Istraživanje ‘Modularni video sintisajzeri’

Radiona.org dobila je potporu Zaklade Kultura nova za istraživanje Ivana Marušića Klifa pod nazivom ‘Modularni video sintisajzeri – teorija i praksa’ koje se odvija od 1. siječnja do 31. prosinca, 2015. godine u radnom studiju umjetnika i Radioninom labu.

lzxFoto: Switched MusicElectronics (c)

O projektu:
Analogna video sinteza je spoj tehnologije i umjetnosti rođen krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća u SAD-u. Umjetnici, tehničari i inženjeri istovremeno su kreirali nove uređaje, nove estetike i nove umjetničke prakse. Za razliku od današnjih sistema baziranih na računalima, analogni video sintisajzeri rade pomoću modulacije baznih elemenata elektronskog signala analognog video standarda.Premda se radilo o živoj sceni sa mnoštvom protagonista, uređaji su proizvođeni u vrlo malim serijama, pa je danas ostalo malo funkcionalnih naprava. Mnoge teoretske i praktične postavke prisutne u današnjim novomedijskim umjetničkim praksama su jasno definirane još tada, ranih sedamdesetih – real time processing, sinhronitet slike i zvuka, performativnost procesa, interdisplinarna suradnja, open source i uradi sam pristup.

Prije nekoliko godina, polako se pokrenula proizvodnja i razvoj analognih modularnih video sintisajzera, i pruža se možda zadnja prilika da se upoznamo sa uređajima i praksama koje nam dozvoljavaju da radimo sa golom materijom od koje nastaje elektronska slika.

Cilj istraživanja je:
1) proučiti klasične metode i tehnologiju analogne video sinteze u umjetnosti.
2) Shvatiti što se u međuvremenu promijenilo, a što je ostalo isto? Kako nove umjetničke prakse korespondiraju sa starima? Može li tehnologija analognog videa, koja je definitivno na zalasku i dalje biti interesantan i relevantan medij?
2) naći nove kreativne i tehnološke postupke i rješenja
Istraživanje se sastoji od tri dijela:
• teoretskog dijela koji uključuje proučavanje literature i videografije
• praktičnog dijela koji uključuje nabavku opreme, eksperimentiranje i razvoj novih alata, te razradu novih umjetničkih praksi
• razgovori s umjetnicima, kustosima i inženjerima.

Ivan Marušić Klif već više od dvadeset djeluje na hrvatskoj sceni medijske umjetnosti, kao jedan od istaknutijih autora eksperimentalnog smjera. Diplomirao je 1994. na Visokoj školi za oblikovanje zvuka u Amsterdamu (School of Audio Engineering, Amsterdam). Bavi se izradom interaktivnih, kinetičkih, svjetlosnih i video instalacija, te povremeno performansom. Radi također s glazbom i zvukom u sklopu kazališnih, filmskih, televizijskih i glazbenih projekata. Izlagao je i nastupao u Europi i SAD (Mapping festival, Ženeva; Ars Electronica, Linz; Kibla, Maribor; Kapelica Gallery, Ljubljana). Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za najbolju izložbu u 2012, nagrade publike na T-HTnagrada@msu.hr 2012. i 2007. i nagrade 26. Salona mladih 2001. Od 1999. do 2001. predavao je kao vanjski suradnik na nastavničkom odsjeku, usmjerenje multimedije kod prof. Ivana Galete. Od 1997. kontinuirano održava radionice i prezentacije, te često surađuje sa OZAFIN ALU.

U posljednjih nekoliko godina realizirao je seriju samostalnih izložbi sa video instalacijama velikog formata iz serije “Wobbulatori”. Serija je započela izložbom Između frekvencija u MKC Split 2012. Slijedile su izložbe Lambda u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu 2012. i Sveta srca u AMI, Pula u 2012. U lipnju 2014. otvorio je samostalnu izložbu Između frekvencija II u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Za izložbe Lambda i Sveta srca osvojio je prestižnu nagradu Vladimir Nazor 2013.

Od 2012. intenzivno surađuje s glazbenicima Alenom i Nenadom Sinkauzom na seriji AV performansa “…day of the year”. U 2013. i 2014. u suradnji sa japanskom plesačicom Mikiko Kawamura, realizirali su multimedijalni projekt Encounter (premijera lipanj 2014. Zagreb i rujan 2014. Tokyo).

Web: http://i.m.klif.tv/