Radionica ‘FPGA u praksi’

Radionica Marka Zeca naziva ‘Od Booleove algebre do mikroprocesora i robota: FPGA u praksi’ održat će se u sklopu Radioninog godišnjeg edukativnog programa 20. i 21. prosinca u Galeriji Miroslav Kraljević.

Radionica je naprednog karaktera međutim namijenjena je podjednako elektroničarima, umjetnicima, geekovima, hackerima & makerima, dizajnerima i arhitektima. Specifičnost radionice je što će se uglavnom koristiti FPGA razvojne pločice domaće proizvodnje tvrtke RIZ iz Zagreba, čime Radiona.org želi dati punu potporu domaćoj samoodrživoj proizvodnji elektroničkih uređaja i komponenti. Naravno, polaznici će također raditi i na FPGA pločicama drugih proizvođača.

fpga_riz_fer
Foto: Skriptarnica FER (cc)

O radionici:
Sklopovi field programmable gate array (FPGA), poput svojevrsnih digitalnih LEGO kocki, omogućuju konstruiranje proizvoljnih digitalnih modula i sustava širokog spektra složenosti, od elementarnih kombinacijskih mreža prikladnih za upoznavanje učenika i studenata s temeljima Booleove logike do složenih system-on-a-chip mikroprocesorskih sustava sa specijaliziranim kriptografskim ili DSP modulima. Zbog visokih cijena primjena FPGA sklopova nekad je bila ograničena uglavnom na zdravstvo (CT, MR, ultrazvuk), telekomunikacije (usmjernici u jezgri Interneta) i vojne sustave (radar, sonar, raketno oružje). Međutim, danas su postali cijenom prihvatljivi za širu primjenu, od automobilske industrije do potrošačke elektronike.

Dostupnost FPGA razvojnih pločica po cijenama ne bitno višim od popularnih mikroprocesorskih platformi Arduino ili Raspberry Pi otvara nove, donedavno nezamislive mogućnosti primjene u obrazovnim programima informatičkih i tehničkih usmjerenja.

Polaznici radionice upoznat će se s FPGA tehnologijom kroz samostalni rad na razvojnim pločicama koje se koriste u nastavi na FER-u. Predstavit će se praktični primjeri sinteze jednostavnih kombinacijskih i sekvencijskih sklopova korištenjem shematskog opisa te jezika
za opis sklopova VHDL. Demonstrirat će se i korištenje FPGA sklopa kao mikroprocesorskog sustava s mogućnošću programiranja u jezicima C i BASIC.

O voditelju radionice:
Marko Zec diplomirao je 1997. godine na FER-u. U zadnjih desetak godina aktivno sudjeluje u nizu projekata otvorenog koda, uglavnom vezanih uz mrežni stog i jezgru operacijskog sustava
FreeBSD. Od kad je 2006. godine zaposlen na FER-u angažiran je u nastavi na kolegiju Digitalne logika, pa se silom prilika počeo vise zanimati za programirljive logičke sklopove, što je rezultiralo uvođenjem FPGA sklopova u nastavu na 1. godini studija.

Datum: 20. i 21. prosinca 2014., od 12 do 18 sati.
Broj polaznika: 12-14 max
Ciljana publika: učenici, studenti, umjetnici, wanna be hakeri, arhitekti, maker-i, dizajneri, programeri, DIY entuzijasti, glazbenici, ljudi svih dobi i profesija.
Prijave za sudjelovanje primaju se do ponedjeljka, 15.12.2014., u ponoć, na e-mail: radiona.org@gmail.com. Polaznici se mole da napišu nekoliko rečenica o sebi i zašto žele sudjelovati na radionici.
Kotizacija: 100kn članovi Radione, nezaposleni, učenici, srednjoškolci, studenti, umirovljenici / 150kn zaposleni
Polaznicima će biti osigurani materijali i alati za rad. Radionica je namijenjena nešto naprednijim DIY entuzijastima, geekovima i profesionalcima.

Plaćanje radionice iste obavljate na sljedeći način:
– općom uplatnicom (poštom ili e-bankarstvom)
– pod platitelj upišite svoje podatke (ime, prezime i adresu)
– pod primatelj upišite Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture – Radiona, Kozjačka 41, 10 090 Zagreb
– na račun: IBAN: HR2123600001102369684
– opis plaćanja: uvijek navedite naziv radionice (Radionica ‘FPGA u praksi’)
– kopiju uplatnice donosite prvi dan radionice i predajete voditelju radionice