Kako samostalno izraditi i objaviti e-slikovnicu

Razmišljate o izradi i objavljivanju elektroničke slikovnice, ali se nikako odvažiti? Ili ste započeli, pa zapeli na pola puta? Radna verzija vam sjedi u ladici i skuplja prašinu?

Radionica Kako samostalno izraditi i objaviti e-slikovnicu Udruga Radiona Irena Krcelic 2017
Utorak, 18. travnja 2017., od 17.30 do 20.30 sati, OpenLab udruge Radiona.org

Bez obzira u kojoj ste fazi, ako ste odlučili napisati i nacrtati e-slikovnicu, dobrodošli ste na radionicu samostalne izrade i izdavanja elektroničkih slikovnica u utorak, 18. travnja 2017., od 17.30 do 20.30 sati u OpenLabu udruge Radiona, Kruge 48 u Zagrebu.

— Radionica je popunjena! —

Želite li da vas obavijestimo o idućem terminu ili stavimo na listu čekanja ukoliko netko odustane, molimo vas da ispunite prijavnicu.

Samoizdavaštvo

Pod samoizdavaštvom se podrazumijeva publiciranje knjige (ili nekog drugog medija) bez uključivanja etabliranog nakladnika. Autori tada upravljaju cijelim procesom, što uključuje izradu i uređivanje rukopisa, odabir formata, oblikovanje naslovnice i unutrašnjeg izgleda knjige, određivanje cijene, distribuciju, promociju… Pri tome sve ove aktivnosti mogu odraditi samostalno ili angažirati druge.

Zvuči komplicirano? Donedavno je doista i bilo, no eksplozija jednostavnih i pristupačnih online alata danas omogućava da kroz proces samoizdavaštva svatko može proći s lakoćom i bez financijskih troškova, ulažući samo svoje vrijeme, rad i spremnost za učenje.

Plan rada radionice samostalnog izdavanja e-slikovnice

Proći ćete kroz vođeni proces osmišljavanja sadržaja, izrade opreme, kao i strategije online distribucije i plasmana vlastite e-slikovnice.

ISTRAŽIVANJE

U uvodnom dijelu napravit ćemo zajedničko istraživanje relevantnih naslova na trgovinama Amazon, iBooks, GooglePlay i Kobo, nakon čega će svatko samostalno, prema zadanim smjernicama, istražiti e-slikovnice koje su srodne naslovu koji planira objaviti.

RUKOPIS

Nije važno imate li već radnu verziju slikovnice ili ju tek planirate izraditi, ova vježba koristit će vam u oba slučaja. Prema zadanim smjernicama, a rukovodeći se prikupljenim informacijama iz prve vježbe, sastavit ćete kratak opis vlastite slikovnice (do 100 riječi) te skicirati sadržaj.

GRAFIČKA OPREMA

Tijekom ove vježbe samostalno, vodeći se prikupljenim informacijama iz prve vježbe, izradit ćete prvu verziju naslovnice koristeći pristupačan online alat Canva, nakon čega ćete se upoznati s mogućnostima i ograničenjima fiksnog i prilagodljivog layouta te alatima za formatiranje u mobi i epub format – kako biste mogli odabrati ono što vam najbolje odgovara.

META PODACI

Meta podaci su skup podataka pomoću kojih se opisuju i klasificiraju e-knjige kako bi ih zainteresirana publika mogla brzo i lako pronaći. Nakon zajedničkog istraživanja meta podataka relevantnih naslova, izradit ćete studiju pozicioniranja vlastite e-slikovnice kroz ključne riječi, kategorije i ostale važne meta podatke, prema zadanom naputku.

DISTRIBUCIJA

Ukoliko slikovnicu objavljujete na engleskom jeziku, izradit ćete plan koji obuhvaća sve relevantne online trgovine (Amazon, iBooks, GooglePlay, Barnes&Noble, Kobo, Scribid, Tolino…), dok će plan za objavu e-slikovnice na hrvatskom jeziku biti jednostavniji.

I na kraju ćete najaviti svoju slikovnicu kao “preorder”. Različite online trgovine nude različite mogućnosti, pa tako Amazon dopušta plasirati naslov 3 mjeseca prije objave, dok iBooks nudi najavno razdoblje do godinu dana.

O voditeljici

Irena Krčelić je samostalna umjetnica, dramaturginja i scenaristica. Kao članica udruge Radiona.org sudjeluje u razvoju domaće DIY kulture, strastveno se baveći problematikom participativnog učenja te demistificiranja tehnologije u svrhu proaktivnog i kreativnog korištenja.

Radionica Kako samostalno izraditi i objaviti e-slikovnicu Udruga Radiona Irena Krcelic 2017
Utorak, 18. travnja 2017., od 17.30 do 20.30 sati, OpenLab udruge Radiona.org

Radionica je namijenjena svim osobama zainteresiranim za samostalno osmišljavanje, stvaranje i objavu digitalnih publikacija u formatima epub i mobi, a nastala je kao nastavak demonstracije održane u sklopu konferencije Creative Museum, održane u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

— Radionica je popunjena! —

Želite li da vas obavijestimo o idućem terminu ili stavimo na listu čekanja ukoliko netko odustane, molimo vas da ispunite prijavnicu.