Elektro furda – second hand minimalizam

Radiona predstavlja modul pod nazivom ”Elektro furdasecond hand minimalizam” u sklopu projekta Dopolavoro kao dio programa Rijeka 2020 u subotu i nedjelju, 18. i 19. svibnja 2019. Točna lokacija događanja uskoro!

Nastavno na prošlogodišnji modul pod nazivom ”Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa” kada je lab u fokus stavio kolokvijalni izraz prebrikati, ovogodišnji program bavi se izrazom furda.

Riječ furda romansko-germanskog je podrijetla (na gotskom fodr, rumunjskom furdale, talijanskom fodera, njemačkom Futter) prevodi se kao ostaci, otpaci, utroba, škart i sl. U Dalmaciji poznajemo izraz fùrda kao utjecaj turcizama u kolokvijalnom rječniku lokalnog stanovništva koji se povezuje s izrazom hurda (perzijskog podrijetla) i označava različitu vrstu otpada, osobito željezni otpad.

Na području regije Zapadnog Balkana kroz svakodnevnu upotrebu ova imenica ženskog roda dobiva raznolika značenja, obično pogrdnu atribuciju, poput dijela tržnice gdje se prodaju stare stvari, polovna odjeća i obuća ili primjerice osobu koja ne može računati na ulazak u visoko društvo obične raje – dakle outsideri.

U današnje doba, u urbanim sredinama tako se opisuju trgovine second-hand odjećom, dok u geek supkulturama makera i hakera furda označava magični elektronički otpad koji je moguće reciklirati u svakoj prilici.

Recikliranje i minimalizam, ponovna upotreba sirovina, potrošnih materijala i različitih uređaja tako su teme kojima se Radiona ove godine u suradnji s Drugim morem bavi u Rijeci. Nadovezujući se na programske odrednice Dopolavoro projekta koji se bavi dokolicom te pojmovima rada i nerada, Radiona i Drugo more pozivaju građane Rijeke da se pozabave magičnom furdom iz svojeg okruženja ili jednostavno daju doprinos ponovnoj upotrebi predmeta i materijala za koje su mislili da su zastarjeli i odbačeni.

Damir Prizmić: Svestrane boce
Okruženi smo proizvodima kratkog vijeka trajanja koji se nakon upotrebe odbacuju. Jedan od takvih proizvoda je plastična boca. No, ona u sebi krije čitav svijet novih mogućnosti. Cilj radionice je istraživanje osobina materijala i formi, te re-dizajniranje korištenjem improvizacije kao metode brzog rješavanja problema s minimalnim i lako dostupnim sredstvima. Sudionici će se upoznati s ekološkim aspektom našeg djelovanja, te dobiti ideje kako od plastičnih boca izraditi različite praktične ili zabavne predmete. Lijevak, žlica, libela, šešir, zvrk, vrpca, prskalica, mjerica, brod, lampa, kinetička igračka, povećalo, kutijica, leteći objekt… samo su neke od beskonačnih potencijala skrivenih u običnoj plastičnoj boci. Mole se polaznici da na radionicu ponesu prazne plastične (PET) boce.

Deborah Hustić: Theremin Postcard – zvučni mini gadget
Kako napraviti DIY teremin čije se glasanje i zujanje modulira preko foto-senzora naučit ćeš na ovoj radionici koja će ti dati i osnove elektronike. Teremin je glazbeni instrument koji se svira pokretom i izumljen 1928. godine te je od tada strašno zanimljiv svim eksperimentatorima zvuka, tako da je ova radionica izvrsna prilika da s jako malo elektronskih komponenti poneseš kući svoju mini varijantu teremina, ovaj puta u formatu Radionine razglednice sa svega nekoliko komponenti. Sve što trebaš donijeti na radionicu je sebe. Svoje teremine polaznici nose kućama.

Paula Bučar: 3D printani objekti
Polaznici radionice savladavati će osnove 3D printanja uz pomoć olovke koja printa 2D i 3D objekte. Na radionici ćeš raditi šablone poput modela za crtanje sprejevima, zapravo matricu koju možeš koristiti više puta za otiskivanje na papiru, a u isto vrijeme možeš dobiti prostorni crtež, objekt koji se može objesiti u prostoru kao dreamcatcher. Radionica koristi bio-razgradljivi PLA filament za 3D printanje.

Goran Mahovlić: Popravi svoju elektro škatulju!
Polaznici se mole da sa sobom donesu svoje neprežaljene uređaje u dijapazonu od gramofona, radio-kasetofona, miksera, video kamera, računala, sintesajzera, haube, playstationa, električne četkice za zube, miksete, mlinaca za kavu i daljinskih upravljača koji im već neko vrijeme skupljaju prašinu u kutku sobe i konačno ih dovedu u red kvalitetnim popravkom. Voditelji radionice imaju savjetodavnu ulogu te će polaznici sami popravljati svoje elektro škatulje uz stručno vodstvo.