JacqNoise: Radionica sintisajzera i modularne sinteze zvuka

Radionica sintisajzera i modularne sinteze zvuka pod vodstvom nizozemske umjetnice i edukatorice JacqNoise odvija se u subotu, 4. lipnja od 11 do 14 sati i u nedjelju, 5. lipnja od 16 do 19 sati u Radioni.

Foto: JacqNoise (c)

O radionici:
1. dan: Lemljenje sintisajzera
Volite li čudne elektronske zvukove? Jeste li godinama skupljali egzotične gadgete i DIY instrumente? Ili samo želite naučiti lemiti? Onda bi ova radionica mogla biti nešto za vas – napravite jedan od 3 različita samostalna analogna ili digitalna noise sintesajzera proizvođača Error Instruments iz Amsterdama.

Foto: JacqNoise (c)

Dostupni setovi za lemljenje:
BlindNoise reagira na vašu tjelesnu tekućinu, korištenjem ovog dodirnog sučelja stvorit ćete organske zvukove.
DataSynth, ovaj sintetizator ima niz svih vrsta bučnih zvukova. Uz X i Y parametre, kontrolu visine tona i nered, zvukovi su izvan kontrole, divlji i ometajući.
ErrorZapper je uređaj za slušanje elektroničkih magnetskih polja. Iznenadit ćete se koliko nečujnih zvukova proizvodi mikrovalna pećnica ili napajanje vašeg prijenosnog računala.

Foto: SGMK (cc)

2. dan: Sinteza sintisajzera
Ovaj dio bit će zanimljiv onima koji su znatiželjni eksperimentirati s elektronikom i ako želite dobiti bolje razumijevanje kako napraviti iznenadne zvučne kulise. Razgovarat ćemo o sintezi sintisajzera, kako stvoriti vlastitu hardversku postavku i koje su druge alternative dostupne. Radit ćemo u malim grupama na stvaranju zakrpa s Eurorack sintisajzerima dostupnim na radionici. Budite spremni za duboki zaron u hardver iza zvukova!

Radionica će pokriti sljedeće teme:

  1. Što su sintisajzeri?
  2. Kako i gdje početi s modularnim sintisajzerima? Hardver protiv softvera i beskonačnost DIY mogućnosti.
  3. Izrada patcheva s Eurorack sustavom.

Za pohađanje radionice ne trebate imati nikakvo predznanje ili vještine, samo želju za učenjem i petljanjem s elektronikom – novopridošli su dobrodošli! Broj sudionika je ograničen.
Kotizacija: 300,00 kn.
Polemljeni modularni sintisajzer nosite kući.

Prijaviti se možete do petka, 3. lipnja 2022 točno u podne na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/oBWFHhS9wHkLwAcm9

Foto: JacqNoise, Daniela Wolf (c)

O voditeljici:
JacqNoise je zvučna umjetnica koja se specijalizirala za upotrebu modularne sinteze zvuka uživo. U svom umjetničkom izričaju traži načine spajanja različitih ritmova s posebnim naglaskom na prirodne ritmičke zvukove. Voli dekonstruirati zvukove kako bi razumjela ideju simfonije i teme koje se u njoj odražavaju. Surađuje s raznim glazbenicima i plesačima te je obrazovna ambasadorica tvrtke Erica Synths, proizvođača modularnih sintisajzera. Nedavno se upustila u hardverska sučelja koja podržavaju algoritme i temelje se na kaosu. Surađivala je s mnogim festivalima, kao što su Post-Loop Bangkok, Garage, MEFF Italija i Berlinski sajam Superbooth.
Web: https://jacqnoise.cargo.site/

Radionica podržana od:
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske // Grad Zagreb //
// Zaklada Kultura nova