DOVU 2017. u Radioni

Dane otvorenih vrata udruga – DOVU 2017. Radiona.org obilježit će radionicom pod naslovom ‘DIY e-knjiga: Kako samostalno izraditi i objaviti elektroničku knjigu’ koja je na rasporedu u petak, 26. svibnja od 17:30 do 20:30 u Radioninom labu na adresi Kruge 48/2.

Ulaz je slobodan, uz prethodnu najavu zbog ograničenog broja mjesta.

— Radionica je popunjena! —

Želite li da vas obavijestimo o idućem terminu ili stavimo na listu čekanja ukoliko netko odustane, molimo vas da ispunite prijavnicu.

Samoizdavaštvo

Pod samoizdavaštvom se podrazumijeva publiciranje knjige (ili nekog drugog medija) bez uključivanja etabliranog nakladnika. Autori tada upravljaju cijelim procesom, što uključuje izradu i uređivanje rukopisa, odabir formata, oblikovanje naslovnice i unutrašnjeg izgleda knjige, određivanje cijene, distribuciju, promociju… Pri tome autori sve mogu odraditi samostalno ili angažirati nekog drugog.

Zvuči komplicirano? Do nedavno je doista i bilo, no s recentnim online alatima sve se to može odraditi brzo i lako, ulažući samo vrijeme, rad i spremnost za učenje. 

Plan rada radionice samostalnog izdavanja e-knjige

Tijekom tri sata pozabavit ćemo se pripremom za samostalno izdavanje jednog naslova da bismo ga na kraju objavili kao prednarudžbu.

Istraživanje

U uvodnom dijelu napravit ćemo zajedničko istraživanje nekoliko relevantnih konkurentskih naslova na trgovinama Amazon, iBooks, GooglePlay i Kobo, nakon slijedi samostalno istraživanje podataka za studiju pozicioniranja knjige koju planirate objaviti.

RUKOPIS

Nije važno imate li već gotov rukopis ili ga tek planirate izraditi – ova vježba koristit će u oba slučaja. Rukovodeći se prikupljenim informacijama iz prve vježbe, korigirat ćete kratak opis vlastite knjige.

GRAFIČKA Oprema

Tijekom ove vježbe, vodeći se prema smjernicama prikupljenim tijekom istraživanja konkurentskih naslova, izrađujemo radnu verziju naslovnice koristeći jednostavan i intuitivan online alat Canva.

Meta podaci

Meta podaci su skup podataka pomoću kojih se opisuju i klasificiraju e-knjige kako bi ih zainteresirana publika mogla brzo i lako pronaći. Koristeći podatke prikupljene iz istraživanja konkurentskih naslova, dovršavamo studiju pozicioniranja vlastite e-knjige kroz ključne riječi, kategorije i relevantne informacije.

Distribucija

Ukoliko knjigu objavljujete na engleskom jeziku, odabrat ćete distributera koji obuhvaća sve online trgovine koje smatrate ključnima (Amazon, iBooks, GooglePlay, Barnes&Noble, Kobo, Scribid, Tolino…), dok će distribucijski plan za objavu e-knjige na hrvatskom jeziku biti daleko jednostavniji: za početak samo iBooks i Kobo.

Na samom kraju, najavit ćete svoju knjigu kao “preorder”. Različite online trgovine nude različite mogućnosti, pa tako Amazon dopušta predbilježbu naslova 3 mjeseca prije objave, dok iBooks nudi najavno razdoblje do godinu dana.

Kome je radionica namijenjena?

Svim osobama zainteresiranim za samostalno osmišljavanje, stvaranje i objavu digitalnih publikacija u formatima epub i mobi, a nastala je kao nastavak demonstracije održane u sklopu konferencije Creative Museum, održane u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

– – – – – – – – – – –

O voditeljici

Irena Krčelić je samostalna umjetnica, dramaturginja i scenaristica. Kao članica udruge Radiona.org sudjeluje u razvoju domaće DIY kulture, strastveno se baveći problematikom participativnog učenja te demistificiranja tehnologije u svrhu proaktivnog i kreativnog korištenja.

Save

Save

Save