FPGA Odysseus Hackathon

U subotu i nedjelju, 9. i 10. ožujka u Radioninom labu na adresi Nova cesta 186 održat će se radionice, predavanja i hackathon na temu FPGA i pratećih razvojnih alata otvorenog koda pod zajedničkim nazivom FPGA Odysseus Hackathon.

FPGA (eng. Field Programmable Gate Array) je tehnologija za razvoj digitalne logike koja se zadnjih desetljeća iz relativno zatvorenih industrijskih primjena, počela otvarati prema edukativnim i hobističkim sferama. Paralelno uz veću dostupnost hardvera i razvoj otvorenih softverskih alata, razvija se i zajednica. U odnosu na klasične (fiksne) arhitekture, FPGA omogućava daleko veću plastičnost, pretvarajući hardverske probleme u softverske, potičući eksperimentiranje i brzi razvoj, te potencijalno produžavajući životni vijek i sigurnost proizvoda.

Većina radionica za FPGA namijenjene su isključivo ljudima koji dolaze iz područja projektiranja hardvera i gotovo da ne postoji sadržaj prilagođen početnicima iz svijeta softvera. Ideja radionice je upravo da se razvoj za FPGA približi razvojnim programerima kao i ostalim ljudima koji se tek kreću baviti ovom tehnologijom.

Dinamika radionice FPGA Odysseus with ULX3S:

  1. Upoznavanje s teorijom funkcioniranja FPGA i osnove iz digitalne elektronike.
  2. Upoznavanje s konkretnom FPGA pločicom (ULX3S) i njenim hardverom
  3. Zatim ćemo kroz par jednostavnih primjera početi s učenjem Veriloga i alata koji se koriste prilikom razvoja FPGA (kontrola LED-a, senzora, tipki i sl.)
  4. Naučiti kako se oblikuje audio i video signal
  5. Korak po korak implementacija igre PONG
  6. Kako kreirati CPU u Verilogu
  7. RISC-V je procesorska arhitektura koja je postala poprilično popularna u svijetu. Polaznicima će biti predstavljena ova arhitektura te primjeri kako ju koristiti i povezati s ostatkom FPGA periferije
  8. Polaznici će također naučiti koristiti MicroPython na RISC-V arhitekturi implementiranoj na FPGA pločici.

Radionica je pripremljena za rad s ULX3S ECP5 FPGA razvojnom pločicom (za polaznike bez pločice bit će osiguran primjerak za vrijeme radionice). Za sudjelovanje na radionici potrebno je predznanje u radu s mikrokontrolerima i programiranjem.

Voditelji:
Miodrag Milanović (Novi Sad, Srbija)
Miodrag Milanović diplomirao je  na Fakultetu tehničkih znanosti u Novom Sadu, na smjeru za računarstvo i automatiku. Radi kao software arhitekt u Levi9 Novi Sad, a profesionalno programira od 2000-te godine, mahom u C++ programskog jeziku. Zaljubljenik u računala i hardware generalno te je vodio MAME projekt za emulaciju preko šest godina, gdje je radio na emulaciji sljedećih računala: Orao, Galeb, Pekom, Galaksija i mnogih drugih. Do sada održao niz radionica o FPGA u sklopu Hackaday svjetskih događanja diljem Europe. Posvećen open source zajednici i širenju vrijednosti otvorenog hardware-a.
Web: https://github.com/mmicko/

Jan Dolinaj (Novi Sad, Srbija)
Jan Dolinaj započeo je svoj IT put vrlo rano. Od osnovne školei bio je fasciniran računalima i programiranjem koristeći Basic na računalima Spectrum i Galaksija. Edukaciju nastavlja na Fakultetu tehničkih znanosti – Odsjek za računalnu znanost u Novom Sadu. Od 2005. Godine nastavlja karijeru u sklopu tvrtke Levi9 kao menadžer. Svoje vrijeme posvećuje stvaranju uspješnih radnih timova što je vidljivo u rastu i uspjehu tvrtke Levi9.

Davor Jadrijević (Zagreb, Hrvatska)
Davor Jadrijević, dipl. ing. elektrotehnike i mr. sci. fizike. Autor ULX3S FPGA pločice, sadašnji maintainer f32c i fpgarduino projekata na githubu. Voditelj niza predavanja i radionica. Često izlaže i djeluje u okviru Radioninog umjetničkog i edukativnog programa.

Goran Mahovlić (Zagreb, Hrvatska)
Goran Mahovlić (elektroničar po struci) radi godinama kao serviser informatičke i bankarske opreme. Teško se suzdržava da ne rastavi skoro svaki uređaj koji mu dođe u ruke. Bavi se podjednako uspješno hardverom i softverom, od hakiranja kineskih proizvoda, prenamjene raznih odbačenih uređaja do ozbiljnog igranja tehnologijom i programiranja mikrokontrolera. Goran je tehnički koordinator udruge Radiona. Do sada je vodio niz uspješnih radionica i prezentacija, redovito sudjeluje na Radioninim projektima i izložbama te je voditelj i osnivač Radionine SmartZG pametne mreže. Član je projekta Otvorena Mreža koji se zalaže za dostupan i otvoren internet. Goran je i jedan od osnivača portala Lemilica.com za koji i piše.

Program:
Subota, 9. ožujka, 2019.
10:30 – 11:00   FPGA intro 4 geeks – Davor Jadrijević
11:00 – 11:30   FPGA intro 4 humans – Goran Mahovlić
11:30 – 12:00   PDP-1 FPGA Implementation – Hrvoje Čavrak
12:00 – 13:00   FPGArduino za početnike – Davor Jadrijević
(pauza)
15:00 – 19:00   FPGA Odysseus with ULX3S – Miodrag Milanović & Jan Dolinaj

Nedjelja, 10. ožujka, 2019.
11:00 – 15:00   FPGA Hackathon – It is not a robot, yet!

Prijave:
Datum: 9. ožujka (10–13h, 15–19h) i 10. ožujka 2019.(11–15h).
Prijaviti se možete na e-mail radiona.org@gmail.com do 7. ožujka točno u ponoć.
Svakako napišite nekoliko rečenica o sebi te navedite razloge prijave.

Broj polaznika je ograničen.
Ciljna publika: elektroničari, programeri, hardver entuzijasti, hakeri, makeri i dr.
Kotizacija: 150 kn / 20€

Nakon potvrde od voditelja o osiguranom mjestu na radionici, plaćanje iste obavljate na sljedeći način:
– općom uplatnicom ili e-bankarstvom
– pod platitelj upišite svoje podatke (ime, prezime i adresu)
– pod primatelj upišite Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture – Radiona, Kozjačka 41, 10 090 Zagreb,  poziv na broj: 00, na račun: IBAN: HR2123600001102369684
opis plaćanja: uvijek navedite naziv radionice (Radionica FPGA)
– kopiju uplatnice donosite prvi dan radionice i predajete voditeljima laba ili šaljete na e-mail prije radionice
– NAPOMENA: gotovinu NE primamo