Radionica Modularni video sintisajzeri

Radionica / prezentacija Ivana Marušića Klifa pod nazivom Modularni video sintisajzeri održat će se 2. i 3. travnja od 17 do 20 sati u Radioninom labu na adresi Kruge 48/2.

Opis radionice:
Radionica će se dijelom baviti prezentacijom istraživanja pod nazivom Modularni video sintisajzeri koje je Ivan Marušić radio tijekom 2015. godine uz potporu Zaklade Kultura nova.

video_modularFoto: Klif (cc)

Modularni video sintisajzeri su se počeli pojavljivati u isto vrijeme kad i audio modulari – krajem 60tih i početkom 70tih godina prošlog stoljeća. Za razliku od audio modulara koji su našli svoje mjesto u studijima širom svijeta, modularni video sintisajzeri nikada nisu doživjeli veliku popularnost. U posljednjih nekoliko godina počinje polagana renesansa ovakvog načina proizvodnje videa. Proizvođači poput LZX industries, Brownshoesonly i Dave Jones design izdaju sve veći broj modula dizajniranih primarno za obradu video signala.

Istraživanje se bavilo upotrebom teoretskim i praktičnim proučavanjem funkcioniranja takvih sistema s naglaskom na upotrebu osciloskopa kao izlazne jedinice (Scanimate i RuttEtra video sintisajzer su neki ud uređaja koji su koristili takav ispis slike). Dobar dio istraživanja je bio usmjeren na povezivanje takvih sistema sa kompjuterom.

Jedan dio praktičnog rada bi se koncentrirao na tehničke aspekte zadane problematike ­od osnovnog spajanja signala i razumijevanja načina funkcioniranja uređaja, pa sve do mogućnosti proširivanja sistema modulima vlastite izrade pod open source licencom.

O voditelju:
Ivan Marušić Klif već više od dvadeset djeluje na hrvatskoj sceni medijske umjetnosti, kao jedan od istaknutijih autora eksperimentalnog smjera. Diplomirao je 1994. na Visokoj školi za oblikovanje zvuka u Amsterdamu (School of Audio Engineering, Amsterdam). Bavi se izradom interaktivnih, kinetičkih, svjetlosnih i video instalacija, te povremeno performansom. Radi također s glazbom i zvukom u sklopu kazališnih, filmskih, televizijskih i glazbenih projekata. Izlagao je i nastupao u Europi i SAD (Mapping festival, Ženeva; Ars Electronica, Linz; Kibla, Maribor; Kapelica Gallery, Ljubljana). Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za najbolju izložbu u 2012, nagrade publike na T- HTnagrada@msu.hr 2012. i 2007. i nagrade 26. Salona mladih 2001. Od 1999. do 2001. predavao je kao vanjski suradnik na nastavničkom odsjeku, usmjerenje multimedije kod prof. Ivana Galete. Od 1997. kontinuirano održava radionice i prezentacije, te često surađuje sa OZAFIN ALU.

U posljednjih nekoliko godina realizirao je seriju samostalnih izložbi sa video instalacijama velikog formata iz serije “Wobbulatori”. Serija je započela izložbom Između frekvencija u MKC Split 2012. Slijedile su izložbe Lambda u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu 2012. i Sveta srca u AMI, Pula u 2012. U lipnju 2014. otvorio je samostalnu izložbu Između frekvencija II u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Za izložbe Lambda i Sveta srca osvojio je prestižnu nagradu Vladimir Nazor 2013.

Od 2012. intenzivno surađuje s glazbenicima Alenom i Nenadom Sinkauzom na seriji AV performansa “…day of the year”. U 2013. i 2014. u suradnji sa japanskom plesačicom Mikiko Kawamura, realizirali su multimedijalni projekt Encounter (premijera lipanj 2014. Zagreb i rujan 2014. Tokyo).

U veljači, 2016. odlazi na trotjednu rezidenciju u Signal Culture u Owegu, NY, SAD. Signal Culture je centar specijaliziran za analogni video, odnosno točno za područje umjetničkog istraživanja koje predstavlja na radionici.

Web: i.m.klif.tv
Vimeo: www.vimeo.com/imklif
Flickr: https://www.flickr.com/photos/13766531@N05/

Vrijeme radionice: 2. i 3. travnja, 17-20h

Radionica je popunjena. Hvala! Maksimalan broj polaznika je 8

Radionica je besplatna. Ciljna publika su umjetnici, glazbenici, elektroničari i svi zainteresirani za navedena područja.