Fly Me to the Moon

Tehnički muzej ”Nikola Tesla” i Radiona.org pozivaju na otvorenje međunarodne izložbe Fly Me to the Moon koje će održati 23. listopada s početkom u 20:30 sati. Izložba ostaje otvorena do 29. listopada. Ulaz je slobodan.

Najniža točka Mjesečeve putanje bila je u vodama Cinčanih Grebena. Mi smo tamo putovali onim brodićima na vesla kakvi su se tada upotrebljavali, obli i plosnati, od pluta.
Italo Calvino, „Daleki Mjesec“, Kozmikomike

Izložba Fly Me to the Moon bavi se letećim konceptima novog doba poput DIY svemirskih programa, lucidnih letećih objekata i balona koji prkose gravitaciji, levitirajućih objekata, vrlo simplificiranih kinetičkih mehanizama, a donosi i primjere iz zoologije i plesne umjetnosti koji se temelje na zakonima gravitacije.

Ljudska fascinacija letenjem od grčke legende o Ikaru i Dedalu intrigirala je mnoge izumitelje i umjetnike, poput Leonarda da Vincija i Fausta Vrančića, kao i islamske učenjake Ismail al-Jazarija i Abbas ibn Firnasa, sve do pionira zrakoplovstva u 20. stoljeću, braće Wright, i prve žene avijatičarke Amelie Mary Earhart te mnoge druge.

S razvojem interdisciplinarnih pristupa inovativnim sadržajima kao i ‘sam svoj majstor’ garažnih projekata razvijaju se i koncepti letećih objekata koji ulaze u sve veću upotrebu kroz popularizaciju dronova. Leteći objekti inspiriraju i intermedijalne umjetnike na cijeli niz novih radova koji ispituju granice stabilnosti i održivosti pojedine mehatroničke ili robotičke instalacije namijenjene radu u zračnim sferama.

Izložba Fly Me to the Moon predstavlja koncepte inspirirane zakonima aerodinamike, no isto tako i zakonima gravitacije. Kroz interdisciplinarne pristupe znanosti i umjetnosti izložba će se osvrnuti na neobične ‘leteće’ načine kretanja kod životinja i ljudi, osobito u plesnoj umjetnosti.

Projekt je zamišljen kao suradnja različitih generacija radeći na osobit način na pitanjima participacije i razvoja publike. U njemu sudjeluju znanstvenici recentnog projekta Stellar zajedno s učenicima Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića iz Zagreba, zatim pionirska generacija okupljena u Astronomsko-astronautičkom društvu Zagreb te članovi Radione.

Izlagači: Tomislava Borić, Igor Brkić, Goran Mahovlić, Davor Jadrijević, Irena Krčelić, Mario Pavlić, Damir Prizmić, Ivica Zdelarec

Gosti: Astronomsko astronautičko društvo Zagreb (Damir Hržina, Alan Jadanić, Dragan Roša), Projekt Stellar (Stjepan Bedić, Uroš Todorović Mikšaj, Marin Tomičić), Učenici Strojarske tehničke škola Fausta Vrančića Bruno Alić i Robert Lesković (nastavnica strojarskih predmeta Kristina Škaler), David Lucić i Petra Štruklec (nastavnica fizike Magdalena Ajduk)

Trajanje izložbe: 23.–29. 10. 2017.
Otvorenje: ponedjeljak, 23. listopada 2017., u 20.30 h
Radno vrijeme: ponedjeljak do petka od 12 do 20 h, subotom i nedjeljom od 10–13 h.
ULAZ SLOBODAN

Popratni program:

(1) Predavanje ‘Gravitacija u plesnoj umjetnosti’ (Melita Spahić)
Utorak, 24. listopada 2017. u 20 sati

(2) Predstava ‘Svjetlo i voda’
Subota, 28. listopada 2017. u 20 sati

 

Izložba:

Kustosica: Deborah Hustić
Dizajn: Ivan Klisurić & Damir Prizmić
Lektura: Vesna Zednik
Nakladnik: Markita Franulić

Predstava „Svjetlo i voda“:

Koncept i koreografija: Melita Spahić Bezjak
Plesačice: Maja Drobac i Melita Spahić Bezjak
Glazba: Ana Horvat, Deborah Hustić, Valent Samardžija
Eksperiment s vodom: Marina Petrović
Video: Majda Džanić Bogojević
Svjetlo: Saša Bogojević
Projektna dokumentacija: Ivana Slunjski
Suradnica: Nives Soldičić
Produkcija: F.R.E.E D.A.N.C.E. Karlovac, Radiona.org, Prostor+
Razvijeno u sklopu Clubture mreže

Organizator: Tehnički muzej „Nikola Tesla“
Partner: Radiona

Podržali: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb
Medijski pokrovitelj: Kulturpunkt

Izložba je dio međunarodnog događanja „European Maker Week“

Citat Itala Calvina preuzet iz pripovijetke „Daleki Mjesec“ objavljene u knjizi kratkih priča Kozmikomike u prijevodu Karmen Milačić, Sysprint, 2001., Zagreb

Plakat/deplijan (PDF): TMNT_RADIONA_FLY_ME_TO_THE_MOON