#playware @ 3N Sajam – Rijeka

Radiona.org gostuje izložbom, koncertom i prezentacijom pod nazivom #playware na međunarodnom događanju pod nazivom 3N: Napusti normalne naprave / sajam “uradi-sam” kulture koji se održava 5. i 6. veljače, 2016. u Filodrammatici (Rijeka) u organizaciji Drugog mora sa sljedećim partnerskim organizacijama: Abandon Normal Devices (Manchester), Aksioma (Ljubljana), Cirkulacija2 (Ljubljana) i Radiona (Zagreb).

plakat-3n
#playware

I’m not a genius. I’m just a tremendous bundle of experience.
Buckminster Fuller

Kroz program i izložbu #playware Radiona.org će predstaviti radove iz recentnije produkcije laba koji povezuju inovacije, recikliranje odbačene tehnologije, eksperimentiranje novim konceptima (tinkering), promišljanjem novih čitanja i tumačenja pojmova igre, slike, svjetla, podataka i zvuka.

#playware tematizira holografiju i podatkovnu vizualizaciju, LED i interaktivne audio instalacije, DIY igrače naprave i reciklirane konzole, DIY naprave koje koriste senzore za prepoznavanje pokreta i gestikulacije, audio opremu, sintisajzere i analogne zvučne kutije, naprednu tehnologiju poput FPGA (field programmable gate array) pločice, auditivna promišljanja igraćih manipulacija koja modulacijama postaju novi objekti ekspresije igre, te retro igre u dijalogu s vintage i novom tehnnologijom.

Kroz predstavljanje koje je u konceptu ujedinjeno u nekoliko tematskih i radnih cjelina #playware donosi nova čitanja digitalnih i elektroničkih realiteta koji su uvijek u centru interesa kolektiva.

#playware također predstavlja gaming radove koji postavljaju pitanja o tome do koje mjere možemo biti  manipulirati nekim uređajem ili kao akteri u samoj igri kao pasivni ili aktivni igrači, te gdje su tanke linije razgraničenja tih manipulacija, dok je publika pozvana pronaći odgovore kroz igru i defragmentiranje radnih procesa.

U sklopu izložbe bit će premijerno predstavljen rad Damira Prizmića i Gorana Mahovlića pod nazivom ‘Netographies’ rađen u produkciji Drugog mora. Projekt ‘Netographies’ bavi se vizualizacijom struktura i stanja internet mreže, predstavljenu kroz hologramsku sliku u prostoru. Inicijalna ideja potaknuta je iskustvima čestim upravo na ovakvim eventovima – nedostupnosti Interneta, nemogućnosti spajanja, smanjenja brzine ili pucanja veze… kao i činjenicom da je ljudima WiFi mreža, bez posebnih računalnih alata, potpuno nevidljiva.

U sklopu programa  #playware nastupaju MMessy Oscillators koji predstavljaju cijeli niz novih instrumenata i glazbenih kutija (DIY sintesajzera i efekata) rađenih za prezentaciju na Sajmu 3N. MMessy Oscillators bave se eksperimentalnom elektronskom i elektro-akustičnom glazbom, a nastaje kao ishod audio sekcije Radione u 2012. godini. Skupina se kontinuirano razvija tokom godina smanjujući broj članova s 15 na 3 – 4, te svoj fokus sa noise elektronike i apstraktnog zvuka prebacuju na kompleksniju glazbu i kompozicijske strukture nerijetko ozvučujući filmove i plesne izvedbe. MMessy Oscillators od početaka koriste  DIY elektronske instrumente poput oscilatora, teremina, modularnih sintesajzera i efekata, gitarskih pedala, piezoelektričnih senzora, sistemskih instrumenata, rabljenih elektronskih instrumenata, circuit-bent igračaka, hakiranih gadgeta, kompjuterskog trasha i sličnih. Do sada nastupali na nizu relevatnih domaćih i inozemnih događanja poput Device_arta 4.012 u Zagrebu, Device_arta 4.013 u Pragu, Music Tech Festu/ EarZoom Sonic Arts Festivalu u Ljubljani, Izlog suvremenog zvuka u Zagrebu, Perforacije u Zagrebu i mnogim drugim.

Izlažu: Alenka Dmitrović, Ana Labudović, Damir Prizmić, Goran Mahovlić, Igor Brkić, Mario Pavlić, Deborah Hustić, Davor Jadrijević, Igor Petrović, Boris Vidošević
Kustosica: Deborah Hustić
Sudjeluju: Ana Horvat, Tomislava Borić, Layla Munitić
Koncert: MMessy Oscillators

(detaljnije o programu i izlagačima: http://www.drugo-more.hr/wordpress/2016/01/25/3n-napusti-normalne-naprave/)