Light and Water @ Aquatica

Projekt “Svjetlo i voda!” u dijalogu sa publikom u Karlovcu  30.09.2017., 19h @ Aquatika-Slatkovodni akvarij Karlovac.

Project ‘Light and Water’ to be presented and performed on 30 September, 2017 @ Aquatika in the city of Karlovac.

Novi rad multidisciplinarnog suvremenog projekta nastaje u kolaboraciji stručnjaka iz raznih disciplina. Projekt provodi Centar za plesnu i izvedbenu umejtnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. iz Karlovca u koprodukciji sa organizacijom Udruga za razvoj ”uradi-sam” kulture – Radiona i partnerskom organizacijom iz Rijeke ”Prostor Plus”. Rad projekta/predstave/instalacije inspiriran je idejama: svjetlosti, vode, energije i snage zapažanja. Inspiracije i kreacije nastaju i na osebujnim karlovačkim lokacijama uz samu rijeku. Pričama, istraživanjima i novim kolaboracijama ovaj projekt otvara nove vidove komunikacije suvremenog umjetničkog produkcijskog stvaralaštva s publikom, lokacijama stvaralaštva te svim sudionicima uključenim u rad.

Kreativni tim ujedno je i izvođački tim partnerskih organizacija Free Dance i Radiona koji koprodukcijski zajednički rade na stvaralačkom procesu, dok je partnerska organizacija Prostor Plus u samom činu kreacije ”vanjsko oko” suradnje. Zajednička ideja uključivanja javnosti u prezentacije i proces rada odvija se u svim gradovima.
Prikupljenim rezidencijalnim, istraživačkim, improvizacijskim, izložbenim i otvorenim pristupima kreativnog procesa izvedba rada u nastajanju u Karlovcu održat će se sa popratnim sadržajima nakon izvedbe; susret i razgovor publike i kreativnog tima predstave.

Umjetnički, kreativni, izvođački i suradnički tim
Melita Spahić Bezjak – plesna umjetnica/ koregrafkinja
Maja Drobac – plesna umjetnica
Nives Soldičić – plesna suradnica u kreativnom procesu
Ana Horvat – glazbena umjetnica
Valent Samardžija – glazbeni umjetnik
Deborah Hustić – glazbena i medijska umjetnica
Marina Petrović – DIY umjetnica
Majda Džanić Bogojević – video i tehnologija
Saša Bogojević – dizajner rasvjete
Denis Stošić – fotografija
Ivana Slunjski -suradnica za dokumentaciju projekta

******

Ukratko o ideji predstave SVJETLO I VODA
“…naučite zapažati pojave u prirodi, ona vam daje odgovore na sva pitanja.” (Nikola Tesla)

Upravo te riječi i njegovo nastojanje da um i tijelo dovede do savršenstva protkani simbolikom dviju konstanti koje ga cijeli život inspiriraju: svjetlo i voda, dale su nam inspiraciju za osmišljavanje novog projekta i plesne predstave “SVJETLO I VODA”.
Koncept projekta propitkuje slobodu tijela i uma povezanih prirodom te snagu slobode pokreta. Svjetlost, voda, energija i snaga zapažanja doživljena pokretom, stavljaju tijelo u poziciju provoditelja energije.
Istraživanjima i novim kolaboracijama ovaj projekt otvara nove vidove komunikacije suvremenog umjetničkog produkcijskog stvaralaštva s publikom, lokacijama stvaralaštva te svim sudionicima uključenim u rad.
Na osebujnim karlovačkim lokacijama uz same rijeke, koje su bile velika inspiracija i samom Nikoli Tesli, umjetničkim istraživanjem teži se pronalasku novih plesnih, zvukovnih i vizualnih refleksija. Metaforičkim frekvencijama tijela, pokreta i zvuka prate se i međuodnosi medija izražavanja.Ovaj multidisciplinarni suvremeni projekt donosi ne samo novo umjetničko djelo, već i novo propitkivanje izvođača i publike te stremi pronalasku inovativne ideje na temelju čovjeka koji je obasjao svijet!
Projekt se provodi u partnerstvu s platformom Clubture, udrugom za razvoj “uradi-sam” kulture – Radiona te udrugom za scenske umjetnosti Prostor Plus a uz financijsku podršku Ministarstva Kulture RH, Grada Zagreba, Nacionalne zaklade, Grada Karlovca i Zaklade “Kultura nova”.