Nova FPGA pločica ULX3S

Nova FPGA razvojna pločica ULX3S, projektirana i proizvedena u Hrvatskoj kao rezultat suradnje Radione, Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu te Končar-INEM-a ovih je dana puštena u opticaj. Pločicu ULX3S projektirao je Radionin član Davor Jadrijević kao odgovor na potrebu za kompaktnom, robusnom i cjenovno povoljnom razvojnom FPGA platformom opremljenom izbalansiranim spektrom ugrađenih dodatnih komponenti te priključaka za proširenje, a da ujedno u potpunosti pokrije potrebe kolegija Digitalna logika na FER-u.

Prvu verziju ULX2S projektirao je 2011. godine Marko Zec sa FER-a za potrebe gore navedenog kolegija te mu se u radu pridružuje Davor Jadrijević – 2014. na projektima F32C (soft-core CPU) i FPGArduino koji su svojom opsegom i mogućnostima prerasli kapacitete ULX2S nakon čega se pristupa razvoju i izradi nove ULX3S pločice.

Na pločici je primjenjen FPGA sklop proizvođača Lattice Semiconductor serije ECP5, koja je nedavno, zahvaljujući projektu prjtrellis, dobila alate za open-source sintezu logičkih sklopova, što ULX3S čini trenutno jednom od najpoželjnih platformi za FPGA entuzijaste. Osim toga sam dizajn ULX3S razvojne pločice je open-source hardware i napravljen je pomoću alata KiCad koji je također open-source. Drugim riječima radi se o rješenju koje je u cijelosti open-source prirode.

Pločica ULX3S namijenjena je razvoju i ispitivanju rada digitalnih sklopova i sustava koji se mogu sintetizirati na integriranim programibilnim poljima logičkih blokova (eng. Field Programmable Gate Array – FPGA). Prvenstveno je zamišljena kao nastavno pomagalo u svladavanju temeljnih načela rada, analize i projektiranja digitalnih sklopova, ali zbog svojih malih dimenzija i mogućnosti povezivanja s vanjskim sklopovima može poslužiti i kao modul širokog spektra primjene za ugradnju u kompleksnije uređaje.

Ako ste zainteresirani za kupovinu svojeg primjerka FPGA pločice ULX3S obratite se:

Skriptarnica: 12F i 25F (dostupno odmah) – prodaja@skriptarnica.hr
Radiona 85F (u pripremi za proizvodnju, pošalji zahtjev….) – ulx3s.fpga@gmail.com