Osnove Livecodinga na Raspberry Pi platformi

Radionica ‘Osnove Livecodinga na Raspberry Pi platformi’ pod vodstvom Branimira Štivića održava se u petak, 4 lipnja od 17 do 20h i subotu, 5. lipnja od 11 do 14h u Radioninom labu na adresi Nova cesta 186 (Knežija).

Foto: Branimir Štivić (c)

O radionici:
Livecoding je vrsta performansa koja uključuje programiranje zvuka ili slike uživo u nekom od okruženja prilagđenim za tu tehniku (SonicPi, SuperCollider, Tidal, PD, MAX). Takve instrumente za algoritamsko skladanje i A/V improvizaciju moguće je instalirati na Raspberry Pi uređaje i s time dobivamo relativno jeftino okruženje/instrument za sintezu zvuka u stvarnom vremenu. U okviru radionice bavit ćemo se instalacijom Linux operacijskog sustava na RPI, spajanjem vanjskih MIDI kontrolera i, komunikacijom putem MIDI i OSC protokola te instalacijom alata za livecoding i sintezu zvuka. Upoznat ćemo Sonic PI sintisajzer temeljen na programskom kodu, zatim ezoterični sequencer/programski jezik ORCA i alate za sintezu zvuka PILOT, GULL, cassetter, Sunvox itd. 

Ilustracija: Branimir Štivić (c)

Zadaci i teme:

O voditelju:
Branimir Štivić diplomirao je Nove Medije na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Zagrebu. Prije toga diplomirao je Informacijsko i Programsko Inženjerstvo na Fakultetu Organizacije i Informatike u Varaždinu (2015). U svijetu glazbe dulje je od 15 godina, a produkcijom i oblikovanjem zvuka intenzivno se bavi posljednjih 5 godina. Radio je zvuk za veći broj kratkih filmova, plesnih izvedbi, performansa i instalacija. U svojem umjetničkom radu bavi se živim filmom, expanded-cinema performansom, video sintezom, zvučnim i svjetlosnim instalacijama, programiranom umjetnošću, neuronskim mrežama, umjetnom inteligencijom i zvukom za suvremeni ples.

Foto: Branimir Štivić (c)

Recentni radovi mu dotiču teme disanja, zraka, strojnog učenja, neuralne sinteze, animizma, vitalnosti objekata i materije u doba tehnosfere i antropocena. Surađivao je sa DB Indoš: Kuća ekstremnog muzičkog kazališta, u performansu I:O: 2020. Izlagao je na grupnim i samostalnim izložbama u MSU Zagreb te galerijama Lazareti, Šira, Prozori, Laubi, Pogonu jedinstva, Kazamatu, NMG@Praktika, a izvodio je na festivalima suvremenog plesa Monoplay i Barutana te festivalima eksperimentalnog zvuka i grafike ZEZ, SineLinea i Vector Hack. U slobodno vrijeme izvodi live video sa bendovima Nemanja i Porto Morto, te radi na vlastitom multimedijskom projektu Die Zoone. 

Prijava:
Prijavite se do subote, 29. svibnja 2021. točno u ponoć preko prijavnice koje se nalazi na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/Leqj5SBZEuiH3rbj7
Radionica je besplatna.
Sva dodatna pitanja o radionici možete postaviti preko e-maila: edu.radiona.org@gmail.com