User Tools

Site Tools


exhibits

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
exhibits [2019/06/13 13:53]
dp
exhibits [2019/11/14 23:02] (current)
dp [Netographies + HoloGRAM BOX]
Line 1: Line 1:
 +====== Am.plified (2019) GMK ======
 +
 +===== Skejtar =====
 +=== Sara Ercegović ===
 +Skejtar je eksperimentalni glazbeni instrument izrađen od recikliranih materijala – korištenog skate-a i iskorištenih gitarskih žica. Kako je rad nastao na sjecištu između svijeta glazbe i skejtanja, ideja instrumenta je bila ‘uloviti’,​ reproducirati i amplificirati što više originalnih zvukova koji se mogu čuti pri vožnji skate-a, poput okretanja kotača, struganja i lupkanja po površini skejta kao i kako kombinirati te zvukove sa standardnim zvukom žičanih instrumenata poput gitare. Glazbenica izlaže hakirani skateboard pretvoren u žičani glazbeni instrument koji želi naknadni nadogradnjama pretvoriti u instrument koji bi bio u voznom stanju te bi se moglo svirati vožnjom, tj. skejtanjem.
 +
 +===== Tutuk =====
 +=== Mato Ilijić ===
 +“Tutuk” je prototip elektroničkog mikrotonalnog puhačkog glazbenog kontrolera. Riječ je o glazbenom instrumentu kod kojega svirač pritiskom na tipke i dodirom prstiju na elektrode bira ton, a puhanjem određuje njegovu jačinu i “boju”. Točnije, riječ je o kontroleru a ne o kompletnom glazbenom instrumentu,​ jer za samu proizvodnju zvuka koristi vanjski generator zvuka (sintesajzer) kojim “Tutuk” upravlja digitalnim naredbama – MIDI protokolom.
 +
 +===== Radiona'​s instrument collection =====
 +=== Yuri Landmana ===
 +Četrnaest instrumenata koji su realizirani tijekom dvije umjetničke rezidencije – u Zagrebu (2016.) i Fužinama (2019.) tijekom Electric Wonderland međunarodnog kampa. Poznat kao eksperimentalni graditelj električnih lutnji te modificiranih cimbala i gamelana, Landman ne posjeduje klasično glazbeno obrazovanje već se u svom radu orijentira na sluh i osjećaj za zvuk. Do sada izrađivao glazbene instrumente za cijenjena međunarodna imena poput Lee Ronalda i Thurstonea Moorea iz grupe Sonic Youth, skupinu Liars, Melt Banana, Jad Fairu iz grupe Half Japanese, Liam Finnu i Lauri-Mary Carter.
 +
 +====== Robotika Mehanika (2019) TMNT ======
 +
 +===== Inquisition Manhunter Servo Skull =====
 +=== Ivan Ugrin / BB Industrial ===
 +
 +Vidjevši distopijsku relikviju, Warhammer je nadahnuo *robotsku* napravu. Servo lubanja je robotizirana bespilotna letjelica, točnije klasa inkvizicije,​ koja se koristi za uklanjanje neprijatelja Carstva.
 +
 +Uputstvo:  ​
 +Pokušajte prići lubanji s prednje strane, a da vas ne otkrije i ne ispali svoj top od čestica prema vama.
 +
 +===== Poppy Ergo Jr =====
 +=== Mario Pavlić ===
 +Poppy Ergo Jr je mali open source robotski sistem namijenjen umjetnicima,​ entuzijastima,​ znanstvenicima,​ nastavnicima,​ učenicima, hakerima i drugima. Robot je printan na 3D printeru u Radioninom lab-u, koristi Raspberry Pi na kojem je instaliran Debian Linux s ROS-om ​ (robotskim operativnim sistemom).
 +
 +Poppy Ergo Jr-om se upravlja i programira koristeći internet preglednik i Jupiter notebook aplikaciju koristeći ​ SNAP! (varijantu SCRATCH vizualnog sučelja) ili Python programski jezik. Poppy Ergo Jr je responzivan robot koji reagira i okreće se prema posjetitelju.
 +
 +
 +===== Hexapod =====
 +=== STEMI ===
 +
 +Startup STEMI bavi se proizvodnjom,​ distribucijom i prodajom edukacijskih robota — hexapoda, koji svaka osoba, a prvenstveno djeca školske dobi, može samostalno napraviti i programirati te tako savladati cijeli niz STEM znanja. Ideja STEMI tima koji stoji iza edukativnog robota je približavanje tehnologije i robotike djeci i mladima. Uradi-sam kit dolazi zajedno sa virtualnim STEMI Labom multimedijalnog sadržaja s ciljem da personalizirate svoje iskustvo s hexapodom. Unutar same edukacije djeca dobivaju izazove i zadatke da sami naprave dodatne stvari. Primjerice, sami osmisle svoj dizajn hexapoda, prošire mobilnu aplikaciju s dodatnim opcijama, isprogramiraju RGB ledice da drugačije svijetle te da robot na određeni način reagira na dodir i škakljanje. ​
 +
 +
 +===== mbot =====
 +=== Institut za razvoj i inovativnost mladih — Croatian Makers ===
 +
 +mBot je cjelokupno rješenje za vaše dijete koji daje praktično iskustvo u programiranju,​ elektronici i robotici. Rad s mBot robot setom inspiriran je Scratch 2.0. programom kojeg možete povezati s mBot uređajem koristeći Bluetooth ili 2.4 GHz wireless modul. Ovaj jednostavan za sastavljanje mBot edukacijski robot set pruža neograničene mogućnosti da djeca nauče STEM (znanost, tehnologiju,​ inženjering i matematiku).
 +
 +===== Piličnjak =====
 +=== Učenici: OŠ Iver, Maja Pavlić i Mihael Orak, Mentor: Roman Rubčić ===
 +
 +Automatizirani ekološki uzgoj pilića u objektu i van objekta u ograđenom prostoru, upravljan je aplikacijom na pametnom mobilnom telefonu.
 +
 +Pilići se, dok su mali, moraju uzgajati u objektu, jer vani ne mogu održavati svoju temperaturu. U objektu se aplikacijom na pametnom mobilnom telefonu automatski kontrolira i upravlja vlagom, temperaturom,​ rasvjetom i pojilicom. Prema potrebi se automatski puni pojilica vodom iz bunara te provjerava napunjenost hranilice i obavještava na e-mail ako ima potrebe za nadopunjavanje. Kada narastu, pilići se preko dana puštaju van u ograđeni prostor. Kada je dan, pilići se puštaju van automatskim otvaranjem vrata objekta. Kada padne noć, piliće se pomoću *tjeralice* potjera u objekt te kad sensor utvrdi da vani nema pilića, zatvore se vrata objekta. Automatiziranim procesom ostvarujemo uštedu električne energije i vode te na taj način čuvamo naš okoliš.
 +
 +
 +===== Carrot Chopper 2000 =====
 +=== Vedran Relja ===
 +
 +Rad Carrot Chopper 2000 bavi se automatizacijom,​ robotikom i njenom disfunkcionalnošću na vrlo direktan i duhovit način. Robot rezač mrkve konstruiran je da publiku upozna s kompleksnošću robotike kroz humor. ​
 +
 +===== MRP–015.1 *Jazavac* =====
 +=== Ivica Zdelarec ===
 +
 +Robot pod nazivom RP–014.2 *Jazavac* ima dva pogonska kotača na svakoj strani, od kojih svaki ima neovisan pogon i kontrolu. U takvoj konfiguraciji skretanje se ostvaruje mijenjanjem omjera brzina između pogonskih kotača. Ovakva konfiguracija specifična je na gusjeničare,​ kao na primjer tenkove. Za tu strukturu je specifičan mali radijus skretanja, može se okrenuti doslovce na mjestu, i jednostavna izrada, jer osim prigona ne zahtijeva nijednu komponentu koja zahtijeva preciznu izradu.
 +
 +Tehnički podaci:
 +  * Snaga motora: 2 × 250W
 +  * Moment na kotačima: 2 × 60Nm
 +  * Kontroler motora: Sabertooth 2X25A
 +  * RC kontrola: Hobbyking 2,4 Ghz
 +  * Baterija: 24V 18 Ah SLA
 +  * Max.  brzina:​ cca 12 km/h
 +  * Nosivost: 90 kg
 +  * Max.  nagib:​ 45 %
 +
 +===== KLAATNO =====
 +=== Igor Brkić ===
 +
 +Dvostruko njihalo je jedan od najjednostavnijih dinamičkih sustava kod kojeg se pojavljuje kaotično ponašanje tj. kompleksno gibanje s izraženom osjetljivošću na početne uvjete. Ovaj rad je implementacija dvostrukog njihala sa dodatnim izvorsom energije (elektromotor) koji mu daje mogućnost kontinuiranog gibanja neovisno o trenju i nesavršenoj mehaničkoj izradi.
 +
 +Tehnički detalji:  ​
 +Na glavnu osovinu njihala je montiran elektromotor pogonjen Arduino mikrokontrolerom. Regulacijski krug djeluje u dva koraka koji se ponavljaju. U prvom koraku sustav nekoliko milisekundi (2–5) pušta njihalo da se slobodno njiše te određuje brzinu i smjer glavnog kraka iz napona induciranog u namotajima motora. U drugom koraku koji traje sljedećih 10ak milisekundi,​ motor potpomaže gibanje u smjeru kretanja te se cijeli proces ponavlja u nedogled. Na oba kraka njihala je montirana EL Wire elektroluminiscentna žica čija je uloga samo dekorativna.
 +
 +https://​hyperglitch.com/​articles/​klaatno
 +
 +
 +===== Ribica *One* =====
 +=== Goran Mahovlić ===
 +Pokretana magnetnim poljem, ribica nervozno istrazuje svoj premali akvarij.
 +
 +Rad se sastoji od printane ribice na kojoj se nalaze magneti, motora sa induktorom koji ribicu pokretanjem magneta tjeraju na neprestano kruženje prostorom.
 +
 +===== Sony Aibo ERS-111 =====
 +=== Iz kolekcije robota Hrvatskog robotičkog saveza ===
 +
 +AIBO (na japanskom stilizirano aibo sinonim za robotičku umjetnu inteligenciju,​ izvedenica iz japanske riječi aibō (相 棒), u prijevodu prijatelj, drug ili partner) je niz robotskih kućnih ljubimaca koje je dizajnirao i proizveo Sony. Sony je sredinom 1998. najavio prototip Aiba, dok je prvi potrošački model predstavljen je 11. svibnja 1999. godine, a novi su modeli izlazili svake godine do 2006. Iako su većina modela bili psići, ostala su nadahnuća bili i  mladunci lavova, a samo su inačice ERS-7 i ERS-1000 bile izričito robotski psići.
 +
 +===== iRobot Roomba (2002.) =====
 +=== Iz kolekcije robota Hrvatskog robotičkog saveza ===
 +Roomba je serija autonomnih robotskih usisavača koje je prva lansirala na tržište tvrtka iRobot. Predstavljena u rujnu 2002., Roomba sadrži niz senzora koji joj omogućuju kretanje po površini kuće i čišćenje. Primjerice, Roomba senzori mogu otkriti prisutnost prepreka, prepoznati prljave mrlje na podu i osjetiti strme kuteve kako ne bi pali niz stepenice.
 +
 +===== Omnibot 2000 (1984.– 1988.) =====
 +=== Iz kolekcije robota Hrvatskog robotičkog saveza ===
 +Omnibot 2000 je bila japanska igračka robot kojeg je tvrtka Tony sredinom 1980-ih lansirala na tržište. Početni Omnibot najavljen je s očekivanjima da će vratiti popularno zanimanje za robote, u vrijeme kada je postajalo očito da su roboti s naprednom umjetnom inteligencijom još daleko od realizacije,​ a istovremeno linija je bila inspirirana robotom R2-D2 iz Zvjezdanih ratova. ​
 +
 +Omnibot roboti prvih generacija imali su kasetofon ugrađen s prednje strane i mogao je snimati i reproducirati sekvence naredbi, kao i razne druge audio snimke. Ugrađeni digitalni sat s odbrojavanjem vremena i alarmom omogućuje i reprodukciju snimki i pokreta u zadano vrijeme. Robot je također mogao emitirati govor uz pomoć daljinskog upravljača preko zvučnika. I Omnibot i Omnibot 2000 mogli su nositi lagane predmete poput čaša i kuhinjskog pribora. ​
 +
 +===== Hexapod =====
 +=== Autor nepoznat. Iz kolekcije robota Hrvatskog robotičkog saveza ===
 +Hexapod je šesterokutni robot i mehaničko vozilo koje hoda na šest nogu. Budući da robot može biti stabilan na tri ili više nogu, šesterokutni robot ima veliku fleksibilnost u načinu na koji se može kretati. Ako su noge onesposobljene,​ robot će možda još uvijek moći hodati. Hexapodu nisu potrebne sve noge za stabilnost jer druge noge mogu slobodno doći do novih položaja stopala ili manipulirati korisnim teretom. Mnogi su šesterokutni roboti biološki nadahnuti hexapodom. Hexapod se može koristiti za testiranje bioloških teorija o lokomotaciji insekata, kontroli motorike i neurobiologiji.
 +
 +===== FlyTech Wow Wee Dragonfly =====
 +=== Iz kolekcije robota Hrvatskog robotičkog saveza ===
 +Leteći vilin konjic prvi je puta predstavljen 2007. godine na CES sajmu inovativne tehnologije u Sjedinjenim Državama. Navedena serija letećih robota namijenjena je korištenju u zatvorenim prostorima. Osmislili su ga Sean Frawley i Dan Getz dok su eksperimentirali s letećim objektima s krilima   —   ornithopterima. Ornithopter je leteći objekt koji se kreće uz kretanje krila kao kod ptica. Mnogi izumi napravljeni su u toj domeni, no mnogi nisu u praksi bili mogući za provedbu. Ornithopteri se dijele na leteće objekte koji se pogone uz pomoć motora te na leteće objekte koji pogone ljudi.
 +
 +===== Rug arrior Pro =====
 +=== Iz kolekcije robota Hrvatskog robotičkog saveza ===
 +
 +Rug Warrior Pro robot je izvorno razvijen na Massachusetts Institute of Technology (MIT) s ciljem omogućavanja studentima i široj javnosti eksperimentiranje s tehnologijom te za upotrebu na tečajevima robotike. Zbog velikog interesa javnosti, autori i izdavač knjige o Rug Warrior Robotu odlučili su ga ponuditi kao komplet. Komplet Rug Warrior jedan je od najprodavanijih setova robota ikada. To je autonomni mobilni robot dizajniran za nastavnike, istraživače i hobiste. Idealan je za učenje robotike, provođenje suradničkog istraživanja,​ eksperimentiranje s vrhunskom tehnologijom ili samo zabavu.
 +
 +
 +====== Sound.us (2019) ======
 +
 +===== ULX3S FPGA Hammond =====
 +=== Davor Jadrijević ===
 +
 +ULX3S FPGA razvojna je  pločica autora Davora Jadrijevića koji za ovu izložbu simulira kultne Hammond orgulje. FPGA je integrirani krug koji se sastoji od matrice konfigurabilnih logičkih blokova, a zamišljen je tako da bude konfiguriran nakon proizvodnje. U odnosu na klasične (fiksne) arhitekture,​ FPGA omogućava daleko veću plastičnost,​ pretvarajući hardverske probleme u softverske, potičući eksperimentiranje i brzi razvoj te potencijalno produžavajući životni vijek proizvoda. Jadrijević za ovu je priliku rekonstruirao zupčanik (//​Tonewheel//​) orgulja u digitalnom sučelju ULX3S FPGA pločice. Tom je simulacijom stvorio polifoni sintesajzer kojim se upravlja preko MIDI sučelja koji omogućava regulaciju svih parametara. Nije nam namjera sugerirati kako bi takva tehnologija mogla zamijeniti originalne sintetizatore zvuka. Ipak, ostaje činjenica da upravo naprednu tehnologiju možemo koristiti i za rekonstrukciju stare tehnologije koja se više ne koristi.
 +
 +===== Rimska lutnja =====
 +=== Music Makers ===
 +
 +Rad opatijskih glazbenika i eksperimentatora Franciske Fis i Roka Pečarića znanih kao Music Makers nastao je proučavanjem i istraživanjem mogućih materijala za izradu akustičnih glazbenih instrumenata povodom Rimskih dana u Rijeci (2018.). Kuriozitet tako nastalog instrumenta u formatu lutnje jest u tome što je izrađen od recikliranog drvenog otpada – podnice starog kreveta, stražnje strane ormara i kutne letve sa žicama od najlona. ​
 +
 +===== Prijaton =====
 +=== Boris Vidošević ===
 +
 +Rad se bavi istraživanjem kreiranja i sekvenciranja zvukova kroz različite tipove interakcija na mobilnim uređajima grupiranih po izvoru i tipu, uz mogućnost remote kontrole parametara grupe.
 +
 ====== The Art of DIY Audio Synthesis (2019) ====== ====== The Art of DIY Audio Synthesis (2019) ======
  
Line 262: Line 395:
 Ovaj je rad hommage zabavljaču i popularizatoru znanosti Stevenu Spangleru koji podučavanje temelji na psinama i šalama. Ujedno je i počast mom djedu Janezu i njegovoj priči kako je kao vojni pilot u nekoliko navrata vidio NLO. Nije ga se usuđivao prijaviti plašeći se da ga ne zadesi poruga i suspenzija, što su redom doživljavali njegovi kolege koji su NLO prijavljivali. Desetak godina kasnije konačno je doznao što su to viđali — naime, u domaći su zračni prostor povremeno ulijetali novi američki lovci koje radar nije mogao očitati … Ovaj je rad hommage zabavljaču i popularizatoru znanosti Stevenu Spangleru koji podučavanje temelji na psinama i šalama. Ujedno je i počast mom djedu Janezu i njegovoj priči kako je kao vojni pilot u nekoliko navrata vidio NLO. Nije ga se usuđivao prijaviti plašeći se da ga ne zadesi poruga i suspenzija, što su redom doživljavali njegovi kolege koji su NLO prijavljivali. Desetak godina kasnije konačno je doznao što su to viđali — naime, u domaći su zračni prostor povremeno ulijetali novi američki lovci koje radar nije mogao očitati …
  
-===== Apolo 11 =====+===== Apollo ​11 =====
 === Mario Pavlić === === Mario Pavlić ===
 Apollo 11 bila je misija koja je 20. srpnja 1969. Godine dovela ljude na Mjesec. Apollo 11 bila je misija koja je 20. srpnja 1969. Godine dovela ljude na Mjesec.
Line 473: Line 606:
 mjerenje jačine WiFi signala. ​ mjerenje jačine WiFi signala. ​
  
-===== Netographies + HoloGRAM BOX =====+===== Netographies + Hologram box =====
 === Goran Mahovlić, Damir Prizmić === === Goran Mahovlić, Damir Prizmić ===
  
Line 564: Line 697:
 ===== ULX3S (2017) ===== ===== ULX3S (2017) =====
 === Davor Emard, Marko Zec === === Davor Emard, Marko Zec ===
 +
  
 ===== Mizantrop ===== ===== Mizantrop =====
Line 569: Line 703:
 Mizantrop je robot imenom Srećko. Izložak se sastoji od “glave” s mehanizmom za pomicanje usta i očiju, dva servo motora (za izraz lica i pomicanje tijela), ultrazvučnog senzora za mjerenje udaljenosti te Arduino Nano mikrokontrolera koji povezuje sustav u cijelinu. Mizantrop je robot imenom Srećko. Izložak se sastoji od “glave” s mehanizmom za pomicanje usta i očiju, dva servo motora (za izraz lica i pomicanje tijela), ultrazvučnog senzora za mjerenje udaljenosti te Arduino Nano mikrokontrolera koji povezuje sustav u cijelinu.
  
 +device art 2014
 ===== Hacked Furby (2014) ===== ===== Hacked Furby (2014) =====
 === Goran Mahovlić === === Goran Mahovlić ===
Line 598: Line 733:
 Rad koristeći dopplerov radar pretvara frekvenciju gibanja u frekvenciju zvuka. Rad koristeći dopplerov radar pretvara frekvenciju gibanja u frekvenciju zvuka.
  
-===== DIY Rocket Launcher (Hackathon Subtle Technologies:​ Bio-electronic Dimension, no. 3, Osijek) =====+===== DIY Rocket Launcher (Hackathon Subtle Technologies:​ Bio-electronic Dimension, no. 3, Osijek, 2014) =====
 === Damir & Nenad Prizmić === === Damir & Nenad Prizmić ===
  
exhibits.1560426789.txt.gz · Last modified: 2019/06/13 13:53 by dp