Radiona upoznala francuske kreativce u Rijeci i Zagrebu

Naše mlade snage, Paula Bučar i Layla Munitić sudjelovale su u programu studijskog posjeta kulturnih operatera iz Francuske u organizaciji Deska Kreativne Europe Hrvatska u srijedu i četvrtak, 12. i 13. lipnja 2019. godine u Zagrebu i Rijeci.

Foto: Desk Kreativne Europe Hrvatska (c)

Prvi se dan Paula družila u Zagrebu sa sudionicima različitih udruga i institucija koje djeluju u kulturnom sektoru uz kavu i razgovor. Pa tako kaže, službeni dio upoznavanja prošli smo u neformalnom obliku, kroz grupne zadatke, vježbe kroz koje nas je vodila predstavnica plesnog centra Tala.

Foto: Desk Kreativne Europe Hrvatska (c)

Uslijedilo je predstavljanje gostiju iz Francuske, koji su pojedinačno predstavili rad svojih organizacija i objasnili kakva partnerstva traže. Nakon kratke pauze prošli smo direktno upoznavanje s predstavnicima raznih organizacija kroz formu speed date-a odgovarajući na unaprijed određena pitanja u zadanom vremenskom roku. Kasnije su nas voditeljice spojile u grupe prema sličnosti interesa u svrhu razmjene iskustava i znanja te potencijalnog partnerstva u budućnosti. Na kraju događanja kustosica MSU-a Lejla Topić provela nas je kroz stalni postav muzeja.

Foto: Desk Kreativne Europe Hrvatska (c)

Riječku šihtu koja je krenula u RiHubu idući dan preuzima Layla gdje su se svi sudionici kroz kratki razgovor upoznali. Predstavljen je princip design thinking metode DUGNAD koju smo zatim direktno primijenili na dvije lokacije. Prvi korak vježbe bio je istražiti određeni prostor korištenjem i promatranjem. Drugi korak bio je konceptualizirati specifičnu intervenciju u prostoru, a zatim stvoriti prototip. Prva grupa je osmislila i prezentirala prototip za prostor Konta, a druga za park na Školjiću. Po povratku u RiHub, evaluirali smo rad svakog pojedinca u grupi kao i rad cijele grupe putem grafičkog prikaza kojim smo gradirali uspješnost svake faze, od pripreme, diskusije i akcije do prezentacije prototipa. Već gladni, poslužili smo se ručkom nakon kojeg smo se zaputili na vođeni obilazak kulturnih destinacija Rijeke: galerija Principij i izložbu Borislava Božića, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, brod Galeb i kompleks Benčić kao budući centar kulture Rijeke.

Ovime se reprezentacija Hrvatske predstavila francuskoj reprezentaciji u kulturi.

Detaljnije: http://deskkultura.hr/hr/novosti/studijski-posjet-kulturnih-operatera-iz-francuske