Masterclass radionice Yuri Landmana

Međunarodno cijenjeni glazbeni inovator i graditelj eksperimentalnih glazbenih instrumenata Yuri Landman dolazi u Radionu! Kao dio artist-in-residence programa održat će u subotu, 1. listopada s početkom u 12 sati radionice instrumenata Daxophone i Kalimbe, te u nedjelju, 2. listopada  s početkom u 12 sati Home Swinger i Triochord instrumenata.

yuri-solo-770x1024Foto: preuzeto s alchetron.com (c)

Subota, 1. listopada, 2016. , 12-16 sati
Daxophone
Daxophone je eksperimentalni glazbeni instrument koji kombinira elektorniku i žičani intrument, a osmislio ga je dizajner glazbenih instrumenata Hans Reichel, nažalost preminuo u 2011. godini. Njemu u čast Yuri Landman dizajnirao je jednostavniju DIY varijantu vrlo kompleksnog Reicheovog instrumenta pod nazivom Daxophone. Polaznici će tako na 4-satnoj radionici napraviti vlastiti instrument koji mogu ponijeti kućama. Radionica Daxophonea uključuje izradu ‘uradi-sam’ elektroničkog gudala.  Za radionicu nije potrebno predznanje! Također možete na radionicu povesti prijatelja/icu, oca/majku/sestru/ što god. Kotizacijom pokrivate cijenu glazbenog instrumenta.
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=mtu1fJhqOt0

Kotizacija: 200 kn

12-tone-kalimba

Kalimba
Na ovoj radionici polaznici će izgraditi svoju vlastitu 7-tonsku ili 12-tonsku električnu Kalimbu – tradicionalni afrički instrument. Za razliku od uobičajeno ozvučenih Kalimbi uz pomoć piezzo senzora, ova će varijanta biti ozvučena elektro-magnetnim pojačalom, što će rezultirati dubljim i toplijim zvukom.

Polaznici će tako na 4-satnoj radionici napraviti vlastiti instrument koji mogu ponijeti kućama. Radionica Kalimbe uključuje izradu ‘uradi-sam’ elektroničkog gudala.  Za radionicu nije potrebno predznanje! Također možete na radionicu povesti prijatelja/icu, oca/majku/sestru/ što god. Kotizacijom pokrivate cijenu glazbenog instrumenta.
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=ebzMQAjIAhg

Kotizacija:
7-tonska Kalimba 300 kn
12-tonska Kalimba: 450 kn

Nedjelja, 2. listopada, 12-16 sati
Home Swinger & Triochord radionica
Na ovoj kombiniranoj radionici polaznici mogu izabrati između vrlo kompleksne i skuplje 12-žičane električne trostruke citre ili jeftinije 3-žičane električne slide gitare. Polaznici će tako na 4-satnoj radionici napraviti vlastiti instrument koji mogu ponijeti kućama. Za radionicu nije potrebno predznanje! Također možete na radionicu povesti prijatelja/icu, oca/majku/sestru/ što god. Kotizacijom pokrivate cijenu glazbenog instrumenta.

Home Swinger: https://www.youtube.com/watch?v=6db3XAw74SI
Monochord (1 string version Triochord): https://www.youtube.com/watch?v=tCRk1_8zOWs

Kotizacija:
Home Swinger: 750 kn
Triochord: 260 kn

Yuri Landman (1973)- nizozemski eksperimentator i graditelj elektronskih glazbenih instrumenata i lutnji bit će umjetnik na rezidenciji od 20. rujna do 6. listopada, 2016. godine u Radioni. Tijekom tog perioda Landman će raditi na seriji glazbenih instrumenata, održati radionicu u Radioni, te predavanje i performans u Galeriji Miroslav Kraljević (GMK). Do sada izrađivao glazbene instrumente za cijenjena međunarodna imena poput Lee Ronalda i Thurstonea Moorea iz grupe Sonic Youth, skupinu Liars, Jad Fairu iz grupe Half Japanese, Liam Finnu i Lauri-Mary Carter da nabrojimo samo neke. Gostujući je glazbenik mnogih međunarodno cijenjenih glazbenih i umjetničkih festivala, te Landman često surađuje s plesnim umjetnicima i glazbenicima diljem Europe.
Više: https://en.wikipedia.org/wiki/Yuri_Landman

Prijaviti se možete na e mail radiona.org@gmail.com. do 28. rujna točno u ponoć. Svakako napišite nekoliko rečenica o sebi te navedite razloge prijave. Maksimalan broj polaznika je 10.
Ciljna publika: ljudi svih dobi i profesija.

Poveznica: https://radiona.org/yuri-landman-artist-in-residence-radiona/