vaših ormara prikupljat ćemo od 9. do 30. svibnja 2022. prema dogovorenom vremenu. Ako želite donirati svoju odjeću javite nam se na e-mail: radiona.org@gmail.com ili na broj mobitela 0953555741 ili ispunite kratki formular na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/AjAXYxqQtAvu8x8T9

Marija Mojca Pungerčar

Projekt Osobni kôd odjeće podriva potrošačku tehnologiju i ističe društvenu, kulturnu, emocionalnu i korisnu vrijednost odjeće za razliku od njezine novčane vrijednosti.

Marija Mojca Pungerčar: Osebna koda obleke (c)


Marija Mojca Pungerčar osmislila je projekt u Ljubljani 2002. godine pod nazivom Dresscode zajedno sa Veronikom Klančnik i dopunila ga 2021. Projekt će obilježiti dvadesetu godišnjicu gostovanjem u Zagrebu u koprodukciji Radione i KUD-a Trivia.

Kakve će priče pričati odjeća građana glavnog grada Hrvatske, koji je poznat po svojoj predanosti modi i ukusnom odijevanju?

UPUTE ZA DONIRANJE ODJEĆE I PRIČE:

1) Odjeća i priče primaju se od 9. do 30. svibnja 2022.

2) Za donaciju odaberite odjevni predmet za koji mislite da bi ga mogao nositi netko drugi. Ako donirate haljinu, trebala bi biti u dobrom stanju. Primamo sljedeću odjeću: hlače, suknje, jakne, majice, veste, jakne, kapute…
Ne prihvaćaju se čarape, kupaći kostimi, donje rublje i cipele.

3) Prijavite se za sudjelovanje preko Google forme: https://forms.gle/AjAXYxqQtAvu8x8T9

Možete donirati jedan ili više komada odjeće. Za svaki komad napišite informaciju ili priču za koju se slažete da se može objaviti: npr. gdje / kada / zašto si ju kupila/o- nabavila/o/i, izradila/o/i, u kojim prilikama si je nosila/o/i, što nam zanimljivo želite o tome reći, itd. Ako želite ostati anonimni, nećemo otkriti vaše osobne podatke. Priče mogu biti duge/kratke koliko i kako to vi poželite. Za doniranu odjeću i za objavljivanje priča ne nudimo tantijeme.

Marija Mojca Pungerčar: Osebna koda obleke (c)

4) Prijemno mjesto za preuzimanje odjeće je Radiona – Zagreb Makerspace, Nova cesta 186, utorcima i četvrtcima od 20 do 22 sata. Odjeća treba biti oprana, u vrećici, s vašim imenom i prezimenom te brojem telefona.

Pažnja! Nemojte donositi ​​odjeću bez prethodne prijave Google formom ili e-mailom ili telefonom, jer u tom slučaju ne može biti uključena u projekt. I molimo vas, nemojte se rješavati na ovaj način svojih starih stvari, prostoje i drugi načini reciklaže 🙂 Hvala na razumijevanju.

Poveznice o projektu:
https://www.facebook.com/OsebnaKodaObleke
– http://www.3via.org/trivia/?p=2619
–  http://www.3via.org/trivia/wp-content/uploads/2021/03/IZA-PEVEC_-MOJCA-PUNGERCAR.pdf
https://www.delo.si/nedelo/oblacila-z-zgodbo-so-nasi-zasebni-muzejcki/
– https://www.dnevnik.si/1042951598
https://www.youtube.com/watch?t=4466&v=8lPelXHH9EU&feature=youtu.be
https://www.rtvslo.si/kultura/razstave/marija-mojca-pungercar-razstavlja-rabljena-oblacila-ki-prinasajo-osebne-zgodbe/574187
http://www.3via.org/dresscode/cote.htm
http://www.3via.org/dresscode/

Marija Mojca Pungerčar: Osebna koda obleke (c)

O voditeljici projekta:
Marija Mojca Pungerčar rođena je 1964. godine u Novom Mestu. Živi i radi u Ljubljani. Od 1984. do 1985. bila je zaposlena kao modna dizajnerica u slovenskoj tekstilnoj industriji (Novoteks i Labod). 1989. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, a 2001. magistrirala nove žanrove na Umjetničkom institutu San Francisco u Kaliforniji. 1996. bila je gostujuća studentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču. Između 1983. i 1989. bila je članica grupe alternativne umjetnosti Linije sile unutar koje je sustvarala kostimografiju za kultnu predstavu Krst pod Triglavom. Od 1991. radi kao samostalna umjetnica na području kulture u području suvremene vizualne i intermedijske umjetnosti. Svoje je radove izlagala u Sloveniji (Moderna galerija, MSUM, MGLC, Dolenjski muzej, Galerija Vžigalica, Galerija Kresija, Likovni salon, Koruška galerija likovnih umjetnosti, itd.) i s njima gostovala u mnogim zemljama u inozemstvu – Austrija, Njemačka, SAD , Japan, Velika Britanija, Poljska, Mađarska, Belgija, Luxenburg, Kina, Italija, Španjolska, Grčka, Francuska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija itd.). Dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, stipendija i rezidencija u područjima intermedijalnih i suvremenih umjetnosti, od kojih su neke: nagrada Riharda Jakopiča, Nagrada međunarodnog bijenala likovnih umjetnosti u Kranju, Nagrada nezavisnog filma, stipendija Austrijske akademske razmjene, stipendije ArtsLink i Fulbright i dr.