User Tools

Site Tools


exhibits

Table of Contents

Sensor(ium) 2 – modulacije i permutacije, TMNT, Zagreb, 2021

Radiona Tetro 0.1.

Frane Šoša, Deborah Hustić

Aerocene je međunarodni kolaborativni projekt umjetnika Tomása Saracena koji se bavi letećim objektima i skulpturama koje su simbioza umjetnosti, tehnologije, znanosti, inovacija i ‘uradi-sam’ kulture otvorenog koda. Projekt je otvoren za javnost te okuplja cijeli niz profesionalnih letača balona, kulturnih radnika u području hibridnih umjetnosti i inovacija, edukatora uz samog umjetnika osnivača projekta.

U 2021. Godini Radiona - Zagreb Makerspace odlučuje pokrenuti višegodišnji projekt Radiona Aerocene u sklopu svoje sekcije letećih objekata te izrađuje Tetro verziju balona čiji je opis detaljno objavljen pod licencom Creative commons na Aerocene mrežnim stranicama. Prva test verzija balona izrađena je u kolovozu 2021., nakon dobivene dozvole za korištenje vezanog balona bez posade od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, prvo testiranje balona održalo se u sklopu kampa Electric Wonderland 2021. u Kampu Velebit u Baškim Oštarijama. Testna verzija Radiona Tetro 0.1 balona je poletio bez upotrebe helija na visinu do 2,5 metara. U 2022. godini Radiona nastavlja razvoj s novom verzijom balona.

Objekti i konotacije

Sandra Maglov, Paula Bučar, Deborah Hustić, Zvonimir Domazet, Goran Mahovlić

Instalacija ‘Objekti i konotacije’ propituje su-odnose entiteta u prostoru koji se bude na podražaje okoline. Tri kutije u prostoru. Tri kutije koje to možda i nisu. Tri entiteta u prostoru. Tri entiteta koji to možda i nisu.

Mondrianovi zvuci

Paula Bučar, Messy Oscillators - Ana Horvat, Deborah Hustić

Mondrianovi zvuci igriva je instalacija koja potiće posjetitelje na samostalnu ili kolektivnu igru zvukom. Komunikacija se odvija kroz na prvi pogled zvukove koji pridaju području atmosferične drone elektronike. Rad se bavi percepcijom ploha, boja i prostora u odnosu na zvuk i atmosferu dalekih geografija grada i predgrađa evocirajući kinematografske mikro-svemire.

Igra “Meha Arkade”

Ivan Decker (Gradionica.hr)

Igra “Meha Arkade” igra je u kojoj je cilj kuglicu držati jednu sekundu ispred senzora.Kuglica stoji na rampi koja se naginje i pomiče gore/dolje uz pomoć dva servo motora. Servo motori mogu se kontrolirati uz pomoć dva ultrazvučna senzora koja mjere udaljenost. Lijevi UZ senzor kontrolira lijevi motor, a desni kontrolira desni motor. Senzori počinju reagirati kad je predmet 60cm od senzora. Ako igrač koristi ruke za upravljanje motorima, motori se neće pomicati kad su ruke na otprilike 30cm od senzora. Što se igrač više približava senzorima motori će brže podizati rampu. Ako se odmiće, rampa se spušta. Na udaljenosti većoj od 60cm rampa miruje u najnižem položaju.U slučaju da igrač uspije zadržati kuglicu ispred senzora 1 sekundu robot će izgovoriti riječ “BRAVO”. Igra nije laka i treba je igrati strpljivo.

NAPOMENA: Strogo je zabranjeno diranje bilo kojeg dijela robota ili stavljanje predmeta ispred senzora za kuglicu (mala crvena točkica u sredini)

Bouncing LED

KenKenMkIISR, Goran Mahovlić

Budući da je većina demonstracija LED traka “dosadno”, napravljena je animacija simulacije odbijanjana u kojoj se može uživati. Projekt je kompatibilan sa Raspberry Pi Pico i Arduino mikrokontrolerima i NeoPixel/WS2812B LED trakama. Svi parametri, kao što su ukupan broj LED dioda, duljina jednog bloka, ubrzanje gravitacije i koeficijent odbijanja mogu se mijenjati.

https://github.com/KenKenMkIISR/Bouncing-LED

Sobelov operator - FPGA video detekcija rubova i bridova

Angelo Jacobo

Sobelov operator, ponekad nazivan Sobel-Feldmanov operator ili Sobel filter koristi se u obradi slika i račulnom vidu (eng. Computer vision - područje umjetne inteligencije koje se bavi prepoznavanjem dvodimenzionalnih i/ili trodimenzionalnih predmeta, poput primjerice lica), osobito unutar algoritama za detekciju rubova gdje stvara sliku koja naglašava rubove. Rad je implementacija na FPGA ULX3S razvojnoj pločici udruge Radiona te je projekt predstavljen javnosti dva dana prije otvorenja izložbe »Sensor(ium), br 2: Modulacije i permutacije«.

Termometar Gär Lämpli – Garulampuli – ギャランプリ

Marc Dusseiller (Švicarska) - Hackteria.org, Postav: Vito Menjak

Termometar pod nazivom „Gär Lämpli – Garulampuli – ギャランプリ” temelji se na ATtiny čipu s jednostavnom strujnom krugu i minimalističkom pločicom dizajniranom za potrebe „Koji i Miso radionice” biohakiranja azijske hrane u Dimension Plus Labu u gradu Taipei. Elektronska pločica dizajnirana je u sklopu radionice „diy-CAD kreativni PCB dizajn u Take-Space / Fabalab Hamamatsu u Japanu tijekom prvog japanskog lock-down-a zbog SARS-CoV-2 pandemije.

Rupa

Damir Prizmić

Beskonačno ogledalo (infinity mirror) je popularni eksperiment i efekt koji se postiže korištenjem ogledala koja “gledaju” jedno-prema-drugom, stvarajući serije odraza koji izgledaju kao da se gube u beskonačnosti. Ogledalo kroz koje se gleda je posebno, djelomično transparentno ogledalo koje propušta dio svjetlosti. Kako se svakom dodatnom refleksijom gubi dio svjetlosti, pružanjem u dubinu, slika postaje sve slabija. Efekt beskonačnog ogledala može se doživjeti i “iznutra” – kada se nalazimo između dva ili više paralelnih ogledala. Brojni vizualni umjetnici koriste ovaj princip kako bi stvorili iluziju neograničenog prostora, a često se koristi i u zabavnim parkovima.

Specifičnost ove implementacije je u fluidnom odnosu gornje i donje ploče. Kretanjem i premještanjem ravnoteže na ploči, kontinuirano se mijenjaju kutevi refleksija čime se efekt dodatno animira – pozivajući posjetitelja na senzorno istraživanje.

Slobodno se krećite po ploči.

Nadzornik

Igor Brkić

Equilibrium

Igor Brkić

Skejtar

Sara Ercegović

Tutuk

Mato Ilijić


Sensor(ium) 1 – Slučajni prolaznici, Galerija Modulor, Zagreb, 2021

???


Gaming Playground 2, TMNT, Zagreb, 2020

Stacker

Damir Prizmić

Stacker je arkadna igra iz 2004. originalno proizvođena u formi nagradnog automata – igre u kojoj se vještine igrača nagrađuju u materijalnim nagradama. U ovoj izvedbi objekt je ogoljen na bit, kako bi ujedno poslužio i kao ilustracija nekih elemenata dobrog dizajna. Naime, igra i uređaj su samorazumljivi: animacija poziva na djelovanje, dok je tipkalo jedina stvar koja sugerira i omogućava djelovanje (unutar polja dizajna interakcija, to je poznato pod pojmom “affordance”). Pritiskom tipkala, pokreće se igra, prelazi se u sljedeći red i izazov postaje jasan.

Tehnički gledajući, uređaj se sastoji od LED matrice, mikrokontrolera i tipkala. Iako se na internetu može pronaći nekoliko varijanti više ili manje funkcionalnog koda, niti jedna od njih u implementaciji ne iskorištava elegantno rješenje manipulacije bit-ovima (bitshifting i bitwise operacije). Stoga je kod napisan iz početka – demonstrirajući tipični ljudski poriv za popravljanjem i skladom (čak i onim nevidljivim), ali i dozu iracionalnosti.

Borbeni roboti - work-in-progress

Vedran Relja, Ivan Ugrin, Paula Bučar

Serija robota nastalih tijekom radionica Vedrana Relje borbenih robota i Robotica Noir II. Tijekom radnog procesa nastala su tri prototipa robota od recikliranih dijelova bušilica, brusilica, usisivača, i sličnih kućanskih uređaja. Namjera projekta je ponovno pokretanje inicijative borbenih robota koja je bila posebno aktivna sredinom 2000-tih u Zaprešiću te generirala velik interes inovatora, razvojnih programera i umjetnika, kao i školke djece. Tada su organizirana natjecanja borbi robota u sportskim dvoranama koja su privlačila velik broj zainteresirane publike za područje robotike.

Philips konzola Tele-Spiel ES 2203 Las Vegas

Philips Tele-Game ES 2203 Las Vegas druga je konzola u Philipsovoj seriji Tele-Game u koloru. Igra je puštena u prodaju 1977 te ima 6 integriranih igara umjesto tada uobičajenih četiri igre. Konzola nudi mogućnost za igranje Ponga, nogometa, squash-a, trening i streljaštva za dva igrača uz posebno izdanje svjetlosnog pištolj-kontrolera. Konzola nije ostvarila u svoje vrijeme veliki komercijalni uspjeh zbog visoke cijene te je naknodno Philips izdao jeftiniju i skromniju varijantu konzole. Philips Tele-Game ES 2203 Las Vegas rijetka je kolekcionarska konzola iz Radionine kolekcije retro konzola i igara.

DIY Zračni hokej

Laura Abramović, Matej Domladovac

Zračni hokej je igra u kojoj dva igrača igraju jedan protiv drugoga na stolu s malim trenjem. Igrači koriste posebno dizajnirane držače kojima udaraju pak - hokejaški disk kojima drugom igraču žele zabiti gol. Ovo izdanje zračnog hokeja u potpunosti je nastalo ‘uradi-sam’ pristupom te koristi 3D printane objekte, LED osvjetljenje terena i Arduino mikrokontrolere. Zračni hokej izumljen je između 1969.-72. u Velikoj Britaniji od strane tri inženjera - Phila Crossmana, Bob Kenricka and Brad Baldwina.

FPGA arkadna konzola

Mario Pavlić, Davor Jadrijević

Arkadna konzola inspirirana je prvim retro gaming konzolama čime autori evociraju svoja prva sjećanja na uzbuđenje računalnim igrama. Konzola je izrađena od plexija i drvene građe u potpunosti sljedeći dizajn retro konzola, no s odmakom i utjecajem današnjeg doba - osvjetljenje LED diodama i cjelokupno stvaranjem dojma retrofit pristupa dizajniranom objektu. Najveća specifičnost konzole je upotreba Radionine FPGA pločice koja pogoni i simulira cijeli sustav retro igrica, dok su pojedine elektroničke komponentne reciklirani dijelovi sa starih bankomata.

FPGA Doom / Slice

Sylvain Lefebvre

Doom je FPS (first-person shooter) igra nastala 1993. za MS-DOS operativni sustav. S obzirom na pionirske iskorake u 3D grafici, online distribuciji, igranju u mreži te mogućnosti modifikacije nivoa – smatra se jednom od najznačajnijih igara u povijesti video igrica. Doom je inspirirao niz klonova, ali i portova originala za brojne druge platforme uključujući i ezoterične uređaje poput termostata, osciloskopa i sl., pa je fraza “Can it run Doom?” postala svojevrsni meme.

Ovdje je predstavljena hardverska rekreacija Doom-a na FPGA arhitekturi. Port je napisan u Sliceu, te se izvodi na ULX3S-u, popularnoj FPGA razvojnoj pločici hrvatskog porijekla. Konkretno ovdje možemo probati jednu od ranijih faza projekta – “miroljubivu” šetnju E1M1 nivoom, u niskoj rezoluciji.

Slice (istog autora) je novi programski jezik koji omogućava pisanje algoritama za FPGA na isti način na koji se on piše za procesore, no istovremeno potpuno iskorištavajući svojstva FPGA arhitekture (npr. paralelno izvršavanje). Slice se kompajlira u Verilog jezik.

https://github.com/sylefeb/Silice

TwixT

Alex Randolph

TwixT je strateška igra za dva igrača koju je prvotno, kao igru na papiru, izmislio Alex Randolph 1957. TwixT je igra povezivanja gdje svaki igrača naizmjenično postavlja klinove na perforiranu ploču i spaja ih s ciljem stvaranja kontinuiranog lanca koji povezuje klinove i nasuprotne stranice. Matematički je dokazano da se radi o složenoj strategiji – igra nije “riješena”, ne postoji pobjednička strategija niti “savršena igra” koja vodi pobjedi neovisno o suparnikovom odgovoru. TwixT je upisana u Hall of Fame američke Adventure Gaming Arts & Design akademije. S obzirom na to da ova zanimljiva igra već preko 20 godina nije u proizvodnji, ovdje je rekonstruirana korištenjem danas dostupne prototyping tehnologije – 3D print i CNC lasersko rezanje.

LEGO Covid-19 sterilizator

Ivan Decker

LEGO Covid-19 sterilizator upravo je ono kako se zove - sterilizator izgrađen je od LEGO kocki i elektronike sa senzorima, motorima i brojačem. LEGO zajednica već desetljećima predstavlja osebujnu skupinu inovatora i umjetnika koji upravo ovim kockicama slažu ingeniozna rješenja. Rad je nastao kao kreativna reakcija voditelja Gradionice - LEGO edukacije na trenutnu situaciju, želeći time istaknuti potrebu da na pozitivan način reagiramo u vrijeme pandemije pametnim rješenjima.

Mini Game Runner

Tomislav Mikić

Rad Mini Game Runner je vrlo jednostavna igra u kojoj trkač izbjegava prepreke. Igra je primjer simplificiranosti korištenja tehnologije, u ovom slučaju LCD monitora i arduino mikrokontrolera. Specifičnost situacije leži u tome, što je autor također trkač Atletskog kluba Agram.

Mini Cabinet of Sound Wonders

Deborah Hustić

Rad je inspiran projektom „Akustični laptopi” umjetnika Tore Honoré Bøe koji već niz godina održava edukaciju na temu istoimenog projekta s ciljem stvaranja akustičnih glazbenih kutija rađenih od starih, odbačenih stvari. U ovom slučaju rad je povezan pick-up mikrofonon kako bi ga se moglo direktno uključiti u pojačalo ili efekte. Rad nastaje nastavno unutar serije Gaming for the Poor.

DIY Flipper

Deborah Hustić

DIY Flipper nastaje na istoimenoj radionici Damira Prizmića tijekom realizacije projekta „Hacktory - putujući lab hibridnih kurioziteta” u sklopu mreže Clubture. Radionica je evocirala i producirala starinske i retro stolne igre nastale početkom ili sredinom 20. stoljeća. Rad koristi drvene i plexi dijelove uz neizostavnu pikulu i predstavlja lo-fi pristup objektima.

Vertikalni tlocrt - Kružić i križić

Paula Bučar, Jurica Zrna, Tomislav Mikić

Crtača mašina temelji se na Arduino mikrokontroleru, 3D printanim dijelovima i stepper motorima. Rad na mašini započet je na rezidenciji Electric Wonderland s ciljem istraživanja potencijala mehatronike i metodom pokušaja i pokreške doći do robotskog platna. Robot je sposoban raditi vrlo precizne crteže kao i isprekidane i trzajne pokrete pokazujući pri tome svu krhost mašine. U ovoj varijanti craća mašina igra Kružić i križić igru sam sa sobom.

Igra Simon says

e-radionica

Simon Sayss igra edukacijski je set za učenje vještine lemljenja s kojima na kraju dobivate malu elektroničku igricu. Cilj igre je pritisnuti tipke u istim redoslijedom kao što su se upalile lampice. Svakim točnim odgovorom igra postaje sve teža, a čak je moguće igrati “multiplayer” varijantu igre s više igrača. Temeljen je na mikrokontroleru Attiny13, programiran u Arduinu, a na poleđini se nalazi baterija koja ovu “konzolu” čini prijenosnom.

Makerbuino konzola

CircuitMess

Makerbuino edukativni je kit i igraća konzola istovremeno. Uređaj je svojevrsna open-source GameBoy konzola koju svatko može izgraditi. Prvi Makerbuino konzola lansirana je u javnost 2016. godine otvarajući time put mnogim hrvatskim edukativnim STEM projektima. Makerbuino se temelji na Arduino mikrokontroleru te je kompatibilan s mnogim Arduino modulima. Projekt je pokrenut s ciljem poticanja na samostalni rad i savladavanje ‘uradi-sam’ vještina i za osobe koje nemaju iskustvo s lemilicom i elektronikom.

Drawing Machines, no. 1 (2020) Galeriji Događanja, Zagreb

Drawing Machines, no. 2 (2020) Galeriji Razvid, Zaprešić

United Colors Of Water

Goran Mahovlić, Igor Brkić, Ana Horvat, Paula Bučar, Mark Bilandžić, Jurica Zrna, Laura Abramović, Tomislav Mikić

United Colors Of Water je OpenStreetMap kolektivni umjetnički projekt koji prikazuje podatke preuzete iz nasumice odabranih površina vode iz slučajno odabranih gradova prema slučajnoj lokaciji na grafici koji se softverski transformiraju u grafički prikaz dobivenim iz programskog koda. Projekt je započeo tijekom Radionine istraživačke rezidencije Electric Wonderland 2020. u Fužinama.

Equilibrium

Igor Brkić

Crtanjem nasumičnih likova računalo želi stvoriti sliku s jednakim brojem crnih i bijelih piksela. U svakom koraku računalo nasumično odabire jedan od nekoliko poteza: krug, pravokutnik, liniju, grupu točaka i krivulju. Parametri odabranog poteza (pozicija, veličina, debljina linije, standardna devijacija) su također nasumično odabrani. Kad dođe do cilja zastane na nekoliko trenutaka te krene ispočetka. Gledatelj u bilo kojem trenutku može ispisati trenutnu grafiku. Generator slučajnih brojeva se inicijalizira sa početnom vrijednošću (seed) tako da je proces nastanka svake grafike moguće rekreirati i na drugim računalima. Web: https://eq.hglt.ch/

Visual recipes

Boris Vidošević

Vizualna reprezentacija kulinarskih radnji uz korištenje kronološki snimljenih elemenata procesa tokom same pripreme hrane.

L.A.S.E.R. Tag

Graffiti Research Lab (autori:Theo Watson, Evan Roth, James Powderly), Prizma (rekonstrukcija)

L.A.S.E.R tag je computer vision sistem koji omogućava crtanje svjetlom koristeći laserski pokazivač i projektor.

Radi se o jednom od projekata Graffiti Research Lab-a (G.R.L.) – umjetničke grupe osnovane 2006. na Eyebeamu u New York-u s misijom opremanja graffiti umjetnika i aktivista open-source tehnologijom za urbanu komunikaciju. Uz izvornu New York G.R.L. grupu, oformljeno je i nekoliko lokalnih (Beč, Amsterdam, Meksiko) koje su kopirale i nadograđivale taj rad, no ni jedna od njih više nije aktivna. Projekt L.A.S.E.R. Tag je bio predstavljen na relevantnim umjetničkim i hackerskim događajima poput Ars Electronica (2007.), 24C3 Chaos Communication Congress/Camp (2007.), Museum of Modern Art – MoMA (2008.) itd.

Software je napisan u C++ (OpenFrameworks) i objavljen pod uvjetima koji isključuju bilo kakvu komercijalnu upotrebu. S obzirom na duži period neaktivnosti projekta, kȏd je danas teže pronaći i osposobiti za rad. Ova rekonstrukcija je podsjetnik na kvalitetan novomedijski rad iz ranih 2000-tih, te doprinos očuvanju digitalne baštine.

NAPOMENA: Laser nikada nemojte usmjeravati prema očima niti prema drugim ljudima.

DIY Spirograf

Paula Bučar, Tomislav Mikić

3D printani spirograf nastao za vrijeme kampa Electric Wonderland sa svrhom upoznavanja tehnologije 3D ispisa i mogućnosti kreiranja crteža uz pomoć zupčastih oblika prijenosa.

Vertikalni tlocrt (work-in-progress)

Paula Bučar, Jurica Zrna, Tomislav Mikić

Crtača mašina temelji se na Arduino mikrokontroleru, 3D printanim dijelovima i stepper motorima. Rad na mašini započet je na rezidenciji Electric Wonderland s ciljem istraživanja potencijala mehatronike i metodom pokušaja i pokreške doći do robotskog platna. Robot je sposoban raditi vrlo precizne crteže kao i isprekidane i trzajne pokrete pokazujući pri tome svu krhost mašine

Spirographe

Clemente Pasquet

Spirograf je uređaj za geometrijsko crtanje koji daje matematičke krivulje ruleta konike koja je tehnički poznata kao hipotrohoid i epitrohoid. Poznatu verziju igračaka razvio je britanski inženjer Denys Fisher i prvi puta ih predstavio 1965.

A3 crtač

Mario Pavlić

Plotter A3 crtač samostalno crta objekte olovkom na slučajno odabranim pozicijama na papiru. Radi uštede energije crta jedan objekt u minuti te je riječ o modifikaciji plottera objavljenog na Thingiverse mreži. Izrađen je printanjem plastičnih konstrukcijskih dijelova na Radioninom 3D printeru, koji su povezani aluminijskim spojnim šipkama. Olovku vozi stepper motor, dok drugi stepper motor služi za transport papira, a podizanje olovke riješeno je solenoidom. Upravljanje te na kraju i samo crtanje riješeno je preko Arduino mikrokontrolera spojenog na CNC Shield. Program je prilagođen za demonstraciju te crta nasumične objekte na nasumično odabranu poziciju na papiru.

DrawBot

Tomislav Mikić

DrawBot je robotička ruka koja inicijalno treba ispisivati kineska slova. Riječ je o mehatroničkoj instalaciji temeljenoj na Scara robotu gdje pokretni dio koristi 42 motora s korakom i servo motor od 9g, te se koristi Arduino Mega 2560 mikrokontroler. Svi ostali dijelovi ispisati su 3D printerom, dok je radni opseg A4 te se koristi standardni G kod uz funkcije crtanja i pisanja.


Am.plified (2019) GMK

Skejtar

Sara Ercegović

Skejtar je eksperimentalni glazbeni instrument izrađen od recikliranih materijala – korištenog skate-a i iskorištenih gitarskih žica. Kako je rad nastao na sjecištu između svijeta glazbe i skejtanja, ideja instrumenta je bila ‘uloviti’, reproducirati i amplificirati što više originalnih zvukova koji se mogu čuti pri vožnji skate-a, poput okretanja kotača, struganja i lupkanja po površini skejta kao i kako kombinirati te zvukove sa standardnim zvukom žičanih instrumenata poput gitare. Glazbenica izlaže hakirani skateboard pretvoren u žičani glazbeni instrument koji želi naknadni nadogradnjama pretvoriti u instrument koji bi bio u voznom stanju te bi se moglo svirati vožnjom, tj. skejtanjem.

Tutuk

Mato Ilijić

“Tutuk” je prototip elektroničkog mikrotonalnog puhačkog glazbenog kontrolera. Riječ je o glazbenom instrumentu kod kojega svirač pritiskom na tipke i dodirom prstiju na elektrode bira ton, a puhanjem određuje njegovu jačinu i “boju”. Točnije, riječ je o kontroleru a ne o kompletnom glazbenom instrumentu, jer za samu proizvodnju zvuka koristi vanjski generator zvuka (sintesajzer) kojim “Tutuk” upravlja digitalnim naredbama – MIDI protokolom.

Radiona's instrument collection

Yuri Landmana

Četrnaest instrumenata koji su realizirani tijekom dvije umjetničke rezidencije – u Zagrebu (2016.) i Fužinama (2019.) tijekom Electric Wonderland međunarodnog kampa. Poznat kao eksperimentalni graditelj električnih lutnji te modificiranih cimbala i gamelana, Landman ne posjeduje klasično glazbeno obrazovanje već se u svom radu orijentira na sluh i osjećaj za zvuk. Do sada izrađivao glazbene instrumente za cijenjena međunarodna imena poput Lee Ronalda i Thurstonea Moorea iz grupe Sonic Youth, skupinu Liars, Melt Banana, Jad Fairu iz grupe Half Japanese, Liam Finnu i Lauri-Mary Carter.


Robotika Mehanika (2019) TMNT

Inquisition Manhunter Servo Skull

Ivan Ugrin / BB Industrial

Vidjevši distopijsku relikviju, Warhammer je nadahnuo *robotsku* napravu. Servo lubanja je robotizirana bespilotna letjelica, točnije klasa inkvizicije, koja se koristi za uklanjanje neprijatelja Carstva.

Uputstvo: Pokušajte prići lubanji s prednje strane, a da vas ne otkrije i ne ispali svoj top od čestica prema vama.

Poppy Ergo Jr

Mario Pavlić

Poppy Ergo Jr je mali open source robotski sistem namijenjen umjetnicima, entuzijastima, znanstvenicima, nastavnicima, učenicima, hakerima i drugima. Robot je printan na 3D printeru u Radioninom lab-u, koristi Raspberry Pi na kojem je instaliran Debian Linux s ROS-om (robotskim operativnim sistemom).

Poppy Ergo Jr-om se upravlja i programira koristeći internet preglednik i Jupiter notebook aplikaciju koristeći SNAP! (varijantu SCRATCH vizualnog sučelja) ili Python programski jezik. Poppy Ergo Jr je responzivan robot koji reagira i okreće se prema posjetitelju.

Hexapod

STEMI

Startup STEMI bavi se proizvodnjom, distribucijom i prodajom edukacijskih robota — hexapoda, koji svaka osoba, a prvenstveno djeca školske dobi, može samostalno napraviti i programirati te tako savladati cijeli niz STEM znanja. Ideja STEMI tima koji stoji iza edukativnog robota je približavanje tehnologije i robotike djeci i mladima. Uradi-sam kit dolazi zajedno sa virtualnim STEMI Labom multimedijalnog sadržaja s ciljem da personalizirate svoje iskustvo s hexapodom. Unutar same edukacije djeca dobivaju izazove i zadatke da sami naprave dodatne stvari. Primjerice, sami osmisle svoj dizajn hexapoda, prošire mobilnu aplikaciju s dodatnim opcijama, isprogramiraju RGB ledice da drugačije svijetle te da robot na određeni način reagira na dodir i škakljanje.

mbot

Institut za razvoj i inovativnost mladih — Croatian Makers

mBot je cjelokupno rješenje za vaše dijete koji daje praktično iskustvo u programiranju, elektronici i robotici. Rad s mBot robot setom inspiriran je Scratch 2.0. programom kojeg možete povezati s mBot uređajem koristeći Bluetooth ili 2.4 GHz wireless modul. Ovaj jednostavan za sastavljanje mBot edukacijski robot set pruža neograničene mogućnosti da djeca nauče STEM (znanost, tehnologiju, inženjering i matematiku).

Piličnjak

Učenici: OŠ Iver, Maja Pavlić i Mihael Orak, Mentor: Roman Rubčić

Automatizirani ekološki uzgoj pilića u objektu i van objekta u ograđenom prostoru, upravljan je aplikacijom na pametnom mobilnom telefonu.

Pilići se, dok su mali, moraju uzgajati u objektu, jer vani ne mogu održavati svoju temperaturu. U objektu se aplikacijom na pametnom mobilnom telefonu automatski kontrolira i upravlja vlagom, temperaturom, rasvjetom i pojilicom. Prema potrebi se automatski puni pojilica vodom iz bunara te provjerava napunjenost hranilice i obavještava na e-mail ako ima potrebe za nadopunjavanje. Kada narastu, pilići se preko dana puštaju van u ograđeni prostor. Kada je dan, pilići se puštaju van automatskim otvaranjem vrata objekta. Kada padne noć, piliće se pomoću *tjeralice* potjera u objekt te kad sensor utvrdi da vani nema pilića, zatvore se vrata objekta. Automatiziranim procesom ostvarujemo uštedu električne energije i vode te na taj način čuvamo naš okoliš.

Carrot Chopper 2000

Vedran Relja

Rad Carrot Chopper 2000 bavi se automatizacijom, robotikom i njenom disfunkcionalnošću na vrlo direktan i duhovit način. Robot rezač mrkve konstruiran je da publiku upozna s kompleksnošću robotike kroz humor.

MRP–015.1 *Jazavac*

Ivica Zdelarec

Robot pod nazivom RP–014.2 *Jazavac* ima dva pogonska kotača na svakoj strani, od kojih svaki ima neovisan pogon i kontrolu. U takvoj konfiguraciji skretanje se ostvaruje mijenjanjem omjera brzina između pogonskih kotača. Ovakva konfiguracija specifična je na gusjeničare, kao na primjer tenkove. Za tu strukturu je specifičan mali radijus skretanja, može se okrenuti doslovce na mjestu, i jednostavna izrada, jer osim prigona ne zahtijeva nijednu komponentu koja zahtijeva preciznu izradu.

Tehnički podaci:

  • Snaga motora: 2 × 250W
  • Moment na kotačima: 2 × 60Nm
  • Kontroler motora: Sabertooth 2X25A
  • RC kontrola: Hobbyking 2,4 Ghz
  • Baterija: 24V 18 Ah SLA
  • Max.  brzina: cca 12 km/h
  • Nosivost: 90 kg
  • Max.  nagib: 45 %

KLAATNO

Igor Brkić

Dvostruko njihalo je jedan od najjednostavnijih dinamičkih sustava kod kojeg se pojavljuje kaotično ponašanje tj. kompleksno gibanje s izraženom osjetljivošću na početne uvjete. Ovaj rad je implementacija dvostrukog njihala sa dodatnim izvorsom energije (elektromotor) koji mu daje mogućnost kontinuiranog gibanja neovisno o trenju i nesavršenoj mehaničkoj izradi.

Tehnički detalji: Na glavnu osovinu njihala je montiran elektromotor pogonjen Arduino mikrokontrolerom. Regulacijski krug djeluje u dva koraka koji se ponavljaju. U prvom koraku sustav nekoliko milisekundi (2–5) pušta njihalo da se slobodno njiše te određuje brzinu i smjer glavnog kraka iz napona induciranog u namotajima motora. U drugom koraku koji traje sljedećih 10ak milisekundi, motor potpomaže gibanje u smjeru kretanja te se cijeli proces ponavlja u nedogled. Na oba kraka njihala je montirana EL Wire elektroluminiscentna žica čija je uloga samo dekorativna.

https://hyperglitch.com/articles/klaatno

Ribica *One*

Goran Mahovlić

Pokretana magnetnim poljem, ribica nervozno istrazuje svoj premali akvarij.

Rad se sastoji od printane ribice na kojoj se nalaze magneti, motora sa induktorom koji ribicu pokretanjem magneta tjeraju na neprestano kruženje prostorom.

Sony Aibo ERS-111

Iz kolekcije robota Hrvatskog robotičkog saveza

AIBO (na japanskom stilizirano aibo sinonim za robotičku umjetnu inteligenciju, izvedenica iz japanske riječi aibō (相 棒), u prijevodu prijatelj, drug ili partner) je niz robotskih kućnih ljubimaca koje je dizajnirao i proizveo Sony. Sony je sredinom 1998. najavio prototip Aiba, dok je prvi potrošački model predstavljen je 11. svibnja 1999. godine, a novi su modeli izlazili svake godine do 2006. Iako su većina modela bili psići, ostala su nadahnuća bili i mladunci lavova, a samo su inačice ERS-7 i ERS-1000 bile izričito robotski psići.

iRobot Roomba (2002.)

Iz kolekcije robota Hrvatskog robotičkog saveza

Roomba je serija autonomnih robotskih usisavača koje je prva lansirala na tržište tvrtka iRobot. Predstavljena u rujnu 2002., Roomba sadrži niz senzora koji joj omogućuju kretanje po površini kuće i čišćenje. Primjerice, Roomba senzori mogu otkriti prisutnost prepreka, prepoznati prljave mrlje na podu i osjetiti strme kuteve kako ne bi pali niz stepenice.

Omnibot 2000 (1984.– 1988.)

Iz kolekcije robota Hrvatskog robotičkog saveza

Omnibot 2000 je bila japanska igračka robot kojeg je tvrtka Tony sredinom 1980-ih lansirala na tržište. Početni Omnibot najavljen je s očekivanjima da će vratiti popularno zanimanje za robote, u vrijeme kada je postajalo očito da su roboti s naprednom umjetnom inteligencijom još daleko od realizacije, a istovremeno linija je bila inspirirana robotom R2-D2 iz Zvjezdanih ratova.

Omnibot roboti prvih generacija imali su kasetofon ugrađen s prednje strane i mogao je snimati i reproducirati sekvence naredbi, kao i razne druge audio snimke. Ugrađeni digitalni sat s odbrojavanjem vremena i alarmom omogućuje i reprodukciju snimki i pokreta u zadano vrijeme. Robot je također mogao emitirati govor uz pomoć daljinskog upravljača preko zvučnika. I Omnibot i Omnibot 2000 mogli su nositi lagane predmete poput čaša i kuhinjskog pribora.

Hexapod

Autor nepoznat. Iz kolekcije robota Hrvatskog robotičkog saveza

Hexapod je šesterokutni robot i mehaničko vozilo koje hoda na šest nogu. Budući da robot može biti stabilan na tri ili više nogu, šesterokutni robot ima veliku fleksibilnost u načinu na koji se može kretati. Ako su noge onesposobljene, robot će možda još uvijek moći hodati. Hexapodu nisu potrebne sve noge za stabilnost jer druge noge mogu slobodno doći do novih položaja stopala ili manipulirati korisnim teretom. Mnogi su šesterokutni roboti biološki nadahnuti hexapodom. Hexapod se može koristiti za testiranje bioloških teorija o lokomotaciji insekata, kontroli motorike i neurobiologiji.

FlyTech Wow Wee Dragonfly

Iz kolekcije robota Hrvatskog robotičkog saveza

Leteći vilin konjic prvi je puta predstavljen 2007. godine na CES sajmu inovativne tehnologije u Sjedinjenim Državama. Navedena serija letećih robota namijenjena je korištenju u zatvorenim prostorima. Osmislili su ga Sean Frawley i Dan Getz dok su eksperimentirali s letećim objektima s krilima   —   ornithopterima. Ornithopter je leteći objekt koji se kreće uz kretanje krila kao kod ptica. Mnogi izumi napravljeni su u toj domeni, no mnogi nisu u praksi bili mogući za provedbu. Ornithopteri se dijele na leteće objekte koji se pogone uz pomoć motora te na leteće objekte koji pogone ljudi.

Rug arrior Pro

Iz kolekcije robota Hrvatskog robotičkog saveza

Rug Warrior Pro robot je izvorno razvijen na Massachusetts Institute of Technology (MIT) s ciljem omogućavanja studentima i široj javnosti eksperimentiranje s tehnologijom te za upotrebu na tečajevima robotike. Zbog velikog interesa javnosti, autori i izdavač knjige o Rug Warrior Robotu odlučili su ga ponuditi kao komplet. Komplet Rug Warrior jedan je od najprodavanijih setova robota ikada. To je autonomni mobilni robot dizajniran za nastavnike, istraživače i hobiste. Idealan je za učenje robotike, provođenje suradničkog istraživanja, eksperimentiranje s vrhunskom tehnologijom ili samo zabavu.


Sound.us (2019)

ULX3S FPGA Hammond

Davor Jadrijević

ULX3S FPGA razvojna je pločica autora Davora Jadrijevića koji za ovu izložbu simulira kultne Hammond orgulje. FPGA je integrirani krug koji se sastoji od matrice konfigurabilnih logičkih blokova, a zamišljen je tako da bude konfiguriran nakon proizvodnje. U odnosu na klasične (fiksne) arhitekture, FPGA omogućava daleko veću plastičnost, pretvarajući hardverske probleme u softverske, potičući eksperimentiranje i brzi razvoj te potencijalno produžavajući životni vijek proizvoda. Jadrijević za ovu je priliku rekonstruirao zupčanik (Tonewheel) orgulja u digitalnom sučelju ULX3S FPGA pločice. Tom je simulacijom stvorio polifoni sintesajzer kojim se upravlja preko MIDI sučelja koji omogućava regulaciju svih parametara. Nije nam namjera sugerirati kako bi takva tehnologija mogla zamijeniti originalne sintetizatore zvuka. Ipak, ostaje činjenica da upravo naprednu tehnologiju možemo koristiti i za rekonstrukciju stare tehnologije koja se više ne koristi.

Rimska lutnja

Music Makers

Rad opatijskih glazbenika i eksperimentatora Franciske Fis i Roka Pečarića znanih kao Music Makers nastao je proučavanjem i istraživanjem mogućih materijala za izradu akustičnih glazbenih instrumenata povodom Rimskih dana u Rijeci (2018.). Kuriozitet tako nastalog instrumenta u formatu lutnje jest u tome što je izrađen od recikliranog drvenog otpada – podnice starog kreveta, stražnje strane ormara i kutne letve sa žicama od najlona.

Prijaton

Boris Vidošević

Rad se bavi istraživanjem kreiranja i sekvenciranja zvukova kroz različite tipove interakcija na mobilnim uređajima grupiranih po izvoru i tipu, uz mogućnost remote kontrole parametara grupe.

The Art of DIY Audio Synthesis (2019)

Music crystal

Mario Pavlić

Music crystal temelji se na Gestic senzor koj nam daje koordinate u 3D prostoru, u taj prostor smješten je objekt, printani 3D model kristala Kryptonit. Prolaskom ruke, prsta ili komada metala na štapiću, senzor nam javlja koordinate koje pretvaramo u zvuk tetime ujedno mijenjamo svjetlost kojom osvjetljavamo model kristala.

Rad koristi Microchip MGC1310 senzor geste čije 32bitne informacije položaja objekta u 3D prostoru pretvaramo u zvuk pomoću STM32F103 mikrokontrolera.

Artefakt je smješten na prozirnu plexy površinu s tehničkim uzorkom kojeg osvjetljavamo RGB LED diodom čiji su boja i intezitet proračunati kao i zvuk preko x, y i z koordinata u prostoru iznad senzora. Na vrhu je smješten 3D model kristala kriptonita koji preuzima svjetlost podloge koju mijenja zajedno sa zvukom.

Morse dekoder

Damir Prizmić

Morseov kod je način kodiranja u telekomunikacijama u kojem se slovne znakove kodira kao standardizirane sekvence dugih i kratkih oznaka ili pulseva (crtice-“dah” i točkice-“dit”). Originalno je emitiran kao električni impuls duž telegrafske žice, no može biti emitiran i na razne druge načine poput zvučnog signala, radio signala, mehaničkog ili vizualnog signala (npr. bljeskovi svijetla). Dekodiranje je najčešće podrazumijevalo vješte operatere koji su znali kod “čitati” u stvarnom vremenu. Vjerojatno najpoznatija fraza kodirana u Morse-u,koja je u upotrebi još i danas, je internacionalni poziv za pomoć SOS (… — …).

Rad je rezultat rezidencije u sklopu Making Museum Erasmus+ projekta i razvijen je za Muzej pomorstva u Trondheimu (Norveška) s ciljem poticanja veće participacije posjetitelja i djece u inače tradicionalnom postavu muzeja. Inspiriran je jednom od izloženih priča – legendarnom spašavanju broda Trym (1937.) u kojem je telegraf odigrao presudnu ulogu i pri kojem su telegrafisti brodova komunicirali gotovo tri dana bez prestanka. Cilj predložene “igre” je pronaći pozive za pomoć skrivene unutar muzeja i “pročitati” kodirane poruke. Formom i materijalom objekt asocira na brodsko kormilo, kako bi se dodatno približio kontekstu ovog muzeja.

Tehnički gledajući uređaj se sastoji od mikrokontrolera (ESP32), mikrofona, OLED ekrana, LED trake, baterije i kućišta. Pomoću Goertzelovog algoritma iz ulaznog signala filtrira se i analizira jakost jedne specifične frekvencije. Iz dobivenih rezultata, dalje se pokušavaju prepoznati karakteristični uzorci Morseovog koda (dugi i kratki pulsevi), nakon čega ih se dekodira u odgovarajuće slovne znakove i ispisuje na OLED ekranu. Kada nema novih zvukova, LED animacijom se potiče igrača da traži dalje.

Za testiranje se kao izvor zvuka/sadržaja može koristiti priloženi uređaj (pritisni tipkalo) ili neka od brojnih aplikacija za smartphone (npr. za Android “Morse Code Agent”). Frekvenciju zvuka je potrebno podesiti približno na 600 Hz. Uređaj je trenutno u fazi dorade, nakon čega će prepoznavanje biti znatno robusnije.

8Bit Mixtape NEO Synth

Marc Dusseiller

8Bit Mixtape NEO synth je 8-bitni sintisajzer temeljen na Arduino kompatibilnom ATTINY85 čipu s dva potenciometra i gumba te 8 RGB Neo-pixel LED diode koje svijetle prema funkciji koja je upaljena.

Posebnost ovog sintisajzera je što se može nadograđivati .wav zvučnim podacima kako bi se memorija napunila ‘mixtape-ovima’ što svakom sintu daje potpuno različitu zvučnu osobnost. Tako već postoje mixtapeovi koji mogu NEO pretvoriti primjerice u ritam mašinu, pitch shift, algoritamski plesni muzički sint i puno, puno više opcija.

Pop Neuron

Christian Faubel & Wolfgang Spahn

Možemo li čuti pucketanje dvaju neurona? Ima li njihova akcija potencijal visokog tona ili boju zvuka? Kako zvuče obrasci i strukture neuronskih mreža? Umjetnici Christian Faubel i Wolfgang Spahn kreirali su analogni neuron, takozvani Pop Neuron – elektroničku implementaciju ranog neuronskog modela originalno dizajniranog kako bismo razumjeli otkucaje ljudskog srca. Zahvaljujući tom elektroničkom krugu možemo vidjeti što se događa u jednostavnim i kompleksnim mrežama. U trenutku kada se te mreže aktiviraju, one počinju pulsirati I oscilirati tako da promatrač može gledati i slušati kako te mreže generiraju dinamiku i ritmove. No, kako se te dvije mreže međusobno sinkroniziraju, kako reagiraju na okolinu i što možemo vidjeti kada iih spojimo na osciloskop?

CHA/V Synth

Jonas Bers

CHA/V (eng. Cheap, Hacky, Audio/Visual – jeftin, hackabilan, audio/vizualan) jednostavan je DIY sintisajzer kreiran kao alternativa skupim i kompliciranim video sintisajzerima, omogućujući time umjetnicima i DIY entuzijastima nisko-budžetni ulazak i upoznavanje s audio-vizualnom sintezom. CHA/V je idealan uređaj za ulazak u analognu video sintezu za glazbenike, elektroničare (circuit bending) i inovatore. CHA/V sintisajzer uključen je u nastavni plan i program poznat pod nazivom Zvučne prakse na Rhode Island School of Design te eksperimentalne prakse u elektroničkoj umjetnosti na Institutu za umjetnost u Clevelandu. Radionice koje koriste CHA / V tutorski program podučavaju se u Zakladi Coaxial Art u Los Angelesu, SAD, zatim na TOYZNOIZ-u u Bolzanu, Italija te u Velikoj Britaniji pri Attenborough centru za kreativne umjetnosti Sveučilišta u Sussexu.


Museomix Zagreb (2018)

X

y

z


Mikro arheologija (2018)

Kutija uzoraka

Hrvoje Spudić, Damir Prizmić


Automata (2018)

Promašena kutija

Jurica Zrna - Marvin

Promašena kutija sofisticirani je uređaj koji ispituje praiskonsku ljudsku potrebu da pritisne dugme i prebaci sklopku.

Žetonjera

Goran Mahovlić, Ivica Zdelarec, Damir Prizmić

Žetonjera je prikaz Finite state machine podgrupe acceptors. Žetonjera je ugrađena u Radioninu donacijsku kutiju koja prikazuje nekoliko projekata kojima možete dati svoj novac ili like. Žetonjera ubačen novac usporedi s poznatim parametrima, ako parametri odgovaraju određenoj kovanici žetonjera nam to javi impulsima. Impulse koje žetonjera šalje primamo na mikrokontroler i ovisno o broju impulsa dodajemo novac na projekt. Svakih 15 minuta akumulirane verzije novca i like-ovi šalju se na Radioninu LoRa mrežu (smart city tehnologije kojom smo pokrili gotovo cijeli Zagreb).

Uputstvo: Lijeva tipka - odaberi slučajan projekt Desna tipka - like odabranog projekta

Conway's Game of Life

Davor Jadrijević

Conway's Game of Life je igra za nula igrača. Čovjek postavi početno stanje, a nakon toga samo promatra igru koja se odvija sama od sebe. Svaka točka u 2D prostoru se smatra stanicom koja može biti u jednom od dva stanja: živa ili mrtva. Stanje svake stanice se mijenja/osvježava u određenim vremenskim intervalima. Stanica se rađa ili odumire u slijedećem intervalu ovisno o broju živih stanica koje je okružuju u sadašenjem intervalu.

Specifičnost instalacije jest činjenica da je igra impementirana na hrvatski proizvod – najnoviju FPGA pločicu ULX3S koja je razvijena u suradnji RADIONE, FER i KONČAR a trenutno se nalazi u slobodnoj prodaji.

Čovjekomat

Marko Jovanović, Damir Prizmić

Čovjekomat je digitalni automat koji ima konačni broj stanja: živ, mrtav. Prikaz trenutnog stanja Čovjekomata iscrtava se vektorski na osciloskopu (zvukom). Automat je izveden u Processing programskom jeziku koristeći XYscope library.

FSM - Light Automata

Mario Pavlić

FSM Light Automata je stubišni event driven Finite state automat. Pritiskom na tipkalo prelazi iz stanja ‘ugašeno’ u stanje ‘upaljeno’. Iz stanja ‘upaljenog’ vraća se u stanje ‘ugašeno’ kada brojač dođe na nulu. Ispod urezanog grafa njegove dijelove osvjetljavaju zelena i crvena LED dioda ukazujući u kojem se stanju automat nalazi, a cijeli panel svijetli kada je automat u stanju ON.


Time Warp (2017)

Pješčani sat

Mario Pavlić

Simbolički pješčani sat simbolizira protok vremena i dan-danas. Inspirirani idejom i izvedbama objavljenima u časopisu “Maker Magazine” izvedbe FabLab-a iz Nuremberg, te članka objavljenog u Elektor časopisu, izradili smo Arduino pješčani sat koji iscrtava vrijeme svaku minutu u posudi s pijeskom.

Arduino čita I2C protokolom vrijeme iz DS3231 RTC IC-a (Real-time Clock), te pomoću tri servo motora preko pantograf-a iscrtava vrijeme u pijesku.

Brisanje prethodnog zapisa je riješeno s dva vibro motorića iz starih mobitela. Mehaničke pozicije i posudica za pijesak su printani na Radioninoj verziji Ultimaker 3D printer-a.

Vetinarijev sat

Akafugu.jp, Damir Prizmić

Vetinarijev sat je jedan vrlo čudan sat. Naime, iako pokazuje točno vrijeme on “kuca” nepravilno, preskače, usporava ili ubrzava. Nazvan je po vladaru Vetinariju, moćniku jednog on najvećih gradova Discworld-a iz istoimene fikcijske serije knjiga engleskog autora Terry-ja Pretchett-a. Vetinari također ima takav sat u svojoj čekaonici, a dizajniran je upravo tako kako bi bio uznemirujuć za ljude koji čekaju susresti se s njim.

U ovoj izvedbi običan zidni sat oprezno je rastavljen. Izvedene su žice koje vode do zavojnice koja pokreće mehanizam sata. Generator pulsa je zamjenjen novom logikom baziranom na ATtiny mikrokontroleru. Kod je dostupan na internetu.


Re-Making / Re-Mixing History 2 & 3 (2017)

Miguel Serveto (1511-1553)

Damir Prizmić

Miguel Serveto španjolski je teolog, liječnik i renesansni humanist koji je prvi ispravno objasnio i opisao mali optok krvi (plućnu cirkulaciju). U svojoj knjizi “Christianismi Restitutio” (1553.) uz to otkriće objavljuje i svoje ideje o reformi Kršćanstva. Knjiga biva proglašena heretičkom i on bježi iz Španjolske. Iste godine, Katolička Crkva ga osuđuje i zatvara u Vienne (Isère) u Francuskoj. Nakon bijega iz zatvora biva uhićen u Ženevi gdje ga prema optužbi protestantskog svećenika Joena Calvina, gradske vlasti ponovno optužuju za herezu, te spaljuju njega i njegove knjige.

Instalacija vizualizira rad srca. Postavljanjem ruke na označeno mjesto detektira se posjetiteljev puls. Senzor prepoznaje oku nevidljivu promjenu boje tkiva uzrokovanu cirkulacijom krvi i radom srca. Reflektor sinkroniziran s otkucajima srca projicira pulsirajuću siluetu posjetitelja na zid. Silueta simbolizira eksponiranje intime posjetitelja u okolini, referirajući se na znanstvenike za koje je projiciranje vlastitih ideja u zadrtoj okolini bilo pogubno.

Galileo Galilei (1564-1642)

Goran Mahovlić

Talijanski astronom i fizičar Galileo Galilei biva optužen 1633. godine za objavu dokaza koji su podržavali kopernikansku teoriju da se Zemlja okreće oko Sunca. Njegova su istraživanja bila istog trena po objavama kritizirana od strane Katoličke crkve zbog protivljenja tada uobičajenom shvaćanju da je Zemlja, a ne Sunce u centru svemira. Galileo je bio žestoko optužen za herezu zbog svojih stavova o heliocentričnosti, te je od njega traženo da se odrekne i osudi svoje stavove. Osuđen na kućni pritvor ostaje do kraja svog života, dok su njegovi tekstovi bili zabranjeni.

Rad uz pomoć lasera, motora i ogledala vizualizira heliocentrični sustav.

Christian Doppler (1803-1853)

Goran Mahovlić

Christian Andreas Doppler austrijski je fizičar i matematičar. Objavio je radove iz astronomije, analitičke geometrije, akustike, elektriciteta i optike. Godine 1842. predložio je teoriju optičkog Dopplerovog efekta, no njegov rad i teoriju s ogorčenjem su suvremenici odbijali puna dva desetljeća jer se nije podudarala s tadašnjim shvaćanjima zakona fizike (suprotstavljala se teoriji etera). Dopplerov rad napokon biva priznat 1868. godine kada William Huggins proučava crvene i plave pomake u zvjezdanim spektrima. To se dogodilo 15 godina nakon Dopplerove smrti.

Rad koristeći Dopplerov radar pretvara frekvenciju gibanja u frekvenciju zvuka. Dopplerov efekt je promjena frekvencije valova pri relativnom gibanju njihova izvora ili promatrača. Opaža se kod svakoga valnoga gibanja kao povećanje, odnosno smanjenje frekvencije kada se izvor valova i promatrač međusobno približavaju, odnosno udaljavaju.


Re-Making / Re-Mixing History 1 (2016)

Turingov stroj

Igor Brkić

Turingov stroj, zamišljen 1930-tih godina, teorijski je uređaj koji može izvoditi bilo koji računalni algoritam. Medij za pohranu podataka mu je beskonačna traka s pripadajućom glavom za čitanje i pisanje. Algoritam koji izvodi definiran je kao niz naredbi — ovisno o trenutnom stanju i znaku na traci naredba kaže koji znak treba zapisati na traku, u koje stanje prijeći te na koju stranu se pomaknuti po traci. Stroj izvršava jednu po jednu naredbu sve dok se ne zaustavi. Ono što ostaje jest rezultat. Turingov stroj idejna je preteča suvremenih računala.

Entscheidungsproblem (“problem odluke”) koji je 1928. postavio njemački matematičar David Hilbert, Turing je 1931. preformulirao koristeći prethodne rezultate logičara i matematičara Kurta Gödela o ograničenjima dokaza izračuna stvorivši pri tome formalni jezik temeljen na aritmetici i jednostavan hipotetički stroj, kasnije nazvan Turingov stroj. Dokazao je da ne postoji rješenje za problem odluke prije svega pokazujući da nije moguće algoritamski odlučiti hoće li Turingov stroj ikada stati.

Uz doprinos matematičara Johna von Neumanna, Turingova razmišljanja koja su rezultirala hipotetičkim strojem neizostavan su dio matematičke logike na kojoj počiva rad današnjih računala.


Zvučne geometrije, 2017

3D Brenč mašin

Mario Pavlić

3D Brenč mašina radi pomoću Microchip Gestic senzora i STM32 chipa čime je složen mali proizvođač buke. STM32 čita informaciju Gestic senzora o položaju ruke ili objekta u prostoru iznad senzora te daje tri koordinate koje zatim pretvara u zvuk raspona od 31 Hz do 5 Khz trajanja od 10 do 250ms ovisno o visini objekta iznad senzora. Na taj način pokrete ruke pretvaramo u zvuk. Naziv Brenč dolazi iz kolokvijalnog govora na Sjeveru Hrvatske i Slovenije gdje brenčanje znači puštati zvukove, raditi buku, osjećati trnce, titrati i sl.

OpenDeck MIDI Platforma

Igor Petrović

OpenDeck je platforma koja služi za samostalnu izgradnju MIDI kontrolera. Platforma se sastoji od tiskane pločice na koju se spajaju razne komponente, kao što su potenciometri, enkoderi, prekidači, LED-ice itd. te Web sučelja putem kojeg je moguće konfigurirati pločicu. Pločica podržava USB MIDI, ali sadrži i MIDI konektore putem kojih je omogućena komunikacija s bilo kojim uređajem koji podržava MIDI protokol. Cijeli projekt je otvoren te je slobodno dostupan na sljedećem linku:

https://github.com/paradajz/OpenDeck/

StressPress

Goran Mahovlić, Irena Krčelić, Ivan Jovanović

Stavite slušalice i laganim pritiskom antistres loptice riješite se nagomilanog stresa… Za svaku izložbu ili prezentaciju rad se prenamjenjuje u skladu s kontekstom izlaganja.

Radio Skull

Jeffrey Roe

Jeste li ikada htjeli slušati glazbu bez korištenja vaših ušiju? Pretvoriti vašu glavu u zvučnik? Skull Radio – radio lubanja omogućuje vam slušanje u potpunoj tišini šaljući zvučne valove kroz vaše zube. Na uređaj je potrebno spojiti izvor zvuka (npr. smartphone), staviti čistu slamku na metalnu cijev i zagristi.

Noisy Synths

Ana Horvat, Irena Krčelić, Lucija Vežić, Deborah Hustić, Damir Prizmić, Koncept – Constanza Piña (Čile)

Rezultati radionice Noisy Jacket na kojoj su polaznici upoznali svijet mekih elektronskih sklopova uz korištenje programabilnih mikrokontrolera, digitalne elektronike i vodljivih materijala. Istraživali su proces primjene elektronike na tekstil oplemenjujući ga svjetlom i zvukom uvezujući vlastiti sintesajzer koji reagira na dodir koristeći DIY senzore te programabilni ATtiny čip. Polaznici su pri tome izrađivali strujni krug vodljivim koncem.

Radiona Mini Synth

Igor Brkić

Radiona mini synth je varijacija oscilatora baziranog na CD4093 logičkom čipu koji je često korišten za izradu lo-fi glazbenih instrumenata (primjer Touch & moist synth Andreasa Siagiana aka squaresolid). Dovođenjem izlaza logičkog sklopa (u ovom slučaju NAND logički sklop) na njegov ulaz postiže se oscilacija. Umetanjem dodatnih elementata (otpornik, kondenzator) u tu povratnu vezu moguće je utjecati na frekvenciju oscilacija. U ovom sklopu se u povratnoj vezi koristi otpor ljudskog tijela. Cijeli sklop se sastoji od dva takva oscilatora spojena na izlaz (zvučnik). Sučelje za upravljanje su četiri elektrode u obliku Radionina logoa.

Coppernica Synth

Constanza Piña (Chile)

Coppernica je DIY sintisajzer koji je inspiriran Nikolom Kopernikom kao i činjenicom da je strujni krug zrađen na jetkanoj pločici bakrom čiji je prijevod na engleski jezik copper. Sintisajzer ima jetkane tipke u obliku planeta Sunčeva sustava koje mogu proizvoditi vrlo različite modulacije zvuka i ritma. Sintisajzer koristi otpor ljudskog tijela za proizvodnju zvuka.

Houston Tracker

Zvonimir Domazet, Deborah Hustić

Kalkulator sintisajzer / sekvencer Houston Tracker hakirani je uređaj tvrtke Texas Instruments namijenjen za otpad zbog potrganog ekrana. Houston Tracker osmišljen je za uređaje serije TI-82, TI-83/82STATS i TI-83+/84+/SE grafičkih kalkulatora te je u potpunosti open source dok je tvrtka Texas Instruments u trenutku pojave programa objavila izjavu da ne podržava projekt.

Houston Tracker je produkt irrlicht projekta što je ujedno i umjetničko ime istoimenog glazbenog producenta, performera i umjetnika koji radi s programskim kodom iz Amsterdama. Više: http://irrlichtproject.de/houston/


Zvučne geometrije - Nova Atlantida zvuka (2017)

Kovrčavi solenoidi

Marko Jovanović

Solenoidi su elektroničke naprave koje električnu energiju pretvaraju u mehaničku energiju. Sastoje se od zavojnice i metalne jezgre poduprte oprugom. Prolaskom struje kroz zavojnicu stvara se magnetsko polje koje pomiče metalnu jezgru. Opruga vraća metalnu jezgru u početni položaj nakon što struja prestane teći zavojnicom.

Rad se sastoji od 8 solenoida koji udaranjem o razne predmete stvaraju zvuk. Pritisak na jednu od pet tipki na vrhu kućišta pokreće cikličko pobuđivanje nasumično odabranog solenoida. Arduino mikrokontroler se koristi za prepoznavanje pritiska tipke te upravljanje relejima koji pobuđuju solenoide.

UPUTE: Pritisnite zelene gumbe za svirku. Ostalo nemojte dirati. :-)

Zraka zvuka

Damir Prizmić

Inspirirani radionicom inkluzivne muzike Phil Heeleya u Radioni (04/2017), odlučili smo razviti set nekonvencionalnih muzičkih instrumenata prilagođenih osobama s posebnim potrebama. Postojeći komercijalni proizvodi su zbog svoje cijene i ekskluzivnosti izvan dohvata većine korisnika, stoga će svi instrumenti u sklopu ovog projekta biti u potpunosti otvoreni i dizajnirani tako da koriste lako dostupne komponente i produkcijske alate. Vjerujemo da tako možemo potaknuti i druge pojedince ili zajednice na participaciju, bilo da se radi o reprodukciji ili daljnjoj inovaciji.

Jedan od tih instrumenata je Zraka zvuka. Jednostavni muzički instrument koji se svira bez fizičkog kontakta, približavanjem i udaljavanjem od njega. Može raditi na dva načina: fragmentirani u kojem je raspon podijeljen na note (trenutni način rada), te kontinuirani (poput Teremina).

Tehnički gledajući instrument se sastoji od ToF (Time-of-Flight) senzora udaljenosti (VL53L0X), Arduino-kompatibilnog mikrokontrolera baziranog na ATmega32U4 procesoru (Teensy 2, Arduino Micro i sl.), te 3d printanog kućišta. Zvuk se može generirati pomoću računala ili MIDI uređaja (u ovom slučaju Raspberry Pi + Pure Data). Komunikacija se odvija putem USB protokola, a instrument se može predstaviti kao tipkovnica, miš ili MIDI kontroler.

REWEREHERE

Ivan Marušić

Za svakoga s osciloskopom Vectrex ili s XYZ prikazom odlučio sam podijeliti svoje patch-eve za performanse za hibridni Rutt Etra tip video sintisajzera.

Umjesto namjenskog hardvera, sistem koristi računalo s više-kanalnom karticom (3 kanala minimum, premda možete koristiti ugrađen stereo izlaz također) koja je povezana s analognim osciloskopom. Sustav je daleko manje rezolucije nego originalni Rutt Etra, no ima neke druge zanimljive i posebne sposobnosti, poput proizvoljne brzine framerate-a i rezolucije (od niske do nepostojeće!).

Uzimajući u obzir recentni interes za računalno/osciloskopski kombo, dodao sam unaprijed podešene upute koje pomažu razumjeti što se događa u samom patchu i prelaskom računalnog miša upute za sve parametre.

Samokontrola

Igor Brkić

Povratna veza (feedback loop) je osnovni dio svakog regulacijskog kruga, od jednostavnog termostata do velikih motora i postrojenja. Smetnja u povratnoj vezi (kašnjenje, izobličenje, …) može uzrokovati nepredvidivo ponašanje sustava te oscilacije.

Rad se sastoji od jednostavne robotske ruke kojom je moguće upravljati pomoću upravljačke palice (joysticka). Završetak robotske ruke je usto i spregnut na spomenutu upravljačku palicu čime se tvori sustav sa povratnom vezom. Upravljačku palicu je moguće rotirati čime se u povratnu vezu dodaje izobličenje. Na radu se nalazi i potenciometar kojim se može podešavati kašnjenje / brzina cijelog sustav. Kretanje joysticka tj. položaj robotske ruke upravlja parametrima generatora zvuka.

Mehanički dio rada (robotska ruka) se sastoji od dva mala servo motora, upravljačke palice te Arduino mikrokontrolera. Taj sustav šalje položaj ruke Raspberry Pi računalu koje na zaslonu iscrtava kretanje robotske ruke te generira zvuk koristeći Pure Data okruženje.

Daphne plays Ray’s synth

Deborah Hustić

Rad Daphne plays Ray’s synth posvećen je američkom graditelju sintisajzera Rayu Wilsonu (1955-2016) čiji je projekt Music From Outer Space godinama predstavljao prvu polazišnu točku svih interesenata za izradu sintisajzera, oscilatora i zvučnih kutija. Rayev sintisajzer Weird Sound Generator na neki je način sublimacija upravo njegovog načina spontanog i prirodnog razmišljanja u kojem bi tipke za prebacivanje na filtere nazivao primjerice ‘neobični’, ‘otkačen’, ‘čudan’, ‘lakrdijaš’ i sl. S druge strane pionirka elektroničke glazbe Daphne Oram često je u svom radu koristila manipulaciju zvuka te se bavila prostorno-zvukovnim krajolikom koristeći efekte s ciljem dobivanja vrlo atmosferičnog karaktera dubine s posebnim fokusom na suptilne nijanse zvuka. Weird Sound Generator izložen pred vama nema nazive i tipizacije tipki i potenciomentara ostavljajući ploču praznu i proces otvoren za igranje zvukom.


Fly Me the Moon (2017)

Magnetski levitator u raketi

Davor Jadrijević

Preciznim geometrijskim postavljanjem permanentnih magneta prezentirana je igračka koja se bez potrošnje energije suprotstavlja gravitaciji i pritom proizvodi silu koja gura raketu vodoravno prema naprijed silom koja je kompenzirana napetim koncem.

Elektromagnetski pogon bio bi poželjan za svemirska putovanja relativističkim brzinama budući da prema teoriji relativnosti, električno i magnetsko polje nemaju relativističku transformaciju u smjeru gibanja te se na taj način uvijek može proizvesti ubrzanje u smjeru gibanja čak i pri najvećim brzinama.

Ultrazvučni levitator

Goran Mahovlić

Zvučni valovi su promjene razine tlaka koje se šire elastičnim medijem, a nastaju zbog titranja njegovih molekula te time stvaraju silu koja može poništiti gravitaciju. Sve što je potrebno jest osigurati da ova sila ostane konstantna u određenoj točki u prostoru.

Qfwfq

Ivica Zdelarec

Qfwfq je simulator letenja za mikro-zmajeve i leteće objekte sličnih karakteristika. Instalacija se bavi komičnim aspektom letenja u zatvorenim prostorima i potrebom za ‘puštanjem zmajeva’ tamo gdje za to ne postoje gotovo nikakve mogućnosti postajući time istovremeno i kinetička instalacija.

Leteći trenutci

Igor Brkić, Damir Prizmić

Skok je jedan od osnovnih čovjekovu pokreta u pokušaju nadilaženja gravitacije. Vertikalni skok vrlo je tjelesno zahtjevan pa čak i najspremniji čovjek u “letu” ne može provesti niti 1 sekundu. Ne čudi stoga da je skok kao vremenski okvir kroz povijest inspirirao mnoge fotografske umjetnike i amatere, koji su ga koristili kako bi hvatali neuobičajene trenutke.

Naslanjajući se na ljudsku želju za fizičkim doživljajem letenja, psihološkim doživljajem sebe iz novih perspektiva, metafizičkih shvaćanja leta kao oslobođenja i snova o letenju — rad nastavlja fotografsku tradiciju hvatanja tog neuhvatljivog trenutka, pokušavajući je dodatno produbiti.

Koristeći optički efekt pri kojem se pri brzoj izmjeni fotografija objekata snimljenih kamerama u malim pomacima (iz dviju ili više bliskih očišta), stvara percepcija trodimenzionalnosti ili svojevrsne hiper-realističnosti. Efekt je otprije poznat iz stereoskopije no danas je posebno populariziran kroz animirane GIF-ove tzv. Wigglegram-e.

Rad se sastoji od web kamera na postolju s mogućnošću kalibracije kuteva, povezanih s Raspberry Pi računalom. Prepoznavanje skokova i hvatanje slika izvedeno je Python programskim jezikom koristeći OpenCV (Open Source Computer Vision) API-a. Uhvaćene snimke spremaju se na server te su dostupne za gledanje i preuzimanje na web adresi : http://radiona.org/wiggle/

Posjetitelji su pozvani uhvatiti svoj “leteći” trenutak. No za će se trebati malo i potruditi — stati na X i skočiti.

Spanglerov paradoks

Irena Krčelić

Preciznim izračunom određena je pozicija papirnatog aviona kako bi ga zračne struje prikovale u lebdeći položaj. Demonstracija je to Spanglerovog levitacijskog paradoksa koja zorno pokazuje kako je svaki predmet moguće postaviti u stanje levitacije ukoliko ga se smjesti na sjecište oprečno izjednačenih suprotstavljenih sila.

Ovaj je rad hommage zabavljaču i popularizatoru znanosti Stevenu Spangleru koji podučavanje temelji na psinama i šalama. Ujedno je i počast mom djedu Janezu i njegovoj priči kako je kao vojni pilot u nekoliko navrata vidio NLO. Nije ga se usuđivao prijaviti plašeći se da ga ne zadesi poruga i suspenzija, što su redom doživljavali njegovi kolege koji su NLO prijavljivali. Desetak godina kasnije konačno je doznao što su to viđali — naime, u domaći su zračni prostor povremeno ulijetali novi američki lovci koje radar nije mogao očitati …

Apollo 11

Mario Pavlić

Apollo 11 bila je misija koja je 20. srpnja 1969. Godine dovela ljude na Mjesec.

Poneseni temom i idejom leta na mjesec izgradili smo Radionin Apolo 11 u obliku dva balona punjenim helijem i 3D printanim dijelovima na Radioninom DIY 3D pisaču. Za kontroleru korištena je ESP32 BT/WiFI razvojna pločica u koju je integrirana UDP AP te posjetitelj PWM-om pokreće dva mikro-motora i jedan mali mikro-servo. Ukupna težina artefakta je zajedno s baterijom je 52 g.

Uputstvo: Radom se upravlja uz pomoć UDP grafičke aplikacije s Android mobilnog uređaja ili tableta. Lijeva kontrola upravlja elevacijom motora, dok desna upravlja samim motorima. Želim vam ugodan let!


Science Fiction – New Parallel Worlds (2016)

Crying Mirror

Goran Mahovlić & Alenka Dmitrović

Ako je ogledalo usamljeno, ono plače. Kad detektira ljudsko biće postaje obično ogledalo, ali zauzvrat zauvijek sprema vašu fotografiju u svoje sjećanje. Zapamćena lica možete pregledati na stranici radiona.org/crying-mirror. Za izvedbu ovog rada korišteno je Raspberry Pi računalo, Rpi camera modul, Python programski jezik i OpenCV library.

PoxySpermia

Goran Mahovlić

PanSpermija: Teorija panspermije je kontroverzna teorija — život je započeo negdje izvan Sunčeva sustava i proširen je diljem galaksije, možda pomoću mikroba, asteroida ili čak umjetno uz pomoć inteligentnih bića. U Epoxy smoli nalazi se DNA (u ovom slučaju slina) živog bića, kao i njegove druge karakteristike (profil, memorija, svjesnost), ovisno o tehnološkom stupnju čovječanstva. Svemirski brodovi usmjeravaju se prema nastanjivom nenaseljenom planetu. Po dolasku roboti iz dostupnog DNA materijala i karakteristika kreiraju inteligentno živo biće koje može preživjeti uvjete na planetu. Prva bića odgajaju roboti, uče ih povijesti dolaska, moralnim vrijednostima i ostalim znanjima, da bi se evolucija mogla nastaviti …

HAL9000

Mario Pavlić

HAL (Heuristically programmed ALgorithmic computer) naziv je za osjećajno računalo koje se prvi put spominje u noveli Arthura C. Clarka 2001: Odiseja u svemiru, prema kojoj je snimljen istoimeni film (Kubrick, 1968). Kao i na filmu našom replikom napravljen je prvi korak prema osjećajnom računalu — razlika je u tome što u filmu glas karakteru daje glumac prema scenariju, dok u ovoj replici to nije slučaj.

Oko je otisnuto računalom na Radioninom 3D printeru i u njega je smještena leća i crvena LED dioda, kojima upravlja Arduino preko wave shielda. Aktivacijom PIR senzora (passive infrared sensor) pokreta, slučajnim odabirom pokreću se digitalni tonski zapisi iz filma pohranjeni na SD kartici. Kućište je napravljeno od aluminijskog okvira ispunjenog modelarskom šperpločom.

Phoenix

AMSTAR / Dar FPGA / Davor Jadrijević / Mario Pavlić

Un-cut remake legendarne arkadne igre Phoenix pomoću FPGA i originalne konzole. Uz dodatne modifikacije, FPGA čipom Altera Cycone-4 emulira se hardware iz 1980. prilagođen HDMI monitoru. Prikazuje se slika i na onom dijelu memorije koji je u originalu bio skriven. Taj dio memorije procesor koristi za varijable koje prate stanje igre, što nam omogućuje da zavirimo “ispod haube”.

Upute za upotrebu: Snađi se, druže!

Robi

Goran Mahovlić, Mario Pavlić

Robot Robi dolazi iz budućnosti gdje je zbog nedostatka senzora ostao bez posla. Vratio se u prošlost kako bi pokušao zaraditi nešto novaca za budućnost. No opet nema sreće — čini se da se nije vratio dovoljno daleko u prošlost. Za komunikaciju i kontrolu motora koristi se esp8266, dok se za reprodukciju zvuka koristi wtv020sd16p modul. Robot se kontrolira putem wifi mreže i tableta.

Hoverboard

Igor Brkić & Damir Prizmić

Hoverboard je futuristička levitacijska daska i osobno prijevozno sredstvo. Prvi put je opisan još 1967. godine (M. K. Joseph) ali je najviše populariziran kroz seriju filmova “Povratak u budućnost“. Hoverboard se najčešće prikazuje kao skateboard bez kotača.

Hoverboardi su do danas predmet mnogih spekulacija i mitova. Više kompanija i entuzijasta pokušali su proizvesti hoverboarde, najčešće koristeći principe magnetne levitacije i super-vodljivosti. Ipak, do sada nikome nije pošlo za rukom postići doživljaj sličan onom prikazanom u filmovima. Ova simulacija bavi se doživljajem — letenje hoverboardom u virtualnom okruženju u potpunoj sigurnosti. Hoverboard se kontrolira prebacivanjem ravnoteže na dasci. Lijevo, desno — skretanje; Naprijed, nazad — spuštanje i dizanje. S povećanjem visine povećava se i brzina kretanja.

Za prepoznavanje nagiba koristi se kombinirani senzor pomaka (akcelerometar, žiroskop i magnetometar), dok se cjelokupna 3D grafika izvršava na Raspberry Pi računalu.

HYPERCUSTOM / serija instrumenata

Yuri Landman

Radiona kolekcija glazbenih instrumenata koje je Yuri Landman napravio tijekom svoje rezidencije u Zagrebu u listopadu, 2016.

TANR #3

Jari Suominen

TANR #3 možete dodirivati na žičanom dijelu i tako svirati instrument. Za sviranje je potrebno dodirivati obje strane sintisajzera i tako stvoriti strujni krug. Instrument je moguće svirati u krugu koji formira više ljudi tako da prvi i posljednji dodiruju jednu stranu i zatvaraju strujni krug.

TANR#3: Rebrantova klupa

Rembrant je bio ekstremno sretan zbog ove klupe. No Bog odluči jednog dana uposliti crva koji se spustio idući dan i napao klupu. Kada je sunce izašlo Bog odluči poslati strašan istočni vjetar, dok je sunce stalo uporno sjati i udarati jako u Rembrantovu glavu koji je postao tako slab i svom svojom dušom stao moliti da umre govoreći “Smrt je za mene bolja nego život”.

Never a bot

Ana Labudović, Dominik Markušić (autori), Mario Novoselec, Denis Pavlović (development)

Privatnost naših podataka na Internetu trenutno je prilično nejasnog statusa. Radi lakše komunikacije i prisutnosti na mreži navikli smo olako davati svoje podatke i pristajati na uvjete korištenja koje uglavnom ne čitamo, nesvjesni toga da se naši podaci nerijetko koriste i u druge svrhe te da su dostupni trećim stranama.

Što se događa s podacima, porukama i mailovima kad njihovih autora više nema? – Nebrojeni su i ostali digitalni tragovi koje ostavljamo u naslijeđe, a načini na koje se (zlo)upotrebljavaju ne pripadaju više samo u science fiction ili u epizode Black Mirrora. Već su zabilježeni slučajevi kreiranja konverzacijskih botova od korespondencije s osobama kojih više nema. Kakvu ulogu takav bot može imati u suočavanju s patnjom i daje li takva konverzacija odgovore koje tražimo, ne možemo još znati. No, znamo da one koji više nisu živi nitko nije pitao za dozvolu.

Ukoliko imamo na umu sveprisutnu pojavu unovčavanja ljudske patnje, implikacije ovakve povrede privatnosti su, blago rečeno, zastrašujuće. Zato bar pričajmo o tome prije nego li se neki poslovni anđeo poveže s pogrebnim poduzećima za svoj idući startup, Together Again.

Kratke upute: Ako ne želite da se vaše privatne poruke i javne objave koriste nakon vaše smrti, na web stranici neverabot.org ispunite izjavu te ju ispišite i taj papir stavite na neko mjesto koje nedvosmisleno određuje vaš identitet, primjerice između domovnice i rodnog lista. A zatim ovu priču podijelite s prijateljima i obitelji.

That Thing (From Another World) — Me, You…

Deborah Hustić, Mario Pavlić

Rad That Thing (From Another world)  —  Me,  You …. inspiriran je znanstveno-fantastičnim horror filmom The Thing (From Another World) filmskog redatelja Howarda Hawksa. Rad tematizira istovremenu prisutnost straha i uzbuđenja koji se vrlo često isprepleću zajedno još od narativa starih mitologija i drevnih priča, zatim kroz filmsku umjetnost žanrova poput horrora, trilera ili znanstvene fantastike, pa sve do moderne psihologije i analitičke psihoanalize. Tko zapravo “okida” naše strahove?


Gaming Playground (2015)

Letva

Igor Brkić

Letva je SF akcijska igra za dva igrača smještena u 1D prostor. Cilj igre je “odgurati” drugog igrača laserskom zrakom. Žuta tipka predstavlja punjenje laserskog pištolja, a crvena pucanje - igrač treba naizmjence puniti i pucati.

Tehnički detalji: Rad se sastoji od Arduino mini pro mikrokontrolera i LED trake sa 32 RGB LED diode.

PIC boulderDash

Mario Pavlić

Boulder Dash popularna je igra 1980-tih sa ZX Spectrum računala instalirana na jedan mikrokontroler serije PIC 18F. Cijela konzola je DIY uređaj u potpunosti napravljen od recikliranih materijala i opreme s monitorom kakvi se koriste na bankomatima. Konzola ima 4 gumba za smjer, te start gumb na prednjoj ploči konzole, dok je na poleđini prekidač za demo igru.

SPACEkretarica

Damir Prizmić, Boris Vidošević

SPACEkretarica je računalna audio igra. Igra se bavi prostornom orijentacijom i ljudskim sposobnostima lokaliziranja zvuka. Interpretiranjem suptilnih razlika u kvaliteti i vremenu pada zvuka na lijevo i desno uho, čovjek može precizno odrediti poziciju izvora zvuka u 3d prostoru. Takav zvuk zove se binauralnim i može se dobiti snimanjem ili, kao u ovom slučaju, korištenjem HRTF profila (Head Related Transfer Functions).

Igra počinje u trenutku kad se začuje zvuk telefona. Cilj igre je “pronaći” telefon i ostaviti poruku na sekretarici. Igrači se kreću hodajući u mjestu po ploči i okrećući se oko svoje osi. Postoje četiri različita zvučna ambijenta u kojima je moguće doći do telefona. Sve snimke sa sekretarice automatski su dostupne za preslušavanje online na:

radiona.org/spacekretarica

PONGwriter

Ivan Klisurić, Damir Prizmić

PONG igra koristi se kao metafora kreativne suradnje. Dodajući se lopticom (idejama) u ograničenom vremenu (deadline), igrači (suradnici) moraju odustati od apsolutne kontrole i prepustiti se dinamičnom dijalogu i prilagodbi. Pritom stvaraju uvijek drugačije i neočekivane rezultate. Tijekom igre PONGwriter bilježi tragove vaših interakcija. Igra završava isprintom grafike, odnosno vizualizacije interakcije dvaju igrača u završnom trenutku. Igrači svoju grafiku mogu uzeti. PONGwriter igra dostupna je za Windows, Mac i Linux platformu (potrebna je Java). Pogledajte galeriju odabranih grafika [Flick], pa zaigrajte sami ili s vašim omiljenim suradnikom. prizmic.com/pong flickr.com/photos/120253557@N06/with/13124882454

FPGA vs. Teensy

Davor Jadrijević

FPGA vs. Teensy jedna je od bezbrojnih inačica najstarije video igre na svijetu - Pong. Modificirana je tako da procesorski sustav igra sam protiv sebe, nikad ne griješi, pa je rezultat uvijek neriješeno - 0:0

Rad demonstrira grafiku i brzinu rada procesora, te prikazuje mikroprocesorski sustav koji je napravljen koristeći domaće znanje i tehnologiju, FER/RIZ FPGA razvojnoj pločici temeljenoj na Lattice FPGA. Radi usporedbe brzine između 81.25 MHz MIPS-a priložen sa komercijalni Arduino Teensy 3.1 sa ARM kupovnim freescale ARM procesorom na 96 MHz.

Gaming for the Poor

Deborah Hustić

Gaming for the Poor je inspiriran vintage igrama i slagalicama na pločama, te mu je cilj predstaviti kombinaciju low-tech-a i elektronike. Rad se temelji na Capsense library za Arduino mikrokontroler i Processingu, te koristi konac koji provodi struju kako bi proizvodio zvuk. Čavli služe kao senzori, a elektro-konac zatvara strujni krug i time proizvodi zvuk.

Gaming for the Poor bit će dalje razvijan kao edukativni projekt unutar Radionine Processing grupe, i cilj je napraviti kompleksniji instrument s kojim će, osim zvučnih elemenata biti moguće manipulirati i slikom.

Igra je nastala kao eksperiment Lucy Match, te se njeni elementi mogu pronaći na Instructables mreži za dijeljenje DIY open source projekata.

Inverto

David Zovko, Tihomir Zovko

INVERTO je logička igra bazirana na Arduino kompatibilnoj pločici - Croduino Pico. Croduino upravlja 4×4 matrixom LED dioda i tipkala. Prilikom pokretanja ili resetiranja igrice dodjeljuje se random stanje LED diodama (upaljena ili ugašena). Pritiskom na tipku mijenja se stanje onih LED dioda koje se nalaze u istom stupcu i retku kao pritisnuta tipka. Igra je završena kada sve LED diode budu upaljene. Postojeću igru možete resetirati pritiskom na reset tipku Croduina (gornji desni ugao Croduino Pico pločice).

CILJ: upaliti sve LED diode. KAKO IGRATI: pritiskom na tipku inverta se stanje svih LED dioda koje se nalaze u istom retku i stupcu kao pritisnuta tipka. Odnosno, upaljene LEDice se gase, a ugašene pale.


Jezgrene membrane (2015)

Nadzornik

Igor Brkić

“Nadzornik” je robotička interaktivna instalacija. Sastoji se od mehaničkog oka i Raspberry Pi računala s kamerom. Računalo analizira scenu ispred instalacije i okreće zjenicu u smjeru detektiranog pokreta.

Nadzornik obraća pažnju na događanja u prostoru. Nadzornik pazi na nas. Nadzornik se neće upletati u događaje već će samo promatrati. Svi se osjećamo sigurnije dok nas nadzornik nadgleda.

MAMBO-JUMBO-JACK

Damir Prizmić

MAMBO-JUMBO-JACK se bavi udaranjem uređaja kao poznatim oblikom posljednje faze “troubleshooting”-a izazvane frustracijom zbog nedostatka razumijevanja uređaja ili njegovog “feedback”-a. Ova nasilna interakcija motivirana je očekivanjem da će stvar magično proraditi. No paralelno nosi i prijetnju; uređaj će možda u potpunosti prestati raditi. To je svojevrsna igra na sreću.

Na sreću korisnika ova pomalo iracionalna metoda često funkcionira.

H.A.U.B.E.

Ana Labudović, Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Igor Brkić

Istraživanja navode da su ljudi sve iskreniji u svojim terapijskim seansama kad misle da se ispovijedaju računalima, znajući da strojevi nisu sposobni za moralne osude. Kao nekad u zaštićenoj zoni frizerskih salona i ova je Hauba mjesto povjeravanja i saznavanja raznih intimnih detalja. Što se kaže pod haubom ostaje pod haubom.

Upustvo: Sjednite u fotelju i spustite haubu. Saslušajte upustva. Na podu su dva prekidača - pedale. Pritisnite lijevu pedalu i dok je držite pritisnutom podijelite s haubom svoju tajnu, priču ili trač. Diskrecija je zajamčena a vaš glas moduliran do neprepoznatljivosti. Pritisnite desnu pedalu kako biste čuli nečiju tuđu tajnu.

Glazba: Piero Umiliani - Essere donna (Svezia, Inferno e Paradiso, 1968.)

Hvala Kinu Europa na posudbi fotelje.

Gest/v

Igor Petrović

Gest/v je televizor upravljan senzorom pokreta. Rad je zamišljen kao primitivni teletext koji nudi informacije o udruzi Radiona, izložbi i radovima na izložbi. Ako senzor ne detektira pokret duže od 15 sekundi, na TV-u se prikazuje animacija. Detekcijom pokreta se prikazuje izbornik. Pokretom ruke u određenom smjeru odabire se opcija. Vraćanje u glavni izbornik obavlja se pritiskom na senzor.

Igra oponašanja

Tanja Minarik

Video projekcija koja reagira na tijelo i zvuk, ili, preciznije, audioreaktivna Processing aplikacija unutar siluete posjetitelja.

LiWe / Light Wave

Goran Mahovlić, Alenka Dmitrović

50 ledica koje stvaraju fotografiju na jedinstveni način te kodiranim zapisom stvaraju čarobnu čarobna svjetlost iz magičnog štapa. Kako radi?

Odaberemo sliku u JPG formatu te je uploadamo na računalo putem servera. Mikrokontroler (ESP8266) sliku rastavlja i prikazuje kao niz brzih izmjena boja pojedinačnih RGB ledica u vremenu. Sliku hvatamo s fotoaparatom podešenim na dužu eskpoziciju, dok magični štap pomičemo u prostoru.


Zvučni hibridi ­- kreativna sonologija (2014)

Jaram

Jogn Richards / Dirty Electronics

“Jaram” istražuje teme fizičkog rada i ugnjetavanja, bezvrijednosti i posredne instrumentalne strategije i utjelovljenje elektroničkog zvuka. Instrument se sastoji od bakrene zavojnice omotane oko tube s magnetima. Izvođač je stoga spojen na tubu koja predstavlja i zauzima poziciju jarma. Pokret je stoga namjerno ograničen i ‘sviranje’ instrumenta moguće je kroz pomicanje jarma tako da magneti prolaze kroz tubu i zavojnicu kreirajući struju za DIY analogni ritmički sintesajzer, te kratki analogni ritmički zvukovi srastaju zajedno u veliki tjelesno-zvučni performans.

Rezultati radionice.

Synthomir

Igor Brkić, Damir Prizmić

Synthomir je 8­bitni sintesajzer temeljen na ATmega mikrokontroleru i kompatibilan s Arduino razvojnim okruženjem. Za sintezu zvuka koristi se ‘Mozzi’ library. Synthomir realizira tri načina rada: ritam mašina (s jednostavnim loop modom), bas i teremin mode. Osnovno korisničko sučelje sastoji se od samo tri elementa (potenciometar, fotootpornik i tipkalo), dok su buduće nadogradnje i modifikacije sučelja planirane i omogućene.

Synthomir sintesajzer je zamišljen kao DIY (uradi­sam) elektronički komplet za slaganje namijenjen i dio je istraživanja koje Udruga za razvoj ‘uradi­sam’ kulture Radiona provodi u 2014. godini uz potporu Zaklade Kultura nova. Synthomir je u potpunosti open source – kod, shema i datoteke za izradu pločica slobodno su dostupne. Igor Brkić izradio je elektronsku shemu i zvučni koncept Synthomira, dok je Damir Prizmić dizajnirao oblik pločice i predložio vizualni koncept.

Synthomir je dobitnik posebnog priznanja za produkt dizajn u profesionalnoj kategoriji izložbe dizajna 1516.

Postoje 3 načina rada: 1. ritam mašina 2. theremin 3. bas synth

http://radiona.org/synthomir https://bitbucket.org/radiona/synthomir


Napusti normalne naprave 3N (2016)

WiFi Signal Painting

Goran Mahovlić

WiFi Signal Painting stick je štap za mjerenje jačine WiFi signala.

Netographies + Hologram box

Goran Mahovlić, Damir Prizmić

Netographies software bavi se vizualizacijom struktura i stanja internet mreže. U obliku 3D galaksije u čijem je središtu router u realnom se vremenu prikazuju korisnici i statistika mreže: jačina signala, aktivnost, promet itd. Dostupne informacija su mapirane i vizualizirane pa se tako i “golim okom” može analizirati stanje WiFi mreže i aktivnosti, ili rekonstruirati povijest aktivnosti. Za prikaz se koristi prigodno dizajnirana “hologramska” kutija.

“Hologramska” iluzija postiže se poznatom tehnikom “Papper’s ghost” koja se ponekad koristi u predstavama ili muzejima. Tehnika se temelji na refleksiji slike iz drugog (skrivenog) smjera, kreirajući iluziju slike koja lebdi u prostoru. Hologramska kutija sastoji se od ekrana, koji je u ovom slučaju s gornje strane kutije, te reflektirajućeg stakla koje je pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na ekran.


Medicina otvorenog koda (2018)

Bionička šaka - HACKberry

Mario Pavlić

HACKberry je praktična proteza za dnevnu upotrebu nastala kroz suradnju s korisnicima proteza. Rad je kreiran prema open source projektu japanske korporacije “exiii Inc.” specijaliziranom za bioničke ruke i objavljena pod licencom CC BY-SA 4.0.

Dijelovi bioničke ruke rađeni su na 3D pisaču, te povezani u mehaničku šaku. Tri servo motora mogu odvojeno pomicati palac, kažiprst te ostale prste pojedinačno, odnosno zatvoriti šaku. Kontrolu i upravljanje šake nadzire Arduino mini mikro-kontroler koji čita vrijednost infracrvenog senzora koji registrira pomicanje mišića podlaktice te ovisno o stegnutosti mišića pomičemo prvo kažiprst, zatim palac te ostatak čime zatvaramo šaku. Moguća je i pojedinačna kontrola pritiskom na jedan od tastera sa gornje strane šake.

Vaga

Goran Mahovlić

U današnje doba mnogi ljudi imaju problema s prekomjernom tjelesnom težinom i povišenim nezdravim masnoćama u krvi što dovodi do oštećenja krvnih žila, infarkta, zatajivanja rada srca i do moždanog udara. Iako su to velike bolesti, mnoge od njih dugo se akumuliraju te nastaju naglo i s iznenađujuće brzim i lošim djelovanjem. Radi nekvalitetnih životnih navika rano je otkrivanje bolesti više nego životno važno. Izložena Vaga je hakirana u bežičnu vagu. Potrebno je stati na vagu pričekati 10 sekundi do paljenja LCD-a. Nakon toga vaši podaci zajedno sa akumuliranom težinom svih posjetitelja nalaze se na:

http://radiona.org/vaga

Infuzijska pumpa

Goran Mahovlić

Infuzijska pumpa je mala pumpa za infuziju (neki uređaji uključuju mogućnost ulijevanja i povlačenja tekućeg sadržaja) koja se koristi kako bi se pacijentu postupno dale male količine tekućine (sa ili bez lijeka), ili za kemijska i biomedicinska istraživanja.

Peristaltička pumpa

Goran Mahovlić

Peristaltička pumpa temelji se na alternaciji stiskanja i otpuštanja crijeva ili cijevi, slično načinu na koji funkcionira ljudsko grlo ili crijeva. Metoda rada pumpe omogućuje da se izbjegne kontakt ili kontaminacija materijala. Pumpa se može koristiti za pomicanje tekućine velike viskoznosti te se koristiti i za enteralnu prehranu (unos hrane direktno u želudac) ili druge laboratorijske svrhe.

Spinner centrifuga

Goran Mahovlić

Rad je spoj popularne “igračke” i laboratorijske opreme. Centrifuge pripadaju redovitoj laboratorijskoj opremi u područjima biologije, kemije te biohakerskim labovima. Sedimentacijske centrifuge djeluju po principu odvajanja dviju kemijskih supstanci te jačina sedimentacije ovisi o brzini uređaja. Dok se uzorak vrti u uređaju, centrifugalna sila gura teže čestice (pellet) na dno tube, dok lakše čestice (supernatant) ostaju na vrhu.

HDD Centrifuga

Urs Gaudenz, Jurica Zrna

HDD centrifuga nastala je prema modelu Ursa Gaudenza i njegovog projekta Generic Lab Equipment - u potpunosti open source laboratorijska oprema. U ovom primjeru možemo vidjeti ‘uradi-sam’ centrifugu koja je izrađena od diska za pohranu podataka na računalima.

Laserski mikrosop

Urs Gaudenz, Jurica Zrna

Laserski mikroskop je poseban svjetlosni mikroskop koji koristi posebno fokusiran laserski projektor kako bi skenirao uzorke koji se istražuju. Skeniranje lasera kroz uzorak radi se tako što se je laser usmjeren u x i y smjeru dok je slika kreirana putem softvera kombinacijom mjerenjem svjetlosnih točaka. Uređaj je izgrađen od lasera s DVD uređaja koji osvjetljuje svaku promatranu točku i temelji se na fokusiranju DVD uređaja. Devijacija lasera se zbiva kroz leće pokretane zavojnicama u uređaju.

Uređaj za traženje vena

Marko Jovanovac

Uređaj usmjerava svjetlo iz crvenog dijela spektra (od 620 do 680 nm) u tkivo ispod kože. Svjetlo penetrira kroz kožu, masno tkivo i prokrvljeno tkivo obogaćeno kisikom, ali ne penetrira kroz vene koje su pune krvi siromašne kisikom. Upravo to stvara kontrast pomoću kojeg je jednostavno pronaći vene bez invazivnog postupka. Uređaj je primjenjiv u edukaciji medicinskih djelatnika, ali i u svim situacijama kada je potrebno izbjeći ponavljanje traženja vena iglom (djeca, pacijenti koji imaju strah od igala i sl.).

EEG Mindflex Hack

Damir Prizmić

EEG (Elektroencefalograf) je neinvazivna metoda mjerenja električke moždane aktivnosti. Naponi mozga su posljedica koordinirane depolarizacije i repolarizacije skupine neurona u mozgu. Istovremena registracija napona s različitih područja mozga ima dijagnostičko značenje. Ovakvi uređaji su nažalost još uvijek skupi, veliki i zato nedostupni većini, iako bi njihova primjena npr. u alarmiranju raznih stanja ili u neurofeedback vježbama mogla biti velika.

MindFlex je igračka koja se pojavila 2009. godine te je omogućila da se mislima pokreće loptica po putanji. Moždani valovi su hvatani putem jednostavnog EEG headseta. No zbog svoje male cijene proizvod je zainteresirao hakersku zajednicu, te su se vremenom pojavili različiti načini prenamjene i poboljšanja igračke.

U ovom slučaju MindFlex je rastavljen te ja na NeuroSky TGAM1 modul (glavni čip i modul za analizu EEG signala), dodan Arduino mikrokontroler pomoću kojeg se očitavaju “sirove” EEG vrijednosti. Vrijednosti se dalje putem nRF24L01 radio modula dalje šalju računalu koje izvodi vizualizacije podataka.

Osim 8 “sirovih” frekvencijskih polja: Delta, Theta, Low Alpha, High Alpha, Low Beta, High Beta, Low Gamma, High Gamma, NeuroSky ThinkGear isporučuje i dvije unaprijed filtrirane / interpretirane vrijednosti: Attention/pažnja (koja bi se trebala povećavati za vrijeme intenzivne koncentracije ili fokusirane mentalne aktivnosti) te Meditacija (koja bi se trebala povećavati za vrijeme mentalne smirenosti i opuštenosti).

Stavite “slušalice” tako da metalna elektroda dodiruje vaše čelo, a štipalice stavite na ušne resice. Nakon par sekundi kružić bi trebao promijeniti boju u zelenu i grafovi će se početi mijenjati. Kako biste se uvjerili u feedback, pokušajte trepnuti. Pokušajte zatim brojati u nazad ili raditi neku drugu zahtjevnu mentalnu aktivnost. Visina kružića je povezana s vrijednosti koncentracije, pokušajte je zadržati gore.

Test za raspoznavanja boja

Damir Prizmić, Boris Vidošević

Daltonizam je nesposobnost raspoznavanja boja. Prema svjetskoj statistici 8% muškaraca i 0.6% žena imaju neki oblik teškoće raspoznavanju boja. Osim toga, kako starimo, sposobnost razlikovanja boja slabi. No, sposobnost nije isključivo urođena, već se može i naučiti. Interaktivni kviz razvijen je za potrebe izložbe Tehnika i zdravlje (Tehnički muzej Nikola Tesla, 2017/18.), a baziran je na Farnsworth-Musehll 100 Hue testu koji je služilo za vrlo precizno testiranje sposobnosti raspoznavanja boja. Zbog tehničkih nedostataka računalnog ekrana te nemogućnosti kontrole okolnih svjetlosnih uvjeta, rezultati ovog testa su isključivo informativni.

Test za ispitivanje sluha

Damir Prizmić, Boris Vidošević

Raspon ljudskog sluha je tipično između 22 i 20.000 Hz, no bolesti, ozljede, godine i duža izloženost jakim vukovima može značajno smanjiti sposobnost čujnosti visokih frekvencija. Rad je baziran na principu rada audiometra, elektro-akustičnog uređaja za ispitivanja sluha koji se sastoji od generatora tona koji u ovom slučaju može proizvesti titraje između 1 i 20.000 Hz. Interaktivni kviz razvijen je za potrebe izložbe Tehnika i zdravlje (Tehnički muzej Nikola Tesla, 2017/18.). Zbog tehničkih nedostataka računala i nemogućnosti kontrole okolnih uvjeta, rezultati ovog testa su isključivo informativni.

PostToxic Landscape

Paula Bučar, Deborah Hustić, Zvonimir Domazet

Rad PostToxic Landscape figurativna je metafora fikcijskog lika Rachel iz filma Blade Runner Ridleya Scotta. Instalacija sadrži 3D ispis gas maske rađen prema modelu NeoPixel LED Gas Mask uz prenamjene poput svjetlosne i zvučne reakcije na pokret. Kako se gledatelj udaljuje ili približava svjetlo u gas maski se mijenja te pokreće zvučnu traku. Svjetlosna reakcija pokazuje trenutno raspoloženje izložene figure, dok zvučna traka predstavlja težnje androida prema prihvaćanju i nostalgičnom prisjećanju na prošlost.

Glia Pulse-Oximeter

IRNAS - Institute for development of advanced applied systems (Slovenia)

GliaX je projekt koji omogućuje prototipiranje i izradu medicinskih uređaja za siromašne krajeve. Projekt vodi Tarek Loubani, kanadski doktor i humanitarac koji medijski postaje poznat akon što je bio pritvoren na pedeset dana u egipatskom zatvoru zajedno s filsmkim režiserom Johnom Greysonom, uhićenom u pojasu Gaze.

Nakon uspješnog lansiranja 3D ispisanog stetoskopa u vrijednosti od 2.50 dolara, projekt počinje privlačiti pažnju medija i javnosti te posljedično tome počinju raditi druge medicinske uređaje. Loubani tako projekt opisuje sljedećim riječima: ‘Tehnologija Pulse Ox-a je trivijalno jednostavna za svakoga sa srednjoškolskim znanjem elektornike: printaj, prikaži, jetkaj, lemi i testiraj. Naučio sam slagati taj uređaj u jedno popodne i mogu i vas podučiti iako niste nikada lemili.’ Razvojni dio projekta velikim je dijelom kreiran od strane tima inženjera IRNAS instituta u Sloveniji, Izazovni dio projekta nije bio proizvesti medicinski uređaj, već ga napraviti tako da ga kasnije može izraditi svatko. Uređaj je dobio certifikat ustanove Health Canada te se može koristiti u bolnicama.

Uređaj nije kalibriran te zbog toga podaci o količini kisika u krvi nisu relevantni.

GynePunk Speculum

Urs Gaudenz, Paula Pin, Klaus Kinky

Spekulum je uređaj koji omogućuje ginekološki pregled tijela. Rad su inicirale feminističke hakerice Paula Pin i Klaus Kinky iz Španjolske poznatije pod nazivom GynePunk uz tehnički podršku švicarskog istraživača i bio-hakera Ursa Gaudenza. GynePunk Speculum je open source projekt koji je moguće izraditi prema sljedećim upustvima: https://www.thingiverse.com/thing:865593


UnSoRtEd

ULX3S (2017)

Davor Emard, Marko Zec

Mizantrop

Igor Brkić

Mizantrop je robot imenom Srećko. Izložak se sastoji od “glave” s mehanizmom za pomicanje usta i očiju, dva servo motora (za izraz lica i pomicanje tijela), ultrazvučnog senzora za mjerenje udaljenosti te Arduino Nano mikrokontrolera koji povezuje sustav u cijelinu.

device art 2014

Hacked Furby (2014)

Goran Mahovlić

Sound Scanner

Dmitry Morozov aka ::vtol::

Rezultat radionice moskovskog medijskog umjetnika Dmitryja Morozova aka ::vtol:: čiji je cilj bio izrada malog soničnog instrumenta koji konvertira objekte s grubom površinom u zvuk.

Glavni dio projekta čini DIY laserski pick-up mikrofon, koji skuplja svjetlo reflektirano od lasera prema neujednačenoj površini i pretvara ga u podatke. Uređaj koristiti dva motora – stepper motor rotira objekt, dok je servo motor koji kontrolirata pick-up. Koristi se Arduino mikrokontroler, dok je zvučna i kontrolna logika izvedena u Pure Data softveru.

Moguće je izraditi i verziju instrumenta bez računalne podrške koji koristi Arduino mikrokontroler s ciljem kontroliranja jednostavnog analognog sintisajzera.

POV sferični display

Mario Pavlić, Davor Emard

POV kugla je LED “hologram” koji se temelji na tromosti ljudskog vida (eng. POV – persistence of vision). Zbog tromosti vida, vrtnju LED dioda i brzu izmjenu boja na njima ne percipiramo već vidimo sliku kao cjelovitu i kontinuiranu. Slika se iscrtava u vertikalnim linijama na obje polutke kugle. Zbog zakrivljenosti dobivamo dojam holograma u 3D prostoru.

U realizaciji je korišten LED RGB strip sa 72 svijetleće diode u liniji koje pogoni DC motor s encoderom koji se vrti na 10 okretaja u sekundi. Upravljanje motorom se vrši preko FPGA razvojne pločice (FER-ULX2S) projektirane na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, te proizvedena u RIZ-u, Zagreb.

Slika je prevedena u binarni kod i pohranjena je u samoj razvojnoj pločici. Razvojna pločica programski uzima bit po bit i sinkronizirano s motorom koji daje takt i pali LED diode. FPGA pomoću encodera kontrolira i korigira brzinu vrtnje na motoru.

Doppler synth

Goran Mahovlić

Dopplerov efekt je promjena frekvencije valova pri relativnom gibanju njihova izvora ili promatrača. Opaža se kod svakoga valnoga gibanja kao povećanje, odnosno smanjenje frekvencije kada se izvor valova i promatrač međusobno približavaju, odnosno udaljavaju.

Frekvencija (lat. frequentia: mnoštvo; oznaka f ili v; učestalost, čestota) je fizikalna veličina koja iskazuje broj ponavljanja neke periodične pojave u jedinici vremena.

Rad koristeći dopplerov radar pretvara frekvenciju gibanja u frekvenciju zvuka.

DIY Rocket Launcher (Hackathon Subtle Technologies: Bio-electronic Dimension, no. 3, Osijek, 2014)

Damir & Nenad Prizmić

Jazavac (Sound Hybrids: Creative Sonology (2014.))

Ivica Zdelarec

Partitura

Ana Horvat

Posjetitelji su pozvani da pišu po notnom papiru postavljenom na stolu. Prilikom pisanja čut će se zvukovi reproducirani na soundboxu.

Krajnji izgled partiture može biti rezultat pokušaja postizanja izgleda klasične partiture (pisanje nota) ili jednostavno šaranje po papiru koje u konačnici daje zanimljiviji zvučni rezultat.

Da bi se čuo zvuk prilikom pisanja po notnom crtovlju, crna krokodilka / štipaljka treba biti zakvačena na kraj olovke, a bijela krokodilka treba biti postavljena na notnom papiru na krugu ispred crtovlja po kojem će se pisati. Treba pisati po notnom crtovlju.

Veggie drone orchestra

Paula Bučar, Koncept: Kark Heinz Jeron (NJEMAČKA)

Veggie Drone Orchestra čini osnovni strujni krug i oscilator kontroliran regulatorom napajanja kombiniran s voćem i povrćem s ciljem stvaranja kompleksnijih zvučnih slojeva što rezultira ekperimentalnim drone zvukovima audio instalacije. Oscilator može proizvoditi solidne polifone i niske tonove bez obzira na jednostavnost strujnog kruga te se zvuk generira temeljem Ph kiseline i stanju povrća i voća. Rad je rezultat istoimene radionice.

ArduTouch

Mitch Altman (USA)

ArduTouch sintisajzer je Arduino kompatibilan glazbeni uređaj koji dolazi s mogućnostima preprogramiranog softvera i mogućnošću kreiranja vlastitog koda za novi uređaj prema svojim potrebama. ArduTouch se svira pomoću bakrenih (touch) tipaka. Osim hardware-a, značajni dio projekta predstavlja ArduTouch library, software pomoću kojeg se generira kvalitetan zvuk i koji se, s obzirom na open source licencu, može koristi za razvoj drugih zvukova ili novih sintizajzera.


nedostaje: http://radiona.org/optika-elektricni-valovi-i-frekvencije/

exhibits.txt · Last modified: 2021/11/07 11:47 by dp