Marc Dusseiller, Paula Pin, Miranda Moss: OpenLab/Gär Lämpli – Garulampuli – ギャランプリ Workshop

U petak, 22. listopada u 17 sati započinje program pod nazivom OpenLab istraživačka platforma kao dio međunarodnog projekta UROŠ aka ROSA (Rural Open ScienceHardware + Art) kojeg provodi međunarodna mreža za biohakiranje Hackteria, a dovodi nam kao goste etablirane umjetnike i znastvenike – Paula Pin (Španjolska), Miranda Moss (Južnoafrička Republika/Švedska) i Marc Dusseiller (Švicarska). U sklopu programa održat će se radionica pod nazivom Gär Lämpli – Garulampuli – ギャランプリ izrade elektroničkog uređaja za praćenje temperature fermentacije hrane.

Foto: Miranda Moss, Paula Pin, Marc Dusseiller – UROŠ 2021/Hackteria

UROŠ intra-actions – ROŠA – Rural Open ScienceHardware + Art

Radeći u okviru simbiotskih interakcija TRANSvrsta, Paula Pin, Miranda Moss i Marc Dusseillier predstavljaju jednodnevnu OpenLab i zajedničku istraživačku platformu u Radioni u sklopu turneje projekta UROŠ aka ROSA (Rural Open ScienceHardwarec+cArt). Kroz OpenLab istražit ćemo petlje bio-elektrokemijskog biofeedbacka kroz navigaciju, ponovnu uporabu i ponovnim osmišljavanjem mogućnosti “otpadnog” urina za hranjenje, čišćenje i napajanje ovih sustava. Pojave novih vrsta unutar kemijskih i molekularnih atomskih interakcija bit će također predstavljene. Radeći u okviru opne source poljoprivrednih tehnologija, pozivamo sudionike da se razigrano bave mikroskopijom, ćelijama na biogoriva i sonifikacijom elektro-mikrobne aktivnosti. Istražujući zajedno, funkcionalno ćemo nagađati o mogućnostima budućih uzgoja mikotika, fitoremedijaciji, pročišćavanju otpadnih voda, stvaranju gnojiva i odnosu naših tijela i njihove tehnološke protetike s ekosustavima u kojima su ugrađeni.

OpenLab je suradnja partnera s konS platforme za suvremenu istraživačku umjetnost, Hackteria mreže, GOSH (Global Open Science Hardware) i istraživačkog projekta Regenerativne energetske zajednice podržane od Švedske energetske agencije.

O radionici:
Gär Lämpli – Garulampuli – ギャランプリ – Gär Lämpli (na švicarsko-njemačkom naziv za “fermentacijsku svjetiljku” ili na japanskom fonetskom prikazu ギ ャ ラ ン プ リ-ga-ru-lam-pu-li) radionica je izrade jednostavnog elektroničkog uređaja za promatranje temperature fermentacije za hranu. Radionica također tematizira globalnu suradnji koja se dogodila kroz mrežu Hackteria od projektiranja i dizajna elektroničkih ploča u mjestu Hamamatsu u Japanu, razvoja sintisajzera i softvera u Yogyakarti u Indoneziji, fermentacije Koji riže u Taipeiju na Tajvanu, izradi sira i eksperimenata CRISPR u Zürichu, Švicarska do izgradnje inkubatora na Okinawi u Japanu.

Radionica je besplatna. Prijaviti se možete ovdje do petka, 22. listopada u 12 sati: https://forms.gle/A6uSay3fmq1gkPCt9

Tijekom radionice sudionici će se upoznati s osnovnim vještinama lemljenja vlastitog strujnog kruga i izraditi uređaj za mjerenje temperature i upravljanje LED svjetlima u boji. Tada će moći i zasebno konstruirati i ukrašavati različite spremnike za fermentaciju, preradu ili skladištenje hrane. Na kraju ćemo raspravljati i podijeliti recepte za pripremu hrane cijele grupe.

Predznanje o tim temama nije potrebno. Materijal će osigurati mentori. Ponesite samo svoje posude za preradu hrane!

O voditeljima:
Marc Dusseiller (Švicarska) zvan dusjagr nomadski je istraživač i workshopolog, koji kombinira u svom radu znanost, umjetnost i edukaciju. Dio je Centra za alternativna istraživanja kokosa i Švicarskog društva za mehatroničku umjetnost (SGMK), suosnivač globalne mreže Hackteria i suorganizator različitih izdanja HackteriaLab od 2010. do 2014. u Zürichu, Romainmotieru, Bangaloreu i Yogyakarti. Prije nego što je krenuo putovati svijetom osnivati DIY/DIWO laboratorija za kreativno biološko eksperimentiranje sa živim medijima, Marc je ušao u svijet DIY elektronike, dizajnirajući tiskane ploče za sintisajzere te organizirajući radionice i festivale u Švicarskoj i Sloveniji. Živi i radi u Zürichu, Yogyakarti i Taipeiju. Voli kokos.
Web: https://www.hackteria.org/wiki/Dusjagr

Foto: Paula Pin (cc)
Paula Pin (Lugo/Španjolska, 1982.), istraživačica je i umjetnička aktivistica sa snažnom sklonošću prema istraživačkim i eksperimentalnim procesima s kolektivnim i besplatnim tehnologijama. Kao rezidentica boravila je u institucijama kao što su CERN, Université Pierre et Marie Curie, Umjetnička škola KASK u Gentu, Prototyp_ome u Hangar-u u Barcelona, Gaité Lyrique u Parizu, Querly Ecologies na Click Festivalu i GOSH – Gathering for Open Science Hardware u Shenzhenu, Kina. Iako njezin rad proizlazi iz znanstvene tradicije istraživanja i eksperimentiranja, protežući se od crteža do apstraktnog videa, strujnog kruga i laboratorijskih eksperimenata, uvijek je smještena na sjecištima gdje se sudaraju biologija, znanost i queer umjetnost. Njezino aktivno sudjelovanje u laboratorijima Pechblenda Lab i Transnoise pored njenih društvenih ideala i performerice elektro noise-a, odvodi ju dalje u mnoge prostore i kontekste, posebice kroz globalnu mrežu za biohakiranje Hackteria. Pin je do sada održala radionice diljem svijeta, uvijek stavljajući svoj fokus na transfer znanja i razmjenu iskustava o transfeminističkim horizontalnim perspektivama. Web: http://paulapin.net/ https://jellypin.hotglue.me/
Foto: Miranda Moss (cc)
Miranda Moss je transdiciplinarna kulturna djelatnica iz Cape Towna (Juafrička Republika), koja se u svom radu usredotočuje na društveno-ekološku održivost istražujući problematiku i mogućnosti tehnologije. Izlagala je, provodila istraživanja, radila nered i držala predavanja i radionice širom svijeta u raznim umjetničkim disciplinama, znanosti kao i u javnim prostorima. Trenutni projekti na kojima rasdi uključuju Gallus gallus roboticus, rad koji ponovno osmišljava tvorničko uzgoj i robotiku, za KonS platformu za suvremenu istraživačku umjetnost, zajedno sa svojim suradnikom Danielom Brownellom. Upravo je završila magisterij iz održivog dizajna na LNU-u u Švedskoj svojim diplomskim projektom pod nazivom „Snaga žetve – istraživanja u tehnologijama regenerativnih energija u (post) kolonijalnoj klimatskoj krizi”, a nakon toga započinje trogodišnji istraživački projekt pod nazivom „Zajednice regenerativne energije – umjetnički i kolektivni energetski pokusi za otpornu poljoprivredu” uz podršku Programa za energiju, ljude i društvo Švedske agencije za energiju. Web: http://mirandamoss.com/