Sound.us

Radiona.org poziva na otvorenje izložbe pod nazivom Sound.us koja se otvara u utorak, 22. listopada s početkom u 20 sati u Galeriji Miroslav Kraljević – GMK. Izložba Sound.us, druga iz serije pod zajedničkim nazivom „Sinapse zvuka – točke gdje umjetnost susreće sonologiju“ u fokusu zadržava tri različita koncepta: recikliranu akustiku, digitalne simulacije i kolektivni sound art.

Vrlo sam brzo naučila da neki zvukovi dolaze u određeno doba dana određenim redoslijedom – svaki dan. Saznala sam i da tijekom dana sunce može natjerati ptice da pjevaju, dok mjesec ne može natjerati zvijezde da išta kažu, iako je izgledalo kao da bi htjele. Svjetlucale su. Noću se moglo čuti dozivanje ptica i oplakivanje vjetra, mijaukanje mačaka i sirene kola hitne pomoći. Tada sam odlučila dati zvijezdama neke svoje zvukove. Usnama sam stvorila malene škakljive zvukove, a Čovjek na mjesecu, za koga sam čvrsto vjerovala da ga mogu vidjeti, nasmijao mi se – dubokim, prijateljskim osmijehom.
Else Marie Pade, danska kompozitorica

Izložba pod nazivom Sound.us, druga iz serije pod zajedničkim nazivom „Sinapse zvuka – točke gdje umjetnost susreće sonologiju“ u fokusu zadržava tri različita koncepta: recikliranu akustiku, digitalne simulacije i kolektivni sound art.

Sound.us predstavlja tri rada koji se bave hardverskom i digitalnom simulacijom sintetizatora zvuka, zatim stvaranjem zvučne zajednice preko mobilne aplikacije te recikliranjem sa svrhom stvaranja akustičnog instrumenta. Autori slijede narativ novog doba koji podrazumijeva različite metode rada u procesu izrade akustičnih i elektroničkih glazbala – od ‘ozvučene’ krevetne podnice preko su-kreiranja audio partiture do moćnog zvuka Hammond orgulja smještenih u digitalni svijet elektronske pločice.

Rezultat rada opatijskih glazbenika i eksperimentatora Franciske Fis i Roka Pečarića znanih kao Music Makers nastao je proučavanjem i istraživanjem mogućih materijala za izradu akustičnih glazbenih instrumenata povodom Rimskih dana u Rijeci (2018.). Kuriozitet tako nastalog instrumenta u formatu lutnje jest u tome što je izrađen od recikliranog drvenog otpada – podnice starog kreveta, stražnje strane ormara i kutne letve sa žicama od najlona. Lutnja, geometrijski precizne izrade i dizajna, jukstaponirana je visoko tehnološkom instrumentariju predstavljenom na izložbi.

Drugi je rad Radionin proizvod ULX3S FPGA razvojna pločica autora Davora Jadrijevića koji za ovu izložbu simulira kultne Hammond orgulje. FPGA je integrirani krug koji se sastoji od matrice konfigurabilnih logičkih blokova, a zamišljen je tako da bude konfiguriran nakon proizvodnje. U odnosu na klasične (fiksne) arhitekture, FPGA omogućava daleko veću plastičnost, pretvarajući hardverske probleme u softverske, potičući eksperimentiranje i brzi razvoj te potencijalno produžavajući životni vijek proizvoda. Jadrijević za ovu je priliku rekonstruirao zupčanik (Tonewheel) orgulja u digitalnom sučelju ULX3S FPGA pločice. Tom je simulacijom stvorio polifoni sintesajzer kojim se upravlja preko MIDI sučelja koji omogućava regulaciju svih parametara. Nije nam namjera sugerirati kako bi takva tehnologija mogla zamijeniti originalne sintetizatore zvuka. Ipak, ostaje činjenica da upravo naprednu tehnologiju možemo koristiti i za rekonstrukciju stare tehnologije koja se više ne koristi.

Na izložbi je predstavljen je i rad Borisa Vidoševića koji utjelovljuje looper uređaj u hardverskoj varijanti kao mrežni uređaj s internet interakcijom. Do audio sekvenci  moguće je doći putem računalne i mobilne aplikacije. Rad želi istaknuti društvenu komponentu stvaranja – remiksiranje i interpretiranje istog od strane više stvaratelja i slušatelja. Autor se bavi istraživanjem stvaranja i sekvenciranja zvukova kroz različite tipove interakcija na mobilnim uređajima grupiranih po izvoru i tipu, uz mogućnost daljinske kontrole parametara putem mobilne aplikacije.

Ozvučivanje i oblikovanje različitih formata u fizičkom i digitalnom izdanju poveznica je svih predstavljenih radova na izložbi Sound.us koja za posjetitelje predstavlja društvene i kreativne interakcije od rimskog do postindustrijskog doba.

Izlažu: Davor Jadrijević, Music Makers (Franciska Fis, Roko Pečarić), Boris Vidošević
Kustosica: Deborah Hustić
Lektorica: Vesna Zednik
Grafički dizajn: Leo Kirinčić
Dizajn postava: Damir Prizmić

Otvorenje:
Galerija Miroslav Kraljević – GMK
Šubićeva 29
Utorak, 22. listopada 2019. u 20:00 sati
Izložba je otvorena do srijede, 30. listopada 2019.

Radno vrijeme:
Ponedjeljak – Petak: 14 do 20h
Subota: 11 do 13h
Organizator: Radiona
Partner: GMK
Podržali:
Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb