Saša Spačal & Mirjan Švagelj: Radionica MiniMycophone

Radionicom ‘MiniMycophone’  pod vodstvom umjetnice Saše Spačal i znanstvenika dr. Mirjana Švagelja započinje suradnja Tehničkog muzeja i Udruge za razvoj ‘uradi-sam’ kulture – Radiona, te će se održati 13. travnja u kino dvorani Tehničkog muzeja, Savska 18, u Zagrebu. Na radionici polaznici će izrađivati biohakirani elektronički glazbeni instrument MiniMycophone umjesto baterijama pogonjen gljivama.

minimycophone1

Napravite svoj komunikacijski plug-in s podzemnom mrežom svijeta. Društvene mreže unutar ljudske vrste jesu naša svakodnevica, one definiraju naš identitet i proširuju naše komunikacijske biotope na neviđen način. Želite li se povezati sa širom mrežom, širom od ljudske rase, ući u ‘pravo’ podzemlje i krenuti tamo gdje ljudsko uho nikad nije bilo prije? Želite li izvući zvuk iz gljiva i povezati se s najvećim organizmom na svijetu, naučiti kako gljive mogu zamijeniti plastiku, izliječiti ljude i spasiti svijet?

Sve ove tajne iz podzemlja naše planete bit će razotkrivene na radionici koja tematizira važnost gljiva u našem ekosistemu i sve o njihovoj kultivaciji. Također dobit ćete mogućnost pronaći svoju vezu s gljivama radeći biohakiranu glazbenu kutiju – minimycophone.

MiniMycophone je minijaturna i za radionice prilagođena varijanta biohakirane glazbene kutije Mycophone_emergence Saše Spačal, Mirjana Švagelja i Anila Podgornika inspirirane radom skladateljice elektroničke glazbe Daphne Oram i biologijom, tj. mikologijom – znanosti o gljivama nastala tokom događanja Interactivos?’12 Ljubljana.
Mycophone: http://www.agapea.si/en/media-art/mycophone_prototype/

minimycophone

Radionica MiniMycophone nastavak je suradnje između Tehničkog muzeja i članova Radione koja je započela u 2013. godini dok je Radiona djelovala pod nazivom I’MM_ Media lab. U sklopu suradnje dogovoreno je da će Radiona dovesti u prostore Tehničkog muzeja teme koje se tiču zvuka, sound arta i sonologije (znanost o zvuku), te u 2014. još jednom temom, a to je biohakiranje. Ovime također Radionina biohakerska sekcija nastavlja svoje aktivnosti koje je i započela 2011. godine dovodeći po prvi puta u Hrvatsku biohakiranje u svoj program i kontinuirano nastavljajući raditi na tome kroz 2012. i 2013. godinu.

O voditeljima:
Saša Spačal
je intermedijalna umjetnica koji se trenutno bavi proizvodnjom interaktivnog videa i zvuka u stvarnom vremenu te bio-umjetnošću. Sudjelovala je na izložbama u Modernoj galeriji, Galeriji Škuc i Galeriji Alkatraz u Ljubljani. Kao članica skupine Temp sudjelovala je u intervencijama/instalacijama u javnom prostoru, razvoju strategija za alternativnu uporabu napuštenih prostora te na izložbama Otvoreni Rog, Razgovori i Mapiranje/arhiviranje/analiziranje nestalih prostora umjetnosti.

Kao istraživačica sudjelovala je u međunarodnom projektu Performing the City, koji je gostovao u Münchenu, Napulju, São Paulu i Parizu. Njezina najnovija interaktivna instalacija 7K: new life form predstavljena je u Sloveniji na HAIP festivalu, u Češkoj na praškom art/sci/tech bijenalu Enter 5: Datapolis te u Turskoj na AmberFest’11: Next Ecology, te mnogim drugim.

Trenutačno proučava veze različitih medija te tehnoloških i bioloških organizama na području interaktivne vizualizacije i strategija razvoja za uporabu fizičkih sučelja u stvaranju zvuka i vizualnih slika. Članica je skupine Theremidi Orchestra digitalnog medijskog laboratorija Ljudmila u Ljubljani.
Web: http://www.agapea.si/

minimycophone_petrijevka_II

Mirjan Švagelj stekao je doktorat na polju biomedicine 2012. godine na Medicinskom fakultetu, kao i na Kemijskom i kemijsko-tehnološkom fakultetu, na polju ljekovitih gljiva. Kao umjetnik, sudjelovao je u izvedbi triju kazališnih predstava studentske skupine Les Theatreux, koja djeluje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani.

Također je bio jedan od organizatora dvaju međunarodnih festivala studentskog teatra – Festunit 2010/11. Sudjelovao je u Nomadologiji (2012.), projektu Polone Tratnik koji je predstavljen na izložbi Kiparstvo danes: Nova renesansa in transhumanizem u Galeriji sodobne umjetnosti Celje.

Detaljnije:
http://mycophone.wordpress.com/workshop/
http://www.agapea.si/en/workshops/minimycophone/

http://hackteria.org/wiki/index.php/Mini-Mycophone,_Ljubljana
http://hackteria.org/?p=2197

minimycophone_radionica

Datum: 13. travnja 2014., od 11 do 16 sati.
Broj polaznika: 10
Ciljana publika: učenici, studenti, umjetnici, biolozi, wanna be hakeri, biohakeri, dizajneri, programeri, DIY entuzijasti, glazbenici, ljudi svih dobi i profesija.

Prijave za sudjelovanje primaju se do četvrtka, 09.04.2014., u ponoć, na e-mail: radiona.org@gmail.com
Polaznici se mole da napišu nekoliko rečenica o sebi i zašto žele sudjelovati na radionici.
Kotizacija: 150kn članovi Radione, nezaposleni, učenici, srednjoškolci, studenti, umirovljenici / 200kn zaposleni
Polaznicima će biti osiguran sav materijal i alati za rad, te će biohakiranu glazbenu kutiju – minimycophone moći ponijeti kućama.
Nakon potvrde od voditelja o osiguranom mjestu na radionici, plaćanje iste obavljate na sljedeći način:
– općom uplatnicom
– pod platitelj upišite svoje podatke (ime, prezime i adresu)
– pod primatelj upišite TEHNIČKI MUZEJ, Savska cesta 18, 10 000 Zagreb, na žiro-račun broj: 2360000-1101247448; poziv na broj odobrenja: 37198918530, opis plaćanja: navedite naziv radionice (Tehnički muzej: Radionica MiniMycophone)
– kopiju uplatnice donosite prvi dan radionice i predajete voditelju radionice

 Web:
http://tehnicki-muzej.hr/
https://www.radiona.org