Am.plified

Izložba Am.plified, treća i posljednja izložba iz serije pod zajedničkim nazivom „Sinapse zvuka – točke gdje umjetnost susreće sonologiju“ otvara se u četvrtak, 31. listopada s početkom u 20 sati u Galeriji Miroslav Kraljević – GMK u Zagrebu. Izložba je otvorena do subote, 9. studenoga 2019.

Umjetnost je vrsta eksperimentalne stanice u kojoj se pokušava živjeti.
John Cage

Am.plified predstavlja DIY glazbene instrumente koji se bave rezonancom žice, mikrotonalnim pojavama i prenaprezanjem zvučnog spektra. Izloženi radovi svjedoče o autorima koji su izrazito skloni inovativnom eksperimentiranju, prototipiranju i hakiranju već postojećih audio uređaja i predmeta iz svakodnevice. Svi su instrumenti izrađeni od drveta u kombinaciji s elektronikom i drugim objektima, stavljajući tako u su-odnos meki i živi materijal s tvrđim i oštrijim elementima.

Radom u prototipnoj fazi pod nazivom Skejtar, glazbenica Sara Ercegović iz skupine Žen po prvi se puta predstavlja u izložbenom kontekstu. Skejtar je eksperimentalni glazbeni instrument izrađen od recikliranih materijala – korištenog skate-a i iskorištenih gitarskih žica. Kako je rad nastao na sjecištu između svijeta glazbe i skejtanja, ideja instrumenta je bila ‘uloviti’, reproducirati i amplificirati što više originalnih zvukova koji se mogu čuti pri vožnji skate-a, poput okretanja kotača, struganja i lupkanja po površini skejta kao i kako kombinirati te zvukove sa standardnim zvukom žičanih instrumenata poput gitare. Glazbenica izlaže hakirani skateboard pretvoren u žičani glazbeni instrument koji želi naknadni nadogradnjama pretvoriti u instrument koji bi bio u voznom stanju te bi se moglo svirati vožnjom, tj. skejtanjem.

Filmski umjetnik i maker Mato Ilijić također izlaže po prvi puta svoj rad ”Tutuk” – prototip mikrotonalnog puhačkog glazbenog instrumenta i MIDI kontrolera. “Tutuk” je prototip elektroničkog mikrotonalnog puhačkog glazbenog kontrolera. Riječ je o glazbenom instrumentu kod kojega svirač pritiskom na tipke i dodirom prstiju na elektrode bira ton, a puhanjem određuje njegovu jačinu i “boju”. Točnije, riječ je o kontroleru a ne o kompletnom glazbenom instrumentu, jer za samu proizvodnju zvuka koristi vanjski generator zvuka (sintesajzer) kojim “Tutuk” upravlja digitalnim naredbama – MIDI protokolom.

Kolekcija nizozemskog umjetnika i inovatora Yuri Landmana napravljena za Radionu – Zagreb Makerspace broji četrnaest instrumenata koji su realizirani tijekom dvije umjetničke rezidencije – u Zagrebu (2016.) i Fužinama (2019.) tijekom Electric Wonderland međunarodnog kampa. Poznat kao eksperimentalni graditelj električnih lutnji te modificiranih cimbala i gamelana, Landman ne posjeduje klasično glazbeno obrazovanje već se u svom radu orijentira na sluh i osjećaj za zvuk. Do sada izrađivao glazbene instrumente za cijenjena međunarodna imena poput Lee Ronalda i Thurstonea Moorea iz grupe Sonic Youth, skupinu Liars, Melt Banana, Jad Fairu iz grupe Half Japanese, Liam Finnu i Lauri-Mary Carter. Na izložbi će biti predstavljena selekcija Landmanovih radova.

Izlažu: Sara Ercegović, Mato Ilijić, Yuri Landman
Kustosica: Deborah Hustić
Grafički dizajn: Leo Kirinčić
Dizajn postava: Damir Prizmić

Organizacija: Radiona.org
Partner: GMK
Podržali: Ministarstvo kulture / Grad Zagreb