User Tools

Site Tools


project:digitalni_vokabular

Digitalni vokabular

Bilješke uz radionicu Digitalni vokabular održanu 11.1. i 12.1.2021. u Radioni.


Terminologija

Emoticon

:-) :-( :'( :O :P <3 D:
¯\_(ツ)_/¯ (^.^) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ಠ_ಠ

 • Emoticon ili “Emotion icon”
 • “Minimalističke” slike lica, emocija i simbola dobivene kombinacijama interpunkcijskih znakova, slovnih znakova i brojeva.
 • Prikazi su najčešće zarotirani za 90° i prate smijer ispisivanja teksta.
 • Postoje brojni stilovi poput Japanskog Kamoji-a, Korejskog i sl. koje koriste proširene setove slovnih znakova iz drugih jezika, poput hiragana, katakana, kanji, Grčkog i ćirilićnog alfabeta
 • Za ispravan prikaz potreban je font sa širokom jezičnom prokrivenosti.
 • Smatra se da je prve ASCII emoticone :-) i :-( predložio računalni znanstvenik Scott Fahlman 1982. na internet forumu fakulteta kako bi se pomogli u razlučivanju ozbiljnih objava od šala. U stvarnosti, emoticoni su se u različitim varijantama pojavljivali i ranije.

Emoji

😂😨🙈🤷❤️🌊💣🤓🤐👌💩 …

 • Emoji-ji su internacionalni standard, svojevrsni slikovni jezik.
 • Za razliku od emoticona, emoji su prave slike, a ne tipografske aproksimacije.
 • Računalo emoji-je tretira kao slovne znakove, što znači da se oni mogu slati i copy-paste-ati kao običan tekst.
 • Vizualne forme emoji-a definirane su kroz posebne fontove, pa se sami prikazi mogu razlikovati ako se razmjenjuju između različitih servisa i operativnih sustava.
 • Kroz Unicode standard definirana je pozicija svakog emoji-a u fontu. Standard se redovito ažurira i proširuje https://unicode.org/emoji/proposals.html
 • (Prvi emoji-ji kreirani su krajem 90-tih od strane NTT DoCoMo, Japanske komunikacijske korporacije)

Stickeri

 • Stickeri su posebno formatirane slike koje je moguće razmjenjivati i “lijepiti” u neposrednoj digitalnoj konverzaciji unutar raznih messaging servisa.
 • Stickere danas podržavaju sve relevantne messaging aplikacije (WhatsApp, FB Messanger, Viber, Telegram, Signal…)
 • Za razliku od emojia za stickere ne postoji univerzalni standard već se njihova tehnička implementacija razlikuje od aplikacije do aplikacije.
 • U pravilu se radi o kvadratim rasterskim (bitmap) slikama “bez” pozadine odnosno s transparentnom pozadinom
 • Postoji velik broj dostupnih sticker paketa, a relativno jednostavno ih možemo i sami kreirati i distribuirati.
 • Osim statičnih, postoje i animirani i zvučni stickeri. Njih podržava manji broj aplikacija i za izradu takvih stickera potrebni posebni alati, što je izvan opsega ove radionice.
 • Napomena: stickeri i sticker packovi korišteni u konverzacijama u pravilu postaju javni i nije ih moguće naknadno izbrisati za sve korisnike.

Crtanje stickera

Slike je moguće izraditi na više načina:

 1. Crtanjem ili obradom fotografija pomoću grafičkih alata (photo/image editors) na računalu, tabletu ili smarthone-u
 2. Manipulacijom postojećih stickera korištenjem smartphone aplikacija
 3. Crtanjem ili kolažiranjem analognim tehnikama, pa naknadnom digitalizacijom

Preporuka je pripremljene slike za stickere exportati u PNG formatu veće rezolucije npr. 1000×1000px s transparentnom pozadinom i s malom marginom. Svaki sticker treba eksportati kao posebnu sliku. (S obzirom na to da se sticker često koristi preko drugog slikovnog sadržaja, ponekad je poželjno da sticker ima vanjski rub.)

Prebacivanje u messaging aplikaciju tj. izrada sticker paketa razlikuje se od aplikacije do aplikacije. U slijedećem poglavlju su detaljne upute za vaćinu relavatnih aplikacija.

Korisni grafičkih alati:

Detaljnije o formatima slikovnih datoteka

Ovo su uobičajeni formati datoteka u kojima se pripremaju i spremaju stickeri. U praksi je najbolje raditi u vektorima ili s PNG datotekama više rezolucije, pa prema potrebi smanjiti i napraviti konverziju u odgovarajući format.

Kvaliteta Transparencija Animacija Kompatibilnost
PNG 👍 Visoka Da (alpha kanal) Da (APNG) Velika
WebP Visoka (podržava i lossy kompresiju) Da (alpha kanal) Da Mala
GIF Niska (max 256 različitih boja) Da (samo jedna boja) Da Velika
SVG Maksimalna Da Da (SVG/SMIL) Srednja

Brisanje pozadina

Najćešće kod pripreme slike za sticker želimo izbrisati pozadinu oko motiva – kako sticker ne bi izgledao kao obična kvadratna slika. Brisanje možemo značajno olakšati ako odaberemo ili snimimo fotografiju ispred jednolične pozadine, pri difuznom osvjetljenju (npr. za vrijeme oblačnog dana). U profesionalnom foto/video svijetu za tu primjenu najčešće se koriste green ili blue screen i studijska rasvjeta.

Brisanje (“izbijanje”) pozadine sa slika može se donekle automatizirati koristeći brojne grafičke alate. Ipak, za kvalitetan rezultat često je potrebna dodatna ručna obrada ruba selekcije.

Ako motiv crtate iz nule, vektorski ili rasterski, ovaj korak možete u potpunosti izbjeći ako pri kreiranju vodite računa o tome da crtate na posebnom layeru (odvojenom od pozadine/backgrounda)


Izrada sticker paketa

Signal

Izradu sticker paketa moguća je putem službene Desktop aplikacije. Uz svaki sticker potrebno je pridijeliti emoji, pa će pri slanju emoji-a biti ponuđen i taj sticker.

Viber

Viber dolazi s integriranim sticker editorom, pa nije potrebno koristiti dodatne alate.

WhatsApp

Telegram

Izrada sticker paketa vrši se putem Sticker Bot-a (klikom na link ili upisivanjem “stickers” u search engine). Kada otvorite chat dobiti ćete listu svih dostupnih komandi. Npr. komandom /newstickerpack započinjem s kreiranjem novog sticker paketa. Pripremite slike rezolucije 512×512 px, transparentne pozadine u PNG formatu i slijedite upute. Važno je da sliku uploadate kao file (bez kompresije). Uz svaki sticker moguće je pridjeliti emoji koji će biti ponuđen slijeđen kao alternativa tom emoji-u.

Ostali messageri

Stickeri se u većinu drugih instant messagera mogu uvesti preko Gboard aplikacije (Google keyboard). To možemo napraviti pomoću jedne od ovih aplikacija:


Izrada olovke / stylusa

za crtanje na smartphone-u ili tabletu.


Inspiracija

On-line GIF i sticker provideri

History

Artworks

Shigetaka Kurita, NTT DOCOMO’s original set of 176 emoji (MoMA)

Yuri & Neil - Dolphin

Emoji music video | Boring Angel by Oneohtrix Point Never | Random Acts

The Garden of Emoji Delights Triptych Animation by Carla Gannis

Resources

project/digitalni_vokabular.txt · Last modified: 2022/09/03 19:29 by dp