»Medicina otvorenog koda«

Prva Radionina međunarodna izložba »Medicina otvorenog koda« u seriji projekta pod nazivom »Imaginarna elektronika – kodirani svjetovi« otvara se u nedjelju, 15. travnja s početkom u 20 sati u galeriji Događanja. Izložba ostaje otvorena do subote, 21. travnja 2018.

Medicina je znanost o neizvjesnosti i umjetnosti vjerojatnosti.
William Osler

U godini kada tehnološki svijet obilježava 20 godina od osnivanja Open Source inicijative i korištenja termina open source (hrv. »otvoreni kod«) Radiona.org započinje ciklus izložbi »Imaginarna elektronika – kodirani svjetovi« koji će sublimirati različite pristupe interpretaciji otvorenog koda i hardvera. Prva je u nizu izložba »Medicina otvorenog koda« koja će biti postavljena u galeriji Događanja.

Izložba analizira pojave u suvremenom društvu, poput one koju predstavlja termin quantified self, gdje pod utjecajem razvoja nosive tehnologije, a uz praćenja podataka (temperatura, unos hrane, tjelesna aktivnost, kvaliteta zraka i sl.) unesenih u mobitele ili satove, građani kreiraju osobnu bazu podataka svoga tjelesnog stanja.

Pokret nastaje 2017. pod utjecajem novinara Gary Wolfa i Kevina Kellyja koji djeluju u časopisu Wired. Oni termine quantified self i lifelogging opisuju kao »samosvijest kroz samo-praćenje uz pomoć tehnologije«. Sve nastaje paralelno sa »znanošću građana« koja kroz sakupljanje podataka koji se slobodno dijele radi na učvršćivanju otvorenog koda u polju medicine. Pri tome moramo napomenuti da navedene pojave ne isključuju istraživače i znanstvenike nego upravo uključuju i stručnu javnost, uz okolnost da i pojedinac ima pristup informacijama o funkcijama vlastitog tijelu. Česti su u ovom kontekstu i termini »hakiranje tijela«, »auto-analiza podataka« i »osobna informatika«, čime se skala tehnoloških pristupa i na zajednici temeljenih subkultura bitno proširuje svjedočeći o važnosti razvoja open source hardvera.

Izložbom »Medicina otvorenog koda« Radiona.org se također naslanja na pojavu uradi-sam robotičkih ruku i proteza, na čiji je razvoj i utjecaj bitno utjecala otvorenost radnih procesa zajednice makera i inovatora te dizajnera spremnih da podijele svoje inovacije te otvore kod i modele za 3D ispis sa svrhom modifikacije putem servisa Github i Thingivers. Utjecaj zajednice građana na otvoren kod za razvoj hardvera i računalnih programa je nemjerljiv i doprinosi bogatom razvoju intermedijalne scene kao i javljanju novih inovatora.

Izložba tako predstavlja i hakirane medicinske naprave poput ultrazvuka i EEG uređaja te opremu koja se može koristiti u standardnom zdravstvenom sustavu ili zaštiti s ciljem funkcionalne samoanalize vlastitog tijela te generiranja novih vibrantnih praksi u kojima građani participiraju kroz otvoreno znanje i promišljanje pojava, uređaja i upotrebu tehnologije.

Izlažu: Paula Bučar, Zvonimir Domazet, Marko Jovanović, Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Mario Pavlić, Damir Prizmić, Jurica Zrna, Boris Vidošević
Gosti: Urs Gaudenz (Švicarska), Paula Pin, Klaus Kinky (Španjolska), IRNAS institut (Slovenija)
Kustosica: Deborah Hustić

Dizajn: Leo Kirinčić
Lektura: Vesna Zednik

Galerija Događanja
Otvorenje: 15. travnja 2018. u 19 sati
Izložba je otvorena od 16. do 21. travnja 2018.
Radno vrijeme: ponedjeljak – petak 10 h do 21h, subota 10 do 14h

Organizator: Radiona.org
Partner: Galerija Događanja
Podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske kulture, Grad Zagreb