Festival znanosti / Science Festival 2018

Radiona.org predstavlja na ovogodišnjem izdanju Festivala znanosti nove inovacije i tehnologije umrežavanja poput mreže SmartZG za pametne gradove temeljene na LoRAWAN platformi i kompleksni FPGA uređaj kreiran u suradnji FER-a i Radione.
Sudjeluju: Goran Mahovlić, Davor Jadrijević, Damir Prizmić, Deborah Hustić


Što je to Smart City tehnologija i SmartZG mreža?
Radiona / Zagreb Makespacepokrenula je smart city mrežu u Zagrebu, točnije LoRaWAN pod nazivom SmartZG te aktivno sudjeluje u “The Things Network zajednici Zagreb” sa svrhom razvoja grada Zagreba kao pametnog grada (Smart city) postavljanjem umreženih točaka na različitim lokacijama u gradu.

Ne postoji univerzalna definicija Smart city koncepta, no možemo reći da ona generalno podrazumjeva korištenje suvremenih tehnologija s ciljem optimiziranja različitih funkcija grada, poboljšanja kvalitete života građana, poticanja ekonomije te smanjenja energetskog i ekološkog utjecaja našeg djelovanja. Isto tako, ne postoji ni krajnja točka u kojoj grad možemo nazvati “pametnim”, već se radi o seriji koraka u smjeru omogućavanja veće partipacije, transparentnosti i umreženosti građana, privatnih i javnih subjekata i objekata. Tehnički gledajući to podrazumijeva postojanje odgovarajućih mrežnih i računalnih infrastruktura, integriranih senzora i komunikacijskih kanala i standarda, koji omogućavaju razmjenu podataka u stvarnom vremenu, analize, mogućnosti automatizacije, ali i osiguravaju privatnost sudionika.

FPGA
Sklopovi field programmable gate array (FPGA), poput svojevrsnih digitalnih LEGO kocki, omogućuju konstruiranje proizvoljnih digitalnih modula i sustava širokog spektra složenosti, od elementarnih kombinacijskih mreža prikladnih za upoznavanje učenika i studenata s temeljima Booleove logike do složenih system-on-a-chip mikroprocesorskih sustava sa specijaliziranim kriptografskim ili DSP modulima. Zbog visokih cijena primjena FPGA sklopova nekad je bila ograničena uglavnom na zdravstvo (CT, MR, ultrazvuk), telekomunikacije (usmjernici u jezgri Interneta) i vojne sustave (radar, sonar, raketno oružje). Međutim, danas su postali cijenom prihvatljivi za širu primjenu, od automobilske industrije do potrošačke elektronike.

Program: http://www.festivalznanosti.hr/2018/grad/zagreb/2018-04-19