User Tools

Site Tools


project:importing_to_croatia

Upute i savjeti za naručivanje u HR

- procijenjene takse na koje uvijek moras racunati su $cijena_sa_shippingom*1.13*1.25 (tj 13% carina i 25% pdv) plus jos 50-150kn spediterskih troskova ovisno o dostavljacu. Ovo moze biti nesto manje jer na neke stvari ne ide carina

- ako se ide preko poste postoji sansa da nekad nece otici na carinu, ali na to ne treba racunati vec se unaprijed pripremiti na ove procijenjene troskove (salju automatski sve pakete preko 0.5kg plus jos neke random koji se cine vrjedniji). Kod poste naplate 50kn ovo slanje na carinu s tim da im trebas dostaviti izjavu i racun. Najbolje poslati sve i ako je neki poseban slucaj opisati ga u tekstu maila (bas sam sad imao objasnjavanja jer mi je amerikanac poslao dvije ovece plocice postom za koje nemam racun i bilo bi jednostavnije i brze da sam u prvom mailu objasnio sve detalje).

- ako ide iz amerike i ako ima FedEx sa DDP (i ako nije puno skuplje od DHL sa dodatnim procjenjenim taksama onda FedEx jer nema nikakve dodatne zajebancije. Ako je FedEx dosta skuplji od DHL + ovi gore procijenjeni troskovi onda DHL, ali trebat ce ispunjavati uvoznu dispoziciju i sl.

- sad zahvaljujuci Goranu znamo i da je kod DHLa dodatni trosak ako ima vise od 5 stavki. Tehnicki gledano ti mozes uzeti nekog drugog speditera umjesto da DHL to odradi, ali mislim da bi za ove male pakete (ako se ne radi o cijelom kontejneru/vagonu i sl) opet bilo isto ili vise

- kina uglavnom nema DDP opciju i u 90% slucajeva salju krivi racun uz posiljku (sa malom cijenom) sto moze biti problem ako se narucuje na firmu i DHL povjeruje da paket od kilu i pol kosta 10$ pa ne naplate carinu, a ne zele naknadno cariniti.

- ako je iz EU DHL je najbolja opcija jer su najbrzi i uglavnom najjeftiniji. Postoje i DPD i GLS, ali su sporiji i ne brinu se bas najbolje za pakete (znam tipove koji su radili u DPD skladistu pa sam cuo price)

- ako ti saljes van i mora stici jako brzo onda DHL. Cijena za slanje u SAD je nekih 330kn za paket od pola kile (oko 650kn za paket od kilu), ali je kod primatelja za dva dana

Ugl, zalbe ne prolaze (svojevremeno sam trazio objasnjenja i od DHLa i od poste za troskove) jer sve to negdje pise u pravilima i tako je, svidjalo se to nekome ili ne.

project/importing_to_croatia.txt · Last modified: 2019/06/02 13:26 by dp